Στην «τελική ευθεία» για την πρόσληψη 205 γιατρών, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στα 28 Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, τα 5 Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών του Βορείου Αιγαίου και το ΚΥΤ του Έβρου, βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Οι προσλήψεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται από τον ΕΟΔΥ να επαναπροκηρύξει τις 60 – 65 θέσεις γιατρών για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Οι ως άνω προσλήψεις γιατρών διενεργούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Philos 2 και αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η προηγούμενη διοίκηση του ΕΟΔΥ είχαν απορροφήσει μόλις… 250.000 ευρώ από το πρόγραμμα Philos 1, δηλαδή είχε πραγματοποιηθεί μόλις μία (1) πληρωμή στους προσληφθέντες, με το συνολικό χρηματοδοτικό ποσό του προγράμματος να φθάνει περίπου τα 50 εκατ. ευρώ!

Υπενθυμίζεται ότι στα 28 Κέντρα Φιλοξενίας της χώρας μας συνωστίζονται περίπου… 23.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στα 6 ΚΥΤ των νησιών του Βορείου Αιγαίου και του Έβρου στοιβάζονται ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, περίπου… 31.000!

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία έχει η πρώτη επίσκεψη κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο ΚΥΤ της Μόριας, στη Λέσβο, με επικεφαλής τον νέο πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου και αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους επικεφαλής του ΕΟΔΥ να διαπιστώσουν από «πρώτο χέρι» τις άθλιες συνθήκες, στις οποίες άφησαν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η προηγούμενη διοίκηση του ΕΟΔΥ.

Κικίλιας: Σας έχω μεγάλη εμπιστοσύνη

Την έδρα του ΕΟΔΥ επισκέφθηκε πολύ πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μίλησε σε ιδιαίτερα ζεστό κλίμα στα μέλη της νέας διοίκησης και τους εργαζόμενους του Οργανισμού.

«Σας έχω μεγάλη εμπιστοσύνη και δεν με ενδιαφέρει πότε και πως προσληφθήκατε», δήλωσε στους εργαζόμενους ο κ. Κικίλιας, ο οποίος ζήτησε επίσης: «Θέλω να βάλετε όλοι και όλες ‘πλάτη’ για να κάνουμε τον ΕΟΔΥ τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό Οργανισμό του είδους του στην Ευρώπη. Μην ασχολείστε με τις δικαστικές διαμάχες και το παρελθόν. Φροντίστε να δώσετε όλες τις δυνάμεις σας και το φιλότιμό σας για να πάμε σε μία νέα εποχή για τον ΕΟΔΥ».

«Το κλίμα θα γίνει κανονικό και φυσιολογικό, ενώ θα έχουμε λύσει όλα τα εσωτερικά του ΕΟΔΥ θέματα, αλλά και τις γενικότερες υποχρεώσεις του Οργανισμού, μέχρι το καλοκαίρι του 2020», φέρεται να έχει δηλώσει ο κ. Αρκουμανέας στο προσωπικό του ΕΟΔΥ, ο οποίος κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Κικίλια: «Να βάλετε όλοι πλάτη για να βοηθήσουμε και να επιτύχουμε την ανάκαμψη του ΕΟΔΥ».

Θα αλλάξει η «ατμόσφαιρα»

Η σημερινή κατάσταση στο εσωτερικό του ΕΟΔΥ χαρακτηρίζεται ακόμη από το αρρωστημένο κλίμα, το οποίο είχε τροφοδοτήσει και πυροδοτήσει η προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού, αλλά και ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος είχε την εντύπωση ότι ο ΕΟΔΥ αποτελεί το ‘πανέρι’ με τα σκάνδαλα, με τον ίδιον να μην έχει να κάνει τίποτε περισσότερο παρά να βάλει στο ‘πανέρι’ το χέρι του για να ανασύρει τα σημεία και τα τέρατα…

Χαρακτηριστικό είναι ότι υπήρξαν ουκ ολίγες περιπτώσεις διεθνών συναντήσεων και διεθνών forum, στα οποία δεν εκπροσωπήθηκε ο ΕΟΔΥ, παρά το γεγονός ότι είχε προσκληθεί εγκαίρως και κανονικά, ενώ η διάσπαση των δυνάμεων του ΕΟΔΥ και η ψυχολογική απόσταση μεταξύ εργαζομένων και εργαζομένων και διοίκησης είναι ο μεγάλος και δύσκολος «κόμπος», τον οποίο πρέπει να λύσουν ο υπουργός Υγείας και ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις άμεσες προτεραιότητες της νέας διοίκησης του ΕΟΔΥ είναι να ξαναδούμε εν δράσει στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και άλλων πόλεων, τις κινητές μονάδες του Οργανισμού, και μάλιστα με ενισχυμένη δύναμη προσωπικού, προκειμένου αυτές να ξεκινήσουν εκ νέου τη διενέργεια σειράς εξετάσεων, καθώς και τους εμβολιασμούς.

Όλα αυτά, μάλιστα, ενώ κλείνουν σχεδόν τρία χρόνια από τότε που το πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ΕΟΔΥ, ανέπτυξε την τελευταία ενημερωτική εκστρατεία του στη χώρα μας…