Κρίσιμη για όλες τις πλευρές και για πολλούς λόγους είναι η αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με ειδικό θέμα συζήτησης την πρόταση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για την διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) για τους καρκινοπαθείς και τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας – ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας.

Με δεδομένη την κατηγορηματική άρνηση του μεγαλύτερου φαρμακευτικού συλλόγου της χώρας μας, δηλαδή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) και του προέδρου του Συλλόγου Κώστα Λουράντου, να αποδεχθούν την πρόταση του Βασίλη Κικίλια, εάν δεν προβλεφθεί αμοιβή για τη διαμεσολάβηση των φαρμακοποιών στη διαδικασία, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς δεν αποκλείει καθόλου το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη σύγκλιση της γενικής συνέλευσης των μελών του ΠΦΣ, προκειμένου ο κλάδος να αποφασίσει οριστικά για το φλέγον και ιδιαιτέρως ευαίσθητο κοινωνικό θέμα.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο Βασίλης Κικίλιας είχε εκφράσει πολύ πρόσφατα την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση των σχετικών διαβουλεύσεων με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των φαρμακοποιών της χώρας μας και, ιδιαίτερα, με το Δ.Σ. του ΠΦΣ, αλλά είχε σπεύσει επίσης να σημειώσει με νόημα ότι το υπουργείο Υγείας διαθέτει άλλες δύο εναλλακτικές λύσεις, στην περίπτωση κατά την οποία ο ΠΦΣ αρνηθεί την πρότασή του.

Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας είχε αναφέρει, κατά τη διάρκεια της πολύ πρόσφατης πρώτης συνέντευξης Τύπου, την οποία παραχώρησε στους διαπιστευμένους υγειονομικούς συντάκτες, ότι το υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να καλέσει τους φαρμακοποιούς να ενταχθούν κατά μόνας και εθελοντικά στο δίκτυο της διανομής των ΦΥΚ προς τις δύο μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, ενώ, το υπουργείο Υγείας πάντα, διατηρεί τη δυνατότητα να προχωρήσει απευθείας στην κατ’ οίκον διανομή των συγκεκριμένων ΦΥΚ.

Ο ίδιος, πάντως, διευκρίνισε ότι επιθυμεί και επιδιώκει όλες οι σχετικές επιλογές του υπουργείου Υγείας να εφαρμοσθούν ταυτόχρονα και παράλληλα.