Τον δημόσιο ισχυρισμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σύμφωνα με τον οποίον τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας είχαν φθάσει το τέλος του περασμένου Ιουνίου το 1 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία, τα οποία έδωσε χθες, στη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας, στον υπουργό Υγείας ο γενικός διευθυντής Οικονομικών του υπουργείου Υγείας Θεόδωρος Κοματάς, απαντώντας στη σχετική ερώτηση των parapolitika.gr.

Αυτό υποστηρίζει, με σημερινή ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία και εξηγεί τα εξής σχετικά:
"Το 1 δις. ευρώ είναι και το πραγματικό νούμερο. Με δεδομένο ότι οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων είναι μηδενικοί και δεν μπορούν να αποπληρώσουν ανεξόφλητες οφειλές, τα εν λόγω χρέη θα καταστούν ληξιπρόθεσμα.

Ο Γεν. Διευθυντής των Οικονομικών είπε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα των Νοσοκομείων είναι ύψους 600 εκατ. ευρώ. Γνωρίζουμε όμως ότι σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων που έχουν υπογραφεί από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου Υγείας δεν μπορούν να αγγίξουν τα Νοσοκομεία τα εν λόγω ταμειακά διαθέσιμα αφού δεν εγγράφονται στους προϋπολογισμούς.

Εξάλλου τα όποια ταμειακά διαθέσιμα που δεν είναι εγγεγραμμένα στους προϋπολογισμούς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών. Αρχές Οκτώβρη οι κωδικοί των Προϋπολογισμών του έτους 2019 στερεύουν!".