«Η Ελλάς από σήμερα αποδέχεται οριστικά την ιστορική πρόκληση και την ευρωπαϊκή της μοίρα, διατηρώντας την εθνική της ταυτότητα. Έχουμε εμπιστοσύνη και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι, όπως θα έλεγε ο Τσόρτσιλ και όλοι Έλληνες, όπως θα έλεγε ο Σέλεϊ. Γιατί όπως έγραψε ο Σωκράτης, Έλληνες δεν είναι μόνο εκείνοι που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά όλοι εκείνοι που υιοθέτησαν το πνεύμα το κλασικό».

Στις 28 Μαϊου 1979 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει στο Ζάππειο Μέγαρο τη Συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Σαράντα χρόνια, στην πλέον κρίσιμη συγκυρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν εγκαινιάζει απόψε στον ίδιο χώρο την προεκλογική του πορεία έχοντας στο πλευρό του τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι ιστορικοί συνειρμοί χαρακτηρίζονται αναγκαίοι καθώς η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύει τον διαρκή ευρωπαϊκό της προσανατολισμό και την προσήλωση της στην ευρωπαϊκή ιδέα ως αναπόσπαστο ιδεολογικό της κομμάτι.

Σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου 1998 έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής βυθίζοντας στο πένθος την Ελλάδα που έζησε στις μέρες της δημιουργίας του και τις επόμενες γενιές που πορεύονται με το όραμα του.

Η επιτύμβια επιγραφή στον χώρο ταφής του αναφέρει: «Για να δικαιώσω το πέρασμα μου από τον κόσμο αυτό, αφιέρωσα τη ζωή μου στην υπηρεσία του ελληνικού λαού».

Δ. Γιαννακόπουλος