Η Παναγία των Παρισίων αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό μνημείο της γαλλικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για έναν από τους ιστορικότερους καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης, «ο καθεδρικός των καθεδρικών», όπως συχνά αποκαλείται, η «καρδιά» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας.

Στο εσωτερικό του έγιναν βασιλικοί γάμοι, στέφθηκε αυτοκράτορας ο Μέγας Ναπολέων, οσιοποιήθηκε η Ιωάννα της Λωρραίνης. Το 1431 ο βασιλίας της Αγγλίας, Ερρικος VI, στέφθηκε βασιλιάς της Γαλλίας. To 1537 o βασιλιάς Ιάκωβος V της Σκωτίας παντρεύτηκε την γαλλίδα πριγκίπισσα Μανταλένα.

Ο θεμέλιος λίθος μπήκε το 1163 επί Λουδοβίκου VII, ο οποίος επιθυμούσε την ανέγερση ενός μεγαλοπρεπούς καθεδρικού ναού για να αναδείξει το πολιτικό και οικονομικό μεγαλείο της Γαλλίας. Παρών στην τελετή ήταν και ο Πάπας Αλέξανδρος Γ'.

Το κτίριο χρειάστηκε σχεδόν δύο αιώνες για να ολοκληρωθεί. Επί βασιλίας του Λουδοβίκου ΧΙΙΙ έγιναν ανακαινίσεις, ενώ στο εσωτερικό του εγκαταστάθηκε και το εκκλησιαστικό όργανο που διατηρείται μέχρι και σήμερα.

Κατά τη Γαλλική Επανάσταση, ο Ναός βεβηλώθηκε, ενώ πολλά θρησκευτικά σύμβολα υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν. Επί κυριαρχίας του Μεγάλου Ναπολέοντα έγιναν σοβαρές προσπάθειες ανακαίνισης, δεδομένου ότι ο ίδιος επιθυμούσε η στέψη του, το 1804, να γίνει σε ένα λαμπερό θρησκευτικό περιβάλλον. 

Ξεχωρίζουν οι δύο πύργοι του ύψους 69 μέτρων ο καθένας, ο ένας από τους οποίος είναι επισκέψιμος. Το καμπαναριό του Ναού έχει σημάνει σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της πόλης, της χώρας και του κόσμου: Στέψεις, επισκέψεις από Πάπες, το τέλος του Α' και του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Mεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα περίφημα gargoyle, τα μυθολογικά τέρατα, που στέκουν σε διάφορα σημεία του κτιρίου, για την απομάκρυνση των υδάτων. 

Η Παναγία των Παρισίων πέρασε στην αιωνιότητα και μέσα από τη λογοτεχνία, χάρη στο έργο του Βίκτωρος Ουγκό.

Αποτελεί και ένα από τα πλέον δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο το επισκέπτονται 13 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τώρα θα χρειαστούν κεφάλαια, αλλά και χρόνος προκειμένου ο ιστορικός γοτθικός ναός να επουλωθεί.