Από μικρή ήταν οργανωμένη στο ΠΑΣΟΚ και δεν σκέφτηκε ποτέ να αποχωρήσει. Γι’ αυτό και σχολιάζοντας τη μετακίνηση του Θάνου Μωραΐτη στον ΣΥΡΙΖΑ λέει με νόημα: «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Ο λόγος για την πρώην βουλευτή Τόνια Αντωνίου, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος Αλλαγής, η οποία στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφια στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών. Τη συναντήσαμε στο αγαπημένο της στέκι, στο café «Οιωνός», στην Πλατεία της Πλάκας, και σχολιάζει τον σημερινό πρωθυπουργό, το Κίνημα Αλλαγής, ενώ μας εξηγεί γιατί δηλώνει αγρότισσα, γιατί δεν έχει παντρευτεί μέχρι σήμερα, αλλά και αν έχει χτυπήσει το καμπανάκι της μητρότητας.

Σε 15 μέρες θα διεξαχθεί το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη μέρα ενόψει και των εκλογικών αναμετρήσεων;

Στο 2ο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής θα είμαστε όλοι μαζί, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες και στελέχη από την Ανανεωτική Αριστερά, το προοδευτικό Κέντρο και την πολιτική Οικολογία. Δημιουργούμε το νέο κίνημα, που θα εμπνεύσει και θα πρωταγωνιστήσει στις πολιτικές εξελίξεις. Το νέο κίνημα της Κεντροαριστεράς θα είναι ο πολιτικός καταλύτης για να βγούμε οριστικά από την κρίση και τη μιζέρια. Στο συνέδριο, η βάση μας θα αποφασίσει για το πολιτικό πλαίσιο ενόψει των εκλογών, θα εκλέξει τα κεντρικά όργανα του κινήματος και θα διασφαλίσει την ενιαία έκφρασή μας. Το κίνημά μας με ξεκάθαρες θέσεις και ενιαίο πολιτικό λόγο θα δώσει τις εκλογικές μάχες. Είμαι αισιόδοξη ότι θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο. Αλλωστε, την επόμενη Βουλή δεν πρέπει να την αφορά η νομή της εξουσίας, αλλά πώς θα κάνουμε και πάλι την Ελλάδα αυτοδύναμη και πώς όλοι μας, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες, θα πάρουμε πίσω τη ζωή μας, θα επανακτήσουμε την αισιοδοξία μας.

Υποψήφια στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών. Πώς βλέπετε την εκλογική μάχη τόσο κομματικά όσο και προσωπικά;

Εκτίθεμαι σε αυτές τις εκλογές γιατί έχω μάθει να είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης για αυτά που πιστεύω και θέλω να γίνουν πράξη. Μαζί με πολλά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής θα αγωνιστούμε να κάνουμε και πάλι ισχυρή την προοδευτική δημοκρατική παράταξη, που πρόσφερε πολλά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Ειδικά σήμερα είναι αναγκαία συνθήκη να υπάρξει ισχυρή κεντροαριστερή παράταξη, για να πετύχουμε ως χώρα την επανεκκίνηση. Να βάλουμε τέλος στον διχασμό, να υπάρξει πολιτική και κοινωνική συναίνεση για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος. Τα χρόνια διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ. ΕΛ. στα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι μόνον, οι πολίτες είδαν τη ζωή τους να χειροτερεύει. Οι κάτοικοι στον Νότιο Τομέα ήθελαν το παραλιακό μέτωπο να αναδειχθεί σε κέντρο ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας και τελικά πλήττεται από οικονομική κρίση και ανεργία. Το περιβάλλον υφίσταται καταστροφές από τις στρεβλές πολιτικές της κυβέρνησης και τη διαχειριστική της ανεπάρκεια. Η μεσαία τάξη χτυπήθηκε από την υπερφορολόγηση, ο εμπορικός κόσμος έχει τεράστια προβλήματα και όλοι νιώθουν ανασφάλεια με την αύξηση της εγκληματικότητας. Ολος ο Νότιος Τομέας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την ατμομηχανή ανάπτυξης του λεκανοπεδίου, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Από ποια ηλικία μπήκε στη ζωή σας το μικρόβιο της πολιτικής;

Προέρχομαι από ένα σπίτι που πάντα ήταν έντονη η ενασχόληση με τα κοινά. Ο παππούς μου και ο πατέρας μου με επηρέασαν και από πολύ μικρή, από τα μαθητικά μου χρόνια, έγινα μέλος της ΠΑΜΚ, της μαθητικής παράταξης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε είμαι παιδί της «αλλαγής», δηλαδή της δεκαετίας του ’80, που η πολιτικοποίηση τότε ήταν πολύ έντονη. Θέλαμε να αλλάξουμε τη χώρα μας, τη ζωή μας και όλο τον κόσμο. Η γενιά μου ήταν μία τυχερή γενιά. Εζησε τα καλύτερα χρόνια της νεότερης Ελλάδας. Με δημοκρατία, με ευημερία. Οχι επαρκώς θωρακισμένη απέναντι σε κρίσεις, όπως αυτή που συνέβη το 2008 και μας οδήγησε στην πτώχευση. Πολλοί από τη γενιά μου θύμωσαν, αλλά θα ήθελα να τους πω πως στην πολιτική -όπως και στη ζωή- υπάρχουν δυσκολίες και δεν μετράει πόσες φορές πέφτεις αλλά πόσο γρήγορα σηκώνεσαι. Δεν μετράει το τι λες, αλλά το τι κάνεις, γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε τη μάχη να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα σε μια νέα αξιακή, παραγωγική και οικονομική βάση, για τις νέες γενιές, γιατί οι πρόγονοί μας αυτό έκαναν για μας.

Παντρεμένη, σε σχέση ή ελεύθερο πουλί;

Αν και δεν μου αρέσει να μιλώ για την προσωπική μου ζωή, θα σας πω ότι αυτό το διάστημα είμαι μόνη.

Ηταν δική σας απόφαση να μην παντρευτείτε;

Δεν ξέρω αν ήταν θέμα απόφασης ή συγκυρίας. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι αν, κατά τις προσωπικές μου απόψεις, δεν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια τέτοια δέσμευση, προτιμώ να μην προχωρήσω. Η μοναξιά δεν μου αρέσει, απλά προς το παρόν δεν τη φοβάμαι.

Θα θέλατε να γευτείτε σύντομα τη χαρά της μητρότητας;

Εχω την άποψη «κάθε πράγμα στον καιρό του». Δεν έχω παιδιά, αλλά ανήκω σε μια οικογένεια πολύ δεμένη και αγαπημένη και έχω τρία υπέροχα ανίψια, που τα λατρεύω και τα αισθάνομαι παιδιά μου.

Σας είδαμε πρόσφατα σε φωτογραφίες να μαζεύετε ελιές. Εκτός από πολιτικός, και αγρότισσα;

Μη σας πω ότι πρώτα ήμουν αγρότισσα και μετά πολιτικός. Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια, από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, και έχω μεγαλώσει με τη γη. Εμαθα να την αγαπώ και να τη σέβομαι. Εδώ και αρκετά χρόνια έχω αναλάβει την ευθύνη της οικογενειακής περιουσίας με τη βοήθεια της δυναμικής μητέρας μου, της κυρα-Ελένης, διότι, δυστυχώς, τον πατέρα μου τον έχασα νωρίς. Μου μαθαίνει την τέχνη να καλλιεργώ και, τελικά τα τελευταία χρόνια έχω εμπλακεί σε όλα τα στάδια της παραγωγής της ελιάς και ειδικά της ελιάς Καλαμών.

Ηλικιακά είστε κοντά με τον Αλέξη Τσίπρα. Ποια είναι η άποψή σας για τον πρωθυπουργό; Τελικά, έφερε το νέο στην πολιτική ζωή του τόπου;

Υποσχέθηκε το νέο και κυβέρνησε με όλες τις παθογένειες του κακού παρελθόντος. Γέρασε πριν την ώρα του. Διχάζει, αντί να ενώνει, διοικεί με καθεστωτικές αντιλήψεις, ενώ η συνεννόηση και ο διάλογος είναι άγνωστες πρακτικές γι’ αυτή την κυβέρνηση, με κορυφαίο παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκλεισε εθνικό θέμα χωρίς καν να κάνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να λάβει υπ’ όψιν του τη θέληση του ελληνικού λαού. Κυβερνά αντίθετα με τις αρχές και τις αξίες της νέας γενιάς, αν και ηλικιακά είναι ένας νέος άνθρωπος. Οι νέοι άνθρωποι ζητούν αξιοκρατία, αντικειμενικότητα και να σταματήσει η λογική των κονέ, δηλαδή της πελατειακής λογικής και του κολλητού. Γι’ αυτό η μεγαλύτερη απόρριψή του στις επόμενες εκλογές θα έρθει από τους νέους ανθρώπους. Αλλωστε φεύγουν από τη χώρα όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και γιατί δεν επιθυμούν να ζουν σε μια χώρα που ανήκει στην Ευρώπη και λειτουργεί ως τριτοκοσμική χώρα.

Τον Θάνο Μωραΐτη, που έγινε πρόσφατα υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, τον γνωρίζετε από την εποχή που ήσασταν στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Αν σας πρότεινε και εσάς ο Αλέξης Τσίπρας υπουργικό χαρτοφυλάκιο, τι θα του απαντούσατε;

Οτι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εχω απορρίψει ιδεολογικά και πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή. Πολύ περισσότερο σήμερα, που μιλούν οι πράξεις του, και φάνηκε ότι είναι πρωθυπουργός παντός καιρού, από τη γροθιά του Γλέζου στην αγκαλιά του Καμμένου, από το ηρωικό «όχι» στο «ναι», από το «Go back, κυρία Μέρκελ», έγινε η καλύτερή του φίλη και εφάρμοσε πιστά όλες τις επιταγές της. Για να μην πολυλογώ, όλοι σήμερα γνωρίζουμε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, αρκεί να παραμείνει στην εξουσία. Το τελευταίο κάδρο του ανασχηματισμού και η πλαστή πλειοψηφία που δημιούργησε για να παραμείνει στην εξουσία αναδεικνύουν τον πολιτικό του αμοραλισμό και τον τυχοδιωκτισμό του. Κουίκ, Κόκκαλης, Παπακώστα, Μεγαλοοικονόμου, Μωραΐτης είναι η «Αριστερά» του Τσίπρα, ένα ποτ πουρί από ασπόνδυλες συνειδήσεις. Γι’ αυτό καλώ όχι μόνο τη γενιά μας αλλά όλους τους προοδευτικούς πολίτες να στηρίξουν τη νηφάλια φωνή της Κεντροαριστεράς, το Κίνημα Αλλαγής. Να ψηφίσουν με θετικό πρόσημο και να μην υποκύψουν σε μια τιμωρητική λογική από τον θυμό τους για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε η Ν.Δ. και η δεξιά παράταξη, με όλες τις παθογένειες που τη χαρακτηρίζουν, μόνο λύσεις δεν μπορεί να προσφέρει. Γι’ αυτό δεν αρκεί να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως χώρα χρειαζόμαστε μια θετική πρόταση ανάπτυξης, ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και δίκαιης διανομής του. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα για το μέλλον της χώρας.

Εχετε κάποιο χόμπι, αθλείστε, πηγαίνετε γυμναστήριο;

Μου αρέσει πολύ το κολύμπι. Πήγαινα σε πισίνα και γυμναστήριο περισσότερο για χαλάρωση και ξεκούραση, αλλά αυτή την εποχή λόγω αυξημένων υποχρεώσεων δυστυχώς δεν προλαβαίνω. Τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου τον κρατάω για κάνα τσιπουράκι με φίλους. Είστε φιλόζωη;

Αγαπάτε τα ζώα;

Τα ζώα είναι μαγικά πλάσματα και αν μπορούσαμε να αποδείξουμε ότι αξίζουμε την αγάπη που αυτά τα πλάσματα μας δείχνουν, θα ήμασταν και καλύτεροι άνθρωποι. Είναι πολύ εύστοχος ο τίτλος του βιβλίου της Τεμπλ Γκράντιν, «Τα ζώα μας κάνουν ανθρώπους».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 22/3/2019