Στην Ελλάδα ζουν περισσότεροι πολυεκατοµµυριούχοι από ό,τι στη δεύτερη πλουσιότερη χώρα του κόσµου, το Λουξεµβούργο. Το εντυπωσιακό αυτό συµπέρασµα προκύπτει από τη φετινή έκδοση της έκθεσης «The Wealth Report», την οποία κάθε χρόνο δηµοσιεύει το διεθνές κτηµατοµεσιτικό γραφείο Knight Frank. Oµως, οι εκπλήξεις της έκθεσης δεν σταµατούν εδώ. Oπως δείχνουν τα στοιχεία, η Ελλάδα «γέννησε» πέρυσι 64 νέους εκατοµµυριούχους, καθώς και έναν δισεκατοµµυριούχο.

Οι ερευνητές της Knight Frank εντόπισαν 65.821 εκατοµµυριούχους στην Ελλάδα του 2018, δηλαδή 64 περισσότερους σε σχέση µε το 2017. Πρόκειται για άτοµα που έχουν προσωπική περιουσία µεγαλύτερη του 1 εκατ. δολαρίων, χωρίς σε αυτή να συνυπολογίζεται η αξία της βασικής κατοικίας τους. Μάλιστα, σύµφωνα µε όσα προβλέπονται στην έκθεση, στον πληθυσµό των εκατοµµυριούχων της Ελλάδας θα προστεθούν τουλάχιστον άλλα 4.000 άτοµα την επόµενη πενταετία.

Προχωρώντας στην ακόµα υψηλότερη εισοδηµατική στάθµη, η Knight Frank µέτρησε 704 πολυεκατοµµυριούχους το 2018 στην Ελλάδα, δηλαδή έναν περισσότερο σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά. Λιγότεροι από τους µισούς, και συγκεκριµένα 292 άτοµα από αυτούς, ζουν στην Αθήνα, µε τα στοιχεία της έρευνας να δείχνουν ότι ο µεγάλος πλούτος είναι µάλλον διασκορπισµένος στην Ελλάδα. Aλλωστε, η Knight Frank προβλέπει ότι µέχρι το 2023 το κλαµπ των Ελλήνων που διαθέτουν περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων θα έχει αποκτήσει 47 νέα µέλη.

Κατά τα άλλα, η Knight Frank εντοπίζει τέσσερις Ελληνες δισεκατοµµυριούχους, όσους και η φετινή λίστα του «Forbes» µε τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Σύµφωνα µε το «Forbes», ο πλουσιότερος Ελληνας και 804ος πλουσιότερος στον κόσµο είναι ο Φίλιππος Νιάρχος. Ο µεγαλύτερος γιος του εκλιπόντος µεγιστάνα της ναυτιλίας, Σταύρου Νιάρχου, διαθέτει περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων και κληρονόµησε µεγάλο µέρος της συλλογής έργων Τέχνης του πατέρα του, όπως αναφέρει το αµερικανικό περιοδικό. Η συλλογή αυτή, που αγοράστηκε το 1957 αντί 3 εκατ. δολαρίων από τον ηθοποιό Εντουαρντ Τζ. Ρόµπινσον, περιλαµβάνει µερικά από τα διασηµότερα κοµµάτια του κόσµου, µεταξύ των οποίων η αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ µε το κοµµένο αυτί και το «Yo, Picasso» του Πικάσο.

Στη λίστα

∆εύτερος ανάµεσα στους Ελληνες κροίσους και στην 838η θέση παγκοσµίως βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης µε την οικογένειά του. Η διαχείριση της οικογενειακής περιουσίας, που σήµερα ανέρχεται στα 2,7 δισ. δολάρια και περιλαµβάνει δραστηριότητες στη ναυτιλία, την τραπεζική, το real estate και το πετρέλαιο, πέρασε στα χέρια του Σπύρου Λάτση έπειτα από τον θάνατο του πατέρα του, Γιάννη, το 2003.

Οπως αναφέρει το «Forbes», ο ίδιος έχει αποφοιτήσει από το London School of Economics και έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήµιο της Βοστώνης, ενώ διαθέτει ένα ιδιωτικό κρουαζιερόπλοιο 300 επιβατών, το οποίο µισθώνεται µέσω της εταιρείας του PrivatSea. Παρότι διαθέτει προσωπική περιουσία 2,1 δισ. δολαρίων, που τον κατατάσσει 1.116ο ανάµεσα στους πλουσιότερους του κόσµου, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης είναι ο πιο άγνωστος από τους Ελληνες µεγιστάνες. Ο Τέλης, όπως τον αποκαλούν αυτοί που τον γνωρίζουν, µπήκε στο κλαµπ των δισεκατοµµυριούχων το 2011, όταν ο γίγαντας των εµπορευµάτων Glencore (στην οποία κατέχει ποσοστό άνω του 3%) µπήκε στο χρηµατιστήριο. Εχοντας ξεκινήσει την καριέρα του στα εµπορεύµατα στην Cargill και στη συνέχεια στη Marc Rich & Co., προτού αυτή µετονοµαστεί σε Glencore, ο Μυστακίδης αποχώρησε από τη θέση του Νο 2 της εταιρείας στα τέλη του 2018.

Η τετράδα των Ελλήνων δισεκατοµµυριούχων συµπληρώνεται µε τον Βαρδή και τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Ο συνιδρυτής της Motor Oil διαθέτει περιουσία 1,7 δισ. δολαρίων και κατατάσσεται στην 1.349η θέση ανάµεσα στους δισεκατοµµυριούχους του κόσµου. Το ζεύγος Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη είναι στενοί φίλοι µε την οικογένεια Κένεντι, καθώς και µε µέλη του Robert F. Kennedy Human Rights Leadership Council, όπως αποκαλύπτει το «Forbes». Ωστόσο, ο πλουσιότερος ανά τον κόσµο Ελληνας δεν είναι άλλος από τον Τζιµ Ντέιβις, τον οµογενή που αγόρασε κάποτε µια µικρή βιοτεχνία παπουτσιών και τη µετέτρεψε στη γνωστή σε όλους New Balance. Ανάµεσα στους οµογενείς και ελληνικής καταγωγής δισεκατοµµυριούχους της λίστας «Forbes» ξεχωρίζουν, επίσης, οι Τζον Κατσιµατίδης, Τζορτζ Αργυρός, Τζον Πολ Ντετζόρια, Μαρίτσα Λαζαρή, Ντιν Μητρόπουλος, Ιβάν Σαββίδης, Τζορτζ Μάρκους, Τζέιµι Ντίµον, τα αδέλφια Στέλιος, Κλέλια και Πόλυς Χατζηιωάννου, Τζορτζ Γιαννακόπουλος και Τεντ Λεόνσης.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 8/3/2019