Αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους αυτοδιοικητικούς «άρχοντες» της χώρας, αφού φέτος ολοκληρώνεται η 17χρονη δημαρχιακή του θητεία στο Παλαιό Φάληρο, έχοντας επιτελέσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο. Ο λόγος για τον Διονύση Χατζηδάκη, τον οποίο συναντήσαμε στο κλειστό γήπεδο Παλαιού Φαλήρου «Σοφία Μπεφόν» και μας μίλησε για την απόφασή του να πολιτευθεί στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει «αυτόφωτο, πολύ μορφωμένο και σύγχρονο πολιτικό, που καλείται από την Ιστορία να αναλάβει το δύσκολο φορτίο της επιστροφής της χώρας στην ομαλότητα και την κανονικότητα», αλλά και για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, του οποίου υπήρξε στενός συνεργάτης για πολλά χρόνια. «Η βασική του αρχή ήταν ο σεβασμός στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος», αναφέρει για τον αείμνηστο πρώην πρωθυπουργό.

Ο ίδιος μας μίλησε και για το πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπώρησε το τελευταίο διάστημα, λέγοντας πως «ανήκει πλέον στο παρελθόν». Ωστόσο, όπως αναφέρει, «κάποια στιγμή είπα 'τετέλεσται'. Αλλά πάλεψα με τον χάρο και τον νίκησα με το μυαλό μου, το σώμα μου και την αγάπη της οικογένειάς μου».

Από τη δημαρχία του Παλαιού Φαλήρου, στην κεντρική πολιτική σκηνή. Γιατί το πήρατε απόφαση τώρα;

Μετά από μια θητεία 17 ετών ως δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και εκτιμώντας ότι η θητεία μου ήταν επιτυχής αλλά κυρίως αποδοτική, αποδέχθηκα την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κατέλθω στην κεντρική πολιτική σκηνή ως υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα. Δεν σας κρύβω ότι ως άνθρωπος της άμεσης δράσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων, πιστεύω ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται και να μην αφήνονται να λιμνάζουν. Γιατί εάν δεν λύνονται, έρχεται η ώρα που τα προβλήματα σε εκδικούνται. Γι’ αυτό λοιπόν αποφάσισα να ασχοληθώ και να προσπαθήσω, καθώς το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα δεν έχει προηγούμενο. Απ’ όπου και να το πιάσεις το θέμα, η χώρα έχει μπει σε ένα σπιράλ οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής εξαθλίωσης και όλα αυτά έχουν αντίκτυπο και στα εθνικά μας θέματα και μάλιστα σε μια περίοδο που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από τους γείτονές μας και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η κατάσταση θέλω να ανατραπεί και να αλλάξει και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μπορεί να φέρει την αλλαγή στην οικονομία και την κοινωνία.

Είστε από τους μακροβιότερους και πιο επιτυχημένους δημάρχους. Δεν είναι ρίσκο να παίξετε ύστερα από τόσα χρόνια σε ένα διαφορετικό πολιτικό γήπεδο;

Κυρία Σταμάτη, δεν σας κρύβω ότι ίσως το πιο εύκολο για μένα θα ήταν 'να κάτσω στα αυγά μου' και να δημαρχεύσω για άλλα τέσσερα χρόνια και μάλιστα σε έναν δήμοπρότυπο από άποψη οργάνωσης, λειτουργίας, οικονομικών επιδόσεων και αναγνώρισης σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, καθότι το έργο μου είναι και ορατό και μετρήσιμο. Πραγματικά, θα ήταν πολύ εύκολο και σίγουρα πολύ ασφαλές. Θεωρώ, όμως, πως ό,τι είχα να προσφέρω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το προσέφερα. Οσον αφορά το ρίσκο, που ερωτάτε, να ξέρετε ότι πιστεύω απόλυτα πως η κοινή γνώμη και γενικότερα ο κόσμος έχει και αυστηρό κριτήριο και άποψη και γνώμη για όλους και για όλα. Και γνωρίζει ότι όλα αυτά τα χρόνια ως δήμαρχος μόνο δημιούργησα και ποτέ δεν ραδιούργησα. Δεν σας κρύβω, δε, ότι οι εκδηλώσεις εκτίμησης και αγάπης προς το πρόσωπό μου από τον κόσμο, καθώς και η αναγνώριση του έργου μου ως δημάρχου με γεμίζουν αισιοδοξία και μου δίνουν τη δύναμη να συνεχίσω.

Η προσωπική σας σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ποια είναι, δεδομένου ότι θητεύσατε για χρόνια στο γραφείο του πατέρα του;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας αυτόφωτος, πολύ μορφωμένος και σύγχρονος πολιτικός, ο οποίος καλείται από την Ιστορία να αναλάβει το δύσκολο φορτίο της επιστροφής της χώρας στην ομαλότητα και την κανονικότητα. Εχω την τύχη να τον γνωρίζω από τα παιδικά του χρόνια και έχω παρακολουθήσει όλη την εξέλιξή του, καθώς και την πορεία του από τη στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά. Είμαι σίγουρος για τις ικανότητές του, καθώς διαθέτει ήθος, πείσμα, αστείρευτη εργατικότητα, διεθνή αναγνώριση, βαθύτατη πολιτική σκέψη και έχει τη δυνατότητα να βγάλει την Ελλάδα από τη μιζέρια στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια.

Τι έχετε να θυμάστε από τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ.; Ποια είναι η παρακαταθήκη που κρατάτε περισσότερο μέσα σας;

Είχα την τύχη στη ζωή μου να θητεύσω κοντά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και μάλιστα να διατελέσω γενικός διευθυντής του γραφείου του επί εννέα χρόνια. Εζησα όλη την πολιτική του διαδρομή εκείνη την περίοδο και στα δύσκολα και στα εύκολα και σίγουρα το να είσαι συνεργάτης ενός από τους σπουδαιότερους πολιτικούς της μεταπολεμικής Ελλάδας μόνον εμπειρίες και σημαντικά διδάγματα έχει να σου προσφέρει. Τα διδάγματα πολλά και εμπειρίες που ακόμα και σήμερα με διαμορφώνουν και με καθοδηγούν. Και, φυσικά, η βασική του αρχή, που ήταν ο σεβασμός στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, με εγκράτεια και λογοδοσία. Να ζούμε με αυτά που κερδίζουμε και όχι συνεχώς δανειζόμενοι, καθώς ο δανεισμός έχει ημερομηνία λήξης, αρχή που ακολούθησα με θρησκευτική ευλάβεια και ως δήμαρχος. Ετσι, παραδίδω σήμερα έναν δήμο-πρότυπο, με 7,5 εκατ. ευρώ πλεόνασμα και έχοντας εξοφλήσει όλες τις υποχρεώσεις προς τρίτους. Μπορεί να αμφιβάλλει κανείς ότι, αν είχε ακολουθηθεί και στην κεντρική πολιτική σκηνή αυτή η παρακαταθήκη, δεν θα είχαμε φτάσει στο σημερινό αδιέξοδο; Δηλαδή, έπειτα από 10 χρόνια μνημονίων και λιτότητας να είμαστε πάλι στο σημείο που ξεκινήσαμε;

Πώς βλέπετε την υποψηφιότητα Πατούλη;

Ο Γιώργος Πατούλης είναι ένας αυτοδιοικητικός με μεγάλη εμπειρία και, φυσικά, θα πρέπει να σημειώσω ότι όπου έχει θέσει υποψηφιότητα πάντα κερδίζει, κάτι που δείχνει έναν άνθρωπο με ικανότητες και σωστό πολιτικό ένστικτο, το οποίο χρησιμοποιεί με τον καλύτερο τρόπο. Ομως, ο «Κλεισθένης» δημιουργεί νέα δεδομένα στην Περιφερειακή Διοίκηση, καθώς η απλή αναλογική επιβάλλει ευρύτερες συνέργειες και συμμαχίες, πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για την Περιφέρεια Αττικής, τη μεγαλύτερη της χώρας, με χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα, που απαιτούν ευρύτερες συνεννοήσεις για την αντιμετώπισή τους και τα οποία πιστεύω ότι θα επιλυθούν όταν εκλεγεί.

Εχετε εκφραστεί στο παρελθόν με πολύ καλά λόγια για τον Γιάννη Σγουρό. Θεωρείτε ότι έπρεπε να κατέλθει εκ νέου ως υποψήφιος περιφερειάρχης;

Είναι αλήθεια ότι με τον Γιάννη Σγουρό επί διοικήσεώς του στην Περιφέρεια Αττικής είχαμε μια πολύ καλή και ανθρώπινη σχέση, με αλληλοσεβασμό, και η συνεργασία μεταξύ μας υπήρξε άριστη. Υποστήριξε και χρηματοδότησε σημαντικά έργα, που αναμόρφωσαν το Παλαιό Φάληρο. Αυτό δεν ξεχνιέται. Πάντοτε πίστευα ότι όποιος στην πολιτική και στη ζωή είναι αχάριστος δεν έχει τύχη, και εγώ δεν είμαι αχάριστος. Εχει δείξει διοικητική επάρκεια και ικανότητα, αλλά να μην ξεχνάμε ότι οι περιφερειακές εκλογές θα εξελιχθούν σε πολιτικές και εξαρτάται από το ποιες πολιτικές δυνάμεις θα τον στηρίξουν.

Αντιμετωπίσατε με γενναιότητα την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας σας. Αισθάνεστε πια πιο δυνατός μέσα σας; Τι ακριβώς συνέβη;

Οταν επί τέσσερις εβδομάδες βρίσκεσαι στο νοσοκομείο και οι γιατροί προσπαθούν και αγωνίζονται, χωρίς όμως να είναι σε θέση να σε διαβεβαιώσουν για το οτιδήποτε, τότε είναι σίγουρο ότι η ματιά που βλέπεις τη ζωή και τα πράγματα αλλάζει. Σημασία έχει ότι το πρόβλημα της υγείας μου ανήκει πλέον στο παρελθόν και σε αυτό συνέβαλαν αποφασιστικά τέσσερις άνθρωποι, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως για το ενδιαφέρον τους: ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, η διεύθυνση του αιματολογικού τμήματος του Λαϊκού Νοσοκομείου υπό τον καθηγητή Παθολογίας Κώστα Κωνσταντόπουλο και ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος με την επιστημονική του ομάδα.

Φοβηθήκατε τον θάνατο;

Ναι, κάποια στιγμή είπα «τετέλεσται». Αλλά πάλεψα με τον χάρο και τον νίκησα με το μυαλό μου, το σώμα μου και την αγάπη της οικογένειάς μου. Δεν σας κρύβω ότι αυτή η περιπέτεια με έκανε περισσότερο άνθρωπο, αναθεωρώντας τη διαδρομή της ζωής και τον τρόπο διοίκησης στα κοινά. Πάντως, πρέπει να σας πω ότι εκείνο το οποίο με συγκίνησε, αλλά και ταυτόχρονα με «τρόμαξε», ήταν η ένταση αγάπης και ενδιαφέροντος από τους δημότες μου για την κατάσταση της υγείας μου.

Τι σας αρέσει να κάνετε με την εγγονούλα σας, τη Διονυσία;

Να της μαθαίνω πράγματα και να τη χαϊδεύω. Η ύπαρξή της μου έδωσε μεγάλο κουράγιο στη ζωή μου και με όπλισε με δύναμη. Μια δύναμη που έκανα χρήση της στην περιπέτεια της υγείας μου.

Εχετε κάποιο χόμπι;

Είχα πολλά χόμπι, που έχουν σχέση με τον αθλητισμό. Αλλά τώρα το χόμπι μου είναι ένα: να είμαι ζωντανός και χρήσιμος στην οικογένειά μου και στα κοινά.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το σημαντικότερο έργο που αφήσατε στο Παλαιό Φάληρο ως κληρονομιά για τον επόμενο δήμαρχο;

Τον πολιτικό πολιτισμό, την οικονομική ευμάρεια του δήμου, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και το κτιριακό συγκρότημα του δημαρχείου. Και, φυσικά, το παράκτιο μέτωπο της πόλης μας, ένα κόσμημα πραγματικά για όλη την Αττική.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 8/3/2019