Αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη έκπληξη των φετινών ευρωεκλογών, καθώς η περίπτωσή του είναι μοναδική, ξεχωριστή και στέλνει πολλαπλά ηχηρά μηνύματα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Ο λόγος για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, που συγκίνησε το πανελλήνιο, όταν σε ηλικία 15 ετών έγινε σημαιοφόρος και σήκωσε την ελληνική σημαία από το αναπηρικό καροτσάκι ως άριστος μαθητής, και αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, να συμμετάσχει στη «γαλάζια» ευρωλίστα για τις εκλογές του Μαΐου.

Τον συναντήσαμε στο γραφείο του στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου «Αττικόν», όπου καθημερινά εργάζεται ως ψυχίατρος, και μας μίλησε για τον αγώνα της ζωής του, την απόφασή του να πολιτευτεί, τα χόμπι του, αλλά και τι ήθελε να γίνει όταν ήταν μικρός.

Είστε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ανθρώπινης δύναμης στη χώρα μας. Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε ενεργά με την πολιτική και συγκεκριμένα με την Ευρωβουλή;

Θεωρώ ότι κάθε άνθρωπος έχει τη δύναμη και την ενέργεια να ξεπεράσει τις δυσκολίες της ζωής, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό σε κάποιες περιπτώσεις. Η δύναμη αυτή δεν αποτελεί πλεονέκτημα δικό μου ή μιας ομάδας λιγοστών ανθρώπων. Την έχουμε όλοι, έστω κι αν τις περισσότερες φορές δεν το συνειδητοποιούμε. Επιπλέον, ο ρόλος του προτύπου –όσο κι αν κάποιες φορές μπορεί να εμπνεύσει– δεν μου ταιριάζει ως ιδιοσυγκρασία, πολύ απλά γιατί πιστεύω ότι ο καθένας μας είναι ξεχωριστός, με μοναδικούς σταθμούς ζωής, στους οποίους επιλέγει είτε να κατέβει είτε όχι. Προσωπικά, επέλεξα να κατέβω στον σταθμό της πολιτικής. Επέλεξα να κάνω και πρακτικά αυτό το βήμα, γιατί θέλω να βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ τους συμπολίτες μου και να συμβάλω στην αλλαγή μιας νοσηρής κατάστασης, που πληγώνει τη χώρα μας. Για να τερματίσουμε διά παντός όλα όσα κομμάτιασαν την ψυχή μας τα τελευταία χρόνια..., την πόλωση, την εξουσιομανία, τον απρόκλητο κομματισμό.

Γιατί με τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Ξέρετε πολλούς νέους ανθρώπους, αρχηγούς κόμματος στην Ελλάδα, που αποπνέουν αέρα ανανέωσης και έχουν δεσμευθεί για μια Συμφωνία Αλήθειας μεταξύ πολιτών και πολιτικών;

Πότε και πώς γνωριστήκατε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ποιο ήταν εκείνο το στοιχείο του ανθρώπου ή του πολιτικού με το οποίο ταυτιστήκατε περισσότερο;

Η πρώτη επαφή έγινε από το επιτελείο του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, όταν με προσκάλεσαν για να εξετάσουν το ενδιαφέρον μου για την Ευρωβουλή. Δεν είμαι πολιτικός, αλλά πολίτης με ανησυχίες, που θέλει να προσπαθήσει για το καλύτερο σε διάφορους κοινωνικούς και ανθρωπιστικούς τομείς. Επειτα, το ραντεβού κανονίστηκε και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε. Και όλα αυτά σχετικά πρόσφατα. Σε αυτή τη συνάντηση είδα έναν άνθρωπο ο οποίος είναι αρκετά εκφραστικός και αποφασιστικός και θέλει να προσπαθήσει για κάτι καλύτερο.

Αν οι Ελληνες σας στείλουν στην Ευρωβουλή, πείτε µας κατ’ αρχάς µια-δυο ενέργειες στις οποίες θα προχωρούσατε άµεσα αν σας το επέτρεπαν οι συνθήκες.

Αυτό που θέλω να κάνω αρχικά είναι να προσπαθήσω για µια πιο υγιή και ειλικρινή σχέση µεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας, µια σχέση µέσα στην οποία οι Ελληνες θα αισθάνονται ασφαλείς, ώστε να φύγει το αίσθηµα φόβου και άγνοιας που σε πολλές περιπτώσεις µάς προκαλεί το σπίτι µας, η Ευρώπη. Μπορούµε να διδάξουµε την Ευρώπη, όπως και να διδαχθούµε από αυτήν. Είµαστε µέλη µιας οµάδας, µεταξύ των οποίων υπάρχει αλληλεπίδραση, και αυτό οφείλουµε να το αναγνωρίσουµε. Μόνο τότε µπορούµε να νιώσουµε οικεία. Επιπλέον, θέλω να αξιοποιήσω την πολιτική εµπειρία που θα αποκτήσω στον τοµέα της αναπηρίας και στις ιδέες που έχω για ανεξάρτητη διαβίωση.

Εχετε σπουδάσει Ιατρική, µε µεταπτυχιακό στην Ψυχική Υγεία. Επίσης, εργάζεστε στο ΠΓΝ «Αττικόν». Να υποθέσουµε ότι τώρα το όνειρο της Ιατρικής πηγαίνει ένα βήµα πίσω χάριν της υποψηφιότητάς σας;

∆εν θέλω η Ιατρική και όλη αυτή η εκπαίδευση των τελευταίων ετών να µείνουν πίσω και σίγουρα, όπου και να βρεθώ, εάν οι Ελληνες µε εµπιστευτούν, θεωρώ ότι θα βρω τον τρόπο, έστω και εθελοντικά, να ασκώ το ιατρικό επάγγελµα, γιατί το αγαπώ και µου αρέσει µε αυτόν τον τρόπο να βοηθάω τον κόσµο. Οπότε δεν πιστεύω ότι η ενασχόλησή µου µε την πολιτική θα πάει ένα βήµα πίσω την Ιατρική, απλώς θα αλλάξει τον βηµατισµό µου σε αυτήν.

Το 2014 υπήρξατε συνιδρυτής του «i-Living», του πρώτου ελληνικού οργανισµού ανεξάρτητης διαβίωσης, εκλεγόµενος έκτοτε µέλος του ∆.Σ. του Ευρωπαϊκού ∆ικτύου για την Ανεξάρτητη ∆ιαβίωση. Θέλετε να µας µιλήσετε λίγο για τη δραστηριότητά σας αυτή;

Η πίστη µου ότι µπορεί να εφαρµοστεί η φιλοσοφία της ανεξάρτητης διαβίωσης και του προσωπικού βοηθού και στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει από το 2008. Η ανεξάρτητη διαβίωση είναι ο οδηγός και ο τρόπος που λέει ότι κάθε άνθρωπος µε αναπηρία έχει δικαίωµα να ζει µε τις επιλογές που επιθυµεί ο ίδιος και το µόνο που στέκεται εµπόδιο είναι η ίδια η κοινωνία, που δεν δέχεται στα σπλάχνα της τους ανθρώπους µε αναπηρία. Γι’ αυτό και δηµιουργήθηκε ο «i-Living», µε σκοπό να κινητοποιήσει την κοινωνία, την Πολιτεία και τους ανθρώπους µε αναπηρία και να τους δείξει πως υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος διαβίωσης, που δηµιουργεί ενεργητικούς και παραγωγικούς πολίτες.

Εχει γίνει η πατρίδα µας λίγο πιο φιλόξενη τα τελευταία χρόνια για τα άτοµα µε κινητικές δυσκολίες; Εχετε συζητήσει τυχόν παρεµβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Οταν µιλάµε για αναπηρία, δεν πρέπει στο µυαλό µας να έρχεται µονάχα το κινητικό σκέλος αυτής. Υπάρχουν άνθρωποι µε πολλές µορφές αναπηρίας, µε διαφορετικές ανάγκες, µε διαφορετικές επιθυµίες και γενικά υπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι. Σε καµία συνθήκη της καθηµερινότητας δεν πρέπει να οµογενοποιούµε τον άνθρωπο και να βάζουµε τον ηλικιωµένο, τη µητέρα µε το καροτσάκι, τον άνθρωπο µε αναπηρία και όλους τους ανθρώπους σε ένα τσουβάλι και απλώς να µιλάµε για οικονοµικά µεγέθη και όχι για εξασφάλιση υπηρεσιών και µιας ικανοποιητικής ποιότητας ζωής. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ανοιχτός προς συζήτηση για ζητήµατα που αφορούν την αναπηρία και τον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας αυτής µέσα στην κοινωνία.

Τι µήνυµα έχετε να στείλετε στους συνοµηλίκους σας που είτε βρέθηκαν σε δύσκολη θέση εν µέσω της οικονοµικής κρίσης είτε έφυγαν µακριά από την Ελλάδα για να βρουν ευκαιρίες εργασίας;

Το να φύγει κάποιος στο εξωτερικό, ενώ δεν το επιθυµεί, για µια καλύτερη ευκαιρία είναι µια «βάναυση» απόφαση, που προκαλεί πολύ άγχος και ανασφάλεια. Μπορούµε να το δούµε ως µια «βίαιη» πράξη εξαναγκασµού αποµάκρυνσης από την πατρίδα σου. Οταν οι άνθρωποι αυτοί πήραν τη συγκεκριµένη απόφαση, ήταν αναγκαία και απαραίτητη για την προσωπική τους ευηµερία και σε κάποιες περιπτώσεις την ίδια τους την επιβίωση. Ηταν όµως ταυτόχρονα µια τεράστια απώλεια δυναµικού για την ελληνική κοινωνία. Τώρα θεωρώ ότι είναι ανάγκη να υπάρξει επαναπατρισµός τους, ώστε η εµπειρία που απέκτησαν από το εξωτερικό και η επιθυµία αλλαγής, που ωριµάζει στη χώρα µας, να δηµιουργήσουν µια Ελλάδα όπως τη θέλουµε, αποδοτικότερη, λειτουργικότερη, και ισχυρές συνεργασίες µεταξύ όλων των κοινωνικών οµάδων.

Ποια είναι τα χόµπι σας;

Να ταξιδεύω και να απολαµβάνω τις σχέσεις µου, φιλικές και όχι µόνο.

Ποια είναι η αγαπηµένη σας ταινία και γιατί;

Το «Matrix», γιατί δείχνει έναν τρόπο σκέψης και αντίληψης του κόσµου πολύ έξω από τα συνηθισµένα, όπως δηλαδή µου αρέσει να σκέφτοµαι κι εγώ... Οut of the box.

Πιτσιρικάς τι θέλατε να γίνετε;

Επαγγελµατικά δεν θυµάµαι να ήθελα κάτι συγκεκριµένο, αλλά αυτό που ήθελα ήταν να µπορώ να προσφέρω, να είµαι υγιής και να βρίσκοµαι µε ανθρώπους µε τους οποίους να έχω καλές σχέσεις. Τελικά, µέσα από το επάγγελµά µου βρήκα κάτι που τα συνδυάζει όλα και βελτιώνει εµένα προσωπικά κάθε µέρα όλο και περισσότερο - πάντα βέβαια µέσα και από τη δική µου, εσωτερική ανασκόπηση.

Ποια είναι η αγαπηµένη σας ηθοποιός και γιατί;

∆εν έχω αγαπηµένους ηθοποιούς, γιατί θεωρώ ότι σε επίπεδο performance δεν µπορεί ποτέ ένας άνθρωπος να είναι µόνο στα πάνω του ή µόνο στα κάτω του. Αγαπώ συγκεκριµένες στιγµές πολλών ηθοποιών. Η διακύµανση είναι φυσιολογικό κοµµάτι της ζωής ενός ανθρώπου και σε αυτούς τους ανθρώπους πιστεύω, σε όσους σέβονται και αναγνωρίζουν όλα τα κοµµάτια της φύσης τους.

Ποιο είναι το αγαπηµένο σας τραγούδι;

«Born to be wild» των Steppenwolf, γιατί είµαι ασυµβίβαστος, δεν µου αρέσει να µπαίνω σε καλούπια και να δέχοµαι την πραγµατικότητα όπως είναι. Θέλω να προσπαθώ για την αλλαγή που επιθυµώ για τούτο τον κόσµο.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 3/3/2019