Διαστάσεις θρίλερ αποκτά η υπόθεση του 39χρονου Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ ο οποίος συνελήφθη στη Χαλκιδική τον Ιούλιο του 2017 και έκτοτε παραμένει προσωρινά κρατούμενος χωρίς να έχει παραπεμφθεί ακόμη σε δίκη και χωρίς κατηγορητήριο.

Ο Βίνικ, γνωστός και ως Μr Bitcoin, βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 27 Νοεμβρίου ενώ σύμφωνα με τους συνηγόρους του Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον ομοεθνή του Τιμοφέι Μουσατόφ, έχει συναινέσει από την πρώτη στιγμή να εκδοθεί στη χώρα του τη Ρωσία όπου διαμένουν η καρκινοπαθής σύζυγος του και τα 2 ανήλικα παιδιά του.

Το οξύμωρο είναι ότι μέχρι σήμερα έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι 4 αποφάσεις έκδοσης του ωστόσο ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πότε και αν θα φύγει.

Η περίπτωση του είναι μεν ιδιαίτερη καθώς ο Mr Bitcoin είναι μοναδικός διεθνώς στον χειρισμό της εν λόγω πλατφόρμας, ενός ουσιαστικά ανταλλακτηρίου νομισμάτων με «ηλεκτρονικό χρήμα» (bitcoin).

Έτερον εκάτερον βέβαια, καθώς η πρώτη απόφαση έκδοσης του στη Ρωσία ελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2017, η δεύτερη για ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η τριτη τον Σεπτέμβριο του 2018 πάλι για τη Ρωσία και η τέταρτη τον Δεκέμβριο του 2018, αυτή τη φορά για τη Γαλλία. «Κανείς δεν μου εξηγεί γιατί κρατούμαι… Είναι αδιανόητο το καθεστώς αυτό. Είμαι αιχμάλωτος; Είμαι όμηρος;» αναρωτήθηκε ο Βίνικ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του από το Τζάνειο νοσοκομείο όπου έχει μεταφερθεί καθώς διανύει την 90η ημέρα απεργίας πείνας και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή και επιδεινούμενη (σσ έχει απομείνει 57 κιλά).

Μπορεί στην Ελλάδα να μην αντιμετωπίζει κατηγορίες, από την Αμερικάνικη δίωξη όμως εγκαλείται για «ξέπλυμα» βρόμικου χρήματος 4 δισ. δολαρίων, μέσω bitcoin, συνωμοσία και παράνομες χρηματικές συναλλαγές προερχόμενες από αξιόποινες δραστηριότητες.

Κίνδυνος

«Αυτή η βασανιστική αναμονή και η αβεβαιότητα είναι ανεπίτρεπτη και απάνθρωπη» καταγγέλλει η κ. Κωνσταντόπουλου και παράλληλα επιτίθεται στην κυβέρνηση αναφέροντας ότι «προτιμά να τον αφήσει να πεθάνει παρά να δυσαρεστήσει τις ΗΠΑ και τη Γαλλία».

Υποστήριξε ακόμη ότι το δικαιότερο είναι να εκδοθεί στη χώρα όπου κατανοεί τη γλώσσα της και διαβάζει τα δικαστικά έγγραφα κι ακόμη ότι η κράτηση του στην Ελλάδα είναι παράνομη αφού έχει παρέλθει το ανώτατο προβλεπόμενο όριο της 18μηνης προσωρινής φυλάκισης του. Από την πλευρά του ο κ. Μουσατόφ τονίζει ότι «κανείς δεν θα ωφεληθεί από τον θάνατο του Βίνικ καθώς η τεχνογνωσία που διαθέτει θα πεθάνει μαζί του» ενώ προέβλεψε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ των χωρών που ζητούν την έκδοση του.



Ο Βίνικ ο οποίος υπέβαλε αίτημα άρσης της κράτησης του στις 19 Φεβρουαρίου, έχει αποστείλει με τους συνηγόρους του προς τον υπ. Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου 4 αιτήματα – διαβήματα «αποκατάστασης της παραβίασης των δικαιωμάτων του» από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα χωρίς να λάβει απάντηση.

Στο δε υπόμνημα του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιώς, στις 19 Φεβρουαρίου, παρέθεσε στοιχεία για την πορεία της υγείας του. Σύμφωνα λοιπόν με το ιατρικό ανακοινωθέν των θεραπόντων ιατρών του δημοσίου νοσοκομείου όπου διακομίστηκε όταν διαπιστώθηκαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε λόγω της απεργίας πείνας. Οι υπογράφοντες την ιατρική γνωμάτευση στέκονται επίσης σ΄ ένα καθόλα περίεργο γεγονός, το ότι «δεν κατέστη δυνατή η μεταφορά του κρατουμένου στα εξωτερικά ιατρεία της Αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Αττικόν» λόγω μη συνεργασίας του Τμήματος Μεταγωγών με τους θεράποντες ιατρούς του κρατουμένου...».

Σημαντικό είναι ακόμη ότι ο 39χρονος Ρώσος, ενημερώθηκε επισήμως στις 24 Ιανουαρίου 2019 «από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής οι οποίοι με επισκέφθηκαν κατόπιν προηγούμενης άδειας του εισαγγελέως και ενημέρωσης της συνηγόρου μου (σσ Ζ. Κωνσταντοπούλου), ότι περιήλθε σε αυτούς η πληροφορία ότι υπάρχει περίπτωση να επιχειρηθεί η δολοφονία μου». Ανάλογη τέτοια ενημέρωση είχε τον περασμένο Φεβρουάριο του 2018 από τον διευθυντή φυλακών Διαβατών, παρουσία εισαγγελέως και των συνηγόρων του.