«Σικέ» χαρακτηρίζει, μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», το «διαζύγιο» Τσίπρα - Καμμένου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ., Παύλος Χρηστίδης, επισημαίνοντας ότι «μια κυβέρνηση υπολειμμάτων δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα της χώρας». Ο ίδιος αναφέρει ότι μετά τις εκλογές το Κίνημα Αλλαγής δεν θα γίνει συμπλήρωμα με τη λογική των αριθμών ή τη νομή αξιωμάτων χωρίς πολιτικές και προγραμματικές προϋποθέσεις. Ο κ. Χρηστίδης δεν διστάζει να απαντήσει και σε ερωτήσεις που αφορούν την προσωπική του ζωή, όπως αν έχει φάει... χυλόπιτα.

Θεωρείτε ότι οι εξελίξεις με την αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση αποτελούν ένα σκηνοθετημένο έργο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεδομένου ότι οι Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος, Κόκκαλης και Ζουράρις στηρίζουν την κυβέρνηση;

Το «διαζύγιο» είναι «λευκό». Είναι σικέ. Πού ακούστηκε ξανά να λέει ο κ. Καμμένος ότι θα διαγράψει δύο υπουργούς, αν παραμείνουν υπουργοί, αλλά δεν θα διαγράψει αυτούς που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που παραμένουν αυτοί που διέγραψε; Είναι μια συμφωνία για τα μάτια του κόσμου, με την οποία ο κ. Τσίπρας παραμένει πρωθυπουργός και ο κ. Καμμένος έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μια κυβέρνηση υπολειμμάτων δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα της χώρας. Μάλλον οι κ. Κουντουρά, κ. Παπαχριστόπουλος και κ. Κόκκαλης πρέπει να ήταν πάντα αριστεροί, με ένα διάλειμμα 20-30 χρόνων στη Ν.Δ. και τις εκφάνσεις της Δεξιάς.

Θεωρείτε ότι πλησιάζουν οι εκλογές μετά τις τελευταίες εξελίξεις;

Η κλεψύδρα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. άδειασε. Ο κ. Τσίπρας, ενώ μιλά περί καθαρών λύσεων, προσπαθεί να αποφύγει τη μόνη καθαρή λύση, που είναι να μιλήσει ο λαός. Από την άλλη, η Ν.Δ., χωρίς την παραμικρή αυτοκριτική για όσα έκανε, νομίζει ότι οι πολίτες ξεχνούν. Στη δημοκρατία η ετυμηγορία των πολιτών απαντά στο πολιτικό πρόβλημα των κυβερνήσεων και όχι οι συναλλαγές στο παρασκήνιο και οι προσωπικές διευθετήσεις. Οι πολίτες έχουν πια ζήσει τα έργα αυτής της κυβέρνησης. Ομως, το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας, και ειδικά οι άνθρωποι της γενιάς μας, νιώθουν την πολιτική ως ό,τι πιο τοξικό υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα. Δεν μας αξίζει αυτό. Χρειάζεται να πιστέψουμε ξανά σε ιδέες, αξίες και ιδανικά και να συμβάλλουμε όλοι, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας. Το ελληνικό δαιμόνιο μπορεί να μεγαλουργήσει και στην πολιτική, αρκεί να στηρίξουμε αυτούς που το πιστεύουν και όχι αυτούς που όταν κάτσουν στην καρέκλα χάνουν την αξιοπρέπειά τους.

Ο κ. Τσίπρας βλέπουμε να συνομιλεί με πρόσωπα προερχόμενα από την Κεντροαριστερά, τα οποία ακούγεται ότι θα αξιοποιήσει στην κυβέρνηση, όπως οι Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Μπίστης και άλλοι. Πώς το σχολιάζετε;

Ο,τι και να κάνει ο κ. Τσίπρας για να διασωθεί στις επερχόμενες εκλογές, δεν θα του βγει. Τώρα, έχει βγάλει από το ψυγείο και έχει βάλει στο μίξερ ΣΥΡΙΖΑίους, αντιμνημονιακούς, μνημονιακούς υπουργούς που έβριζε, «καραμανλικούς», ΑΝΕΛίτες και τους κουνάει πέρα-δώθε για να βγάλει κάτι που να τρώγεται. Ούτε ο Ακης Πετρετζίκης δεν το κάνει αυτό το τουρλού γευστικό.

Πώς θα αποκρούσετε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχήσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς;

Οι πολίτες ξέρουν τι σημαίνει Κεντροαριστερά. Το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της Μεταπολίτευσης άλλαξε την Ελλάδα. Εδωσε ευκαιρίες, ανέδειξε κοινωνικές ομάδες, κατοχύρωσε τα δικαιώματα της γυναίκας και της νέας γενιάς. Διασφάλισε τα εθνικά συμφέροντα και έκανε την Ελλάδα επίκεντρο των ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων. Ολα αυτά είναι κατοχυρωμένα στη συλλογική μνήμη. Αυτές τις παρακαταθήκες έχουμε σήμερα να φέρουμε στην επιφάνεια. Ολα αυτά δεν μπορούν να συγκριθούν με τις πιρουέτες του αλλοτριωμένου ΣΥΡΙΖΑ, που αλλάζει θέση και συμπεριφορά κάθε μέρα. Το αίτημα μιας νέας, μεγάλης, αισιόδοξης αλλαγής που ανατρέπει τη μιζέρια και το αδιέξοδο του διχασμού ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. είναι στη σκέψη κάθε Ελληνα πολίτη. Εμείς θέλουμε και μπορούμε να την κάνουμε πράξη.

Ποιες κινήσεις πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει το ΚΙΝ.ΑΛ. για να αυξήσει τα ποσοστά του μέχρι τις επόμενες εκλογές;

Εχοντας την τύχη να είμαι δίπλα στη Φώφη Γεννηματά τα τελευταία τριάμισι χρόνια και να έχω επισκεφθεί κάθε γωνία της πατρίδας μας, είμαι σίγουρος ότι το Κίνημα Αλλαγής θα είναι η μεγάλη έκπληξη των επόμενων εκλογών. Και αυτό γιατί, όπου έχουμε πάει, αλλά και στις καθημερινές μας συναναστροφές με τους πολίτες, αντιλαμβανόμαστε την κόπωση των Ελλήνων από τις κοκορομαχίες ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Και είναι πάρα πολλοί εκείνοι οι οποίοι ακούν, προβληματίζονται και, εντέλει, φαίνεται ότι αναζητούν μια ριζικά διαφορετική επιλογή. Αυτή θα είμαστε εμείς. Μια παράταξη με ιστορία, σχέδιο, ιδέες, αξίες και πρόσωπα. Δεν έχουμε σταματήσει ούτε μέρα να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση και γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος.

Μετά τις εκλογές, με ποιο κόμμα θα μπορούσατε να συνεργαστείτε περισσότερο ως ΚΙΝ.ΑΛ.; Με τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη ή με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα;

Αν η θέση μας, ότι δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα με τη λογική των αριθμών ή τη νομή αξιωμάτων χωρίς πολιτικές και προγραμματικές προϋποθέσεις, ενοχλεί ή χαλάει τα σχέδια σε κάποιους, είναι δικό τους πρόβλημα. Με αυτή την έννοια, δεν είναι για εμάς αυτοσκοπός η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση. Εμείς πιστεύουμε στους Ελληνες πολίτες και στην εντολή που θα δώσουν. Αυτοί, με την ετυμηγορία τους, θα μας δώσουν εντολή και θα καθορίσουν τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα για τη επομένη των εκλογών. Η σύγχρονη Κεντροαριστερά δεν χωράει στα δήθεν μέτωπα όπου επιχειρούν να την εντάξουν. Ούτε σε μέτωπα δήθεν προοδευτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, που τίποτα προοδευτικό δεν έχει να επιδείξει είτε ως αντιπολίτευση είτε ως κυβέρνηση, αλλά ούτε και σε μέτωπα δήθεν συστημικής κανονικότητας με τη Ν.Δ., που κάθε μέρα και περισσότερο επιβεβαιώνει πόσο βαθιά συντηρητική παραμένει.

Στις επόμενες εκλογές θα πολιτευτείτε στην Αργολίδα;

Για μένα η Αργολίδα είναι το σπίτι μου, είναι το μέρος όπου πηγαίνω όποτε μπορώ, είναι η οικογένειά μου και οι άνθρωποι με τους οποίους μεγάλωσα. Η σκέψη μου είναι πάντα εκεί. Το πού θα είμαι, όμως, υποψήφιος θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες.

Πώς ξεκίνησε η σχέση σας με τον Ολυμπιακό;

Πρώτα από όλα, να σας πω πως για μένα ο αθλητισμός, και ειδικά ο συλλογικός, είναι το καλύτερο φροντιστήριο για τα παιδιά. Δίνει αξίες, διδάσκει αλτρουισμό, βάζει το κοινό καλό πάνω από τα πρόσωπα. Οι μεγάλοι πρωταθλητές αποτελούν εξαιρετικά πρότυπα για τη νέα γενιά. Οσον αφορά τον Ολυμπιακό, δεν είμαι άνθρωπος που πηγαίνει με το ρεύμα. Εγινα Ολυμπιακός πηγαίνοντας στο «Καραϊσκάκη» με έναν οικογενειακό φίλο στα πέτρινα χρόνια του Ολυμπιακού. Βλέποντας Λιτοφτσένκο, Προτάσοφ, Καραταΐδη, Χατζίδη και Κωφίδη. Και κόλλησα με το μπάσκετ μόλις ήρθε ο Ιωαννίδης στον Ολυμπιακό και είδα τους Πάσπαλι, Φασούλα, Ρίβερς, Μπέρι, Τάρπλεϊ, Τζόνσον. Από τότε έχω να πω για πολλές έντονες στιγμές, αλλά, αν κρατούσα δύο πιο πρόσφατες, θα ξεχώριζα τη νίκη του Ολυμπιακού με τη Μίλαν και το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, για να δω τον Βασίλη Σπανούλη και την υπόλοιπη ομάδα πριν από δύο χρόνια στο Final Four.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή μέχρι σήμερα για εσάς στην προσωπική σας ζωή;

Πιστεύω ότι οι απώλειες αγαπημένων προσώπων είναι αυτές που αφήνουν σημάδια. Και για μένα μια τέτοια στιγμή ήταν όταν έχασα τη γιαγιά μου πριν από λίγα χρόνια. Ηταν μια αναπάντεχη απώλεια ενός ανθρώπου που πέτυχε πολλά στη ζωή του και με τον οποίο πέρασα πολλές όμορφες στιγμές. Τη φέρνω πολλές φορές στο μυαλό μου, όπως και τον παππού, που έχασα λίγο αργότερα.

Εχετε φάει χυλόπιτα; Αν ναι, πώς αισθανθήκατε;

Και ποιος δεν έχει φάει; Και ποιος είχε χαρεί όταν την έτρωγε; Εγώ, πάντως, σίγουρα δεν είχα χαρεί. Αν δεν είχα δοκιμάσει, πάντως, θα ήταν χειρότερα, όπως το σκέφτομαι σήμερα. Αλλωστε, αν δεν τολμήσεις, δεν μαθαίνεις.

Ποια είναι η ιδανική γυναίκα για εσάς;

Το ιδανικό είναι απολύτως υποκειμενικό για καθέναν. Είναι σίγουρο ότι κάθε γυναίκα της εποχής μας αξίζει σεβασμό, γιατί αγωνίζεται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να επιτελέσει έναν πολυεπίπεδο ρόλο. Βλέπω πολλές γυναίκες γύρω μου να είναι επιτυχημένες και αυτό με κάνει αισιόδοξο για τα πρότυπα της επόμενης γενιάς. Και η παρουσία των γυναικών σε όλο και περισσότερα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι η εγγύηση για την αποκατάσταση της ανισότητας που έχουν έναντι των αντρών και στα μισθολογικά δικαιώματα. Για μένα, πάντως, ιδανικός τύπος γυναίκας είναι αυτή που θαυμάζω για τον δυναμισμό της, την επιμονή της, την αισιοδοξία και την αίσθηση του χιούμορ της. Α, και μην ξεχάσω την υπομονή στα δύσκολα ωράρια, τα μακαρόνια και το γήπεδο.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 19/1/2019