Ένα πρόσωπο, ο Βενιζέλος Ζαννέτος, μία εταιρεία, η App Law Services LtD και ένα κόμμα, το ΑΚΕΛ της Κύπρου, φαίνεται πως «συναντώνται» στην υπόθεση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) με πρωταγωνιστή -μεταξύ άλλων- τον Μανώλη Πετσίτη, συμμαθητή του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, ο οποίος εμφανιζόταν μέχρι πρότινος ως «άνθρωπος του Μαξίμου».

Οπως προκύπτει από το περιεχόμενο της αγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Νεοφύτου κατά του τ. Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια -την οποία υπέβαλε τον Σεπτέμβριο του 2016ο κ. Ζαννέτος ως επί σειρά ετών οικονομικός υπεύθυνος του ΑΚΕΛ, «αδελφού κόμματος» του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιούσε τη New Winner Investements LTD για τις πληρωμές του κόμματος προς τρίτους.

Την εν λόγω εταιρεία -κατά τον κ. Νεοφύτου- διηύθυνε η App Law Services LtD των Αρτέμη Αρτεμίου και Λάμπρου Πιερή, αμφoτέρων επίσης στελεχών του ΑΚΕΛ. Ο κ. Πετσίτης εμφανίζεται να εκπροσωπεί φορολογικά στην Ελλάδα και τους δύο.

Ο μεν κ. Αρτεμίου είναι ο δικηγόρος που είχε ταξιδέψει το 2013 και το 2015 με τον Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα για... «φασολάκια και αντζούγιες», ο δε κ. Πιερή συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στην ελληνική διαφημιστική Maze ΕΠΕ, διαχειρίστρια την τελευταία τριετία κονδυλίων δημόσιων οργανισμών.

Τον Ιανουάριο του 2018, ο κ. Νεοφύτου απέσυρε την αγωγή κατά του ιστορικού παράγοντα του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφια. Το 2015 ο Ζαννέτος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3,5 ετών μαζί με άλλους συγκατηγορούμενούς του από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Κύπρου για το «σκάνδαλο της Δρομολοξιάς», το οποίο αφορούσε δωροληψίες και παράνομες συναλλαγές για κτηματικές υποθέσεις. Δικηγόρος υπεράσπισής του στη δίκη ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Την ίδια χρονιά τον επισκέφθηκε στη φυλακή ο Ν. Παππάς, ο οποίος συνόδευε τον κ. Τσίπρα στο πρώτο επίσημο ταξίδι του στην Κύπρο.

Το επόμενο έτος, συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2016, ο υπουργός τον επισκέφθηκε για δεύτερη φορά, μεταφέροντάς του «τη στήριξη και την αγάπη τόσο του ίδιου όσο και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα», σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της περιόδου. Η συνάντησή τους είχε διαρκέσει 45 λεπτά και μεταξύ άλλων φέρεται ότι «συζήτησαν θέματα πολιτικής επικαιρότητας, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε η εν εξελίξει διαδικασία της έφεσης του κ. Ζαννέτου».

Ο κ. Παππάς είχε ταυτόχρονα επαφή, συμφωνα με πληροφορίες, και με τον υιό του Ζαννέτου, Χρύσανθο, «με τον οποίο συνδέονται με μακροχρόνια φιλία». Σημειώνεται ότι ο υιός Ζαννέτος, Χρύσανθος, επίσης μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, έχει κατά καιρούς συνεργαστεί και με τον δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου. Τελικώς, η έφεση Ζαννέτου δεν ευδοκίμησε. Ο καταδικασθείς εξέτισε την ποινή του και αποφυλακίστηκε 26 μέρες πριν από τη λήξη της με προεδρική χάρη, τον Αύγουστο του 2017. Οταν εξήλθε της φυλακής, πήγε κατευθείαν να καταθέσει στεφάνι στα µνήµατα των αγωνιστών του µαρτυρικού νησιού, Γρηγόρη Αυξεντίου και Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ενώ µε δήλωσή του ευχαρίστησε «την ελληνική κυβέρνηση και ειδικώς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά για τη συµπαράστασή τους».

Η App Law Services, των Αρτεµίου - Πιερή, εµφανίζεται να διευθύνει τις Fineglino Trading Ltd και Fonderilo ltd, οι οποίες διασυνδέονται µε την Olatandeno LtD και Gelaunt lnvestments. Στο πόρισµα (2011) της Τραπέζης της Ελλάδος για το σκάνδαλο της Proton Bank αναφέρεται ότι οι δύο πρώτες έλαβαν δάνειο 54 εκατ. ευρώ το 2010 για την εξαγορά της χηµικής βιοµηχανίας ELFE του οµίλου Λαυρεντιάδη, εργαζόµενος του οποίου είναι ο «πρωθυπουργικός συνεργάτης», Πετσίτης. Στην έκθεση τονίζεται σχετικά: «Από το δάνειο (σ.σ.: το οποίο ελήφθη από την Proton) των 73.000.000 ευρώ, τα 54.000.000 χορηγήθηκαν στη νεοσυσταθείσα στην Κύπρο εταιρεία FineglinoTrading για την εξαγορά της Nikastero και τα 19,5 εκατ. για την εξόφληση του παλαιού δανείου.

Η Fineglinο είχε συσταθεί στις 8.6.2010 από δικηγορική εταιρεία µε µετοχικό κεφάλαιο 1.100 ευρώ. Μοναδικός µέτοχος ήταν η επίσης κυπριακή εταιρεία Fonderilo ltd, που επίσης είχε συσταθεί στις 8.6.2010 από την ίδια δικηγορική εταιρεία µε µοναδικό µέτοχο τον Κ.Μ., ο οποίος είχε διατελέσει από τον Ιανουάριο του 2010 γενικός διευθυντής της εταιρείας ELFE». Στις 14 Νοεµβρίου 2018 ο παραιτηθείς διευθύνων σύµβουλος της ∆ΕΠΑ, Θ. Κιτσάκος, πρώην διευθυντής της ELFE, είχε πει ότι «στην κυβέρνηση ήξεραν τι συνέβαινε µε την προµήθεια φυσικού αερίου από τη ∆ΕΠΑ προς την ELFE».    

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ  

Λίγες ηµέρες αργότερα, το απόγευµα της 22ας Νοεµβρίου 2018, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μαξίµου τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού (σ.σ.: είχαν προηγηθεί ακόµη δύο ραντεβού το 2018). Μετά τη λήξη της συνάντησης, ο κ. Κυπριανού «εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τη συζήτηση που είχε µε τον Ελληνα πρωθυπουργό», λέγοντας: «Είχαµε µια µεγάλης διάρκειας και πολύ ουσιαστική συνάντηση. Ανταλλάξαµε απόψεις για την υπάρχουσα κατάσταση πραγµάτων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Επαναβεβαιώσαµε τις διαχρονικές θέσεις που έχουµε σε ό,τι αφορά το πλαίσιο λύσης, καθώς επίσης και την τακτική η οποία θα πρέπει να ακολουθηθεί».      

Οι δουλειές του «Μανόλο» με το Δημόσιο και όχι μόνο  

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΕΤΣΙΤΗΣ, εκτός από συµµαθητής του Νίκου Παππά, µαζί µε τις πολυσχιδείς επιχειρηµατικές του δραστηριότητες στον κλάδο της εστίασης, αλλά και των κατασκευών, φαίνεται να αναπτύσσει έστω και έµµεσα συνεργασία σε κάποιους τοµείς µε το ∆ηµόσιο.

Η εταιρεία Chemstorage Limited, η οποία ανήκει στην εταιρεία App Law Limited (συµφερόντων Αρτέµη Αρτεµίου, ο οποίος µαζί µε τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά, έχουν ταξιδέψει στη Βενεζουέλα και αλλού για «δουλειές») και φορολογικός της εκπρόσωπος φέρεται να είναι ο Μανώλης Πετσίτης, έχει στην ιδιοκτησία της το 2015 µια εγκατάσταση στην Ελευσίνα για αποθήκευση µη εύφλεκτων υγρών υλικών. Αυτή την αποθήκη µισθώνει από την εταιρεία Chemstorage, η εταιρεία BFS AΒΕΕ, η οποία εµπλέκεται στο σκάνδαλο της ∆ΕΠΑ και φέρεται να περιλαµβάνεται στις εταιρείες συµφερόντων του οµίλου Λαυρεντιάδη. Η ΒFS ABEE, στο συγκεκριµένο εργοστάσιο, είναι ο διάδοχος φορέας των εταιρειών Pero Seas και της Sintra ABEE (εταιρεία συµφερόντων Λαυρεντιάδη κι αυτή).

Η συγκεκριµένη µονάδα αποθήκευσης είχε έγκριση της άδειας λειτουργίας της και των περιβαλλοντικών όρων από το 2008, η οποία είχε ισχύ µέχρι τις 10-8-2013.

Με απόφαση της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Αττικής, δίνεται στις 28 Σεπτεµβρίου 2015 παράταση στην ισχύ των περιβαλλοντικών όρων της άδειας λειτουργίας για τη δραστηριότητα αποθήκευσης µη εύφλεκτων υγρών υλικών, για 10 χρόνια, µέχρι τις 22 Σεπτεµβρίου 2018.

Αρχικά, για να δοθεί η παράταση αυτή είχε υποβληθεί αίτηση παράτασης της χρονικής διάρκειας των περιβαλλοντικών όρων, στις 31 Μαρτίου 2015, από την εταιρεία Pero Seas, η οποία διαχειριζόταν τις εγκαταστάσεις τότε και ανέφερε ότι δεν έχει επέλθει ουσιαστική µεταβολή στη λειτουργία και στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ενώ τηρούνταν και οι περιβαλλοντικοί όροι µε βάση την έγκριση του 2008. Ακολούθησε, στις 3 Ιουνίου 2015, αίτηση του εκπροσώπου της εταιρείας ΒFS, στην οποία αναφέρεται η αλλαγή του φορέα διαχείρισης της εγκατάστασης από την Pero Seas στην BFS.

Ενώ, τέλος, υπάρχει και υπεύθυνη δήλωση από την εταιρεία BFS στις 23 Σεπτεµβρίου 2015, όπου αναφέρεται ότι δεν έχουν επιβληθεί πρόστιµα για παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων, σύµφωνα µε την απόφαση του 2008. Η ΒFS φέρεται ως ενοικιαστής της αποθήκης από την εταιρεία Chemstorage, µε συµφωνητικό το οποίο είχε υπογραφεί στις 7/5/2015.

H ισχύς των περιβαλλοντικών όρων για την άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων είχε εκδοθεί το 2008, όταν δεν υπήρχε ούτε η Chemstorage (ιδρύθηκε το 2012), ούτε η BFS, και ήταν διάρκειας µέχρι τις 10-8-2013. Στις 19 Μαΐου 2016 ακολούθησε από την Περιφέρεια Αττικής εκ νέου τροποποίηση της άδειας λειτουργίας της µονάδας αποθήκευσης εύφλεκτων υγρών υλικών της εταιρείας BFS ABEE λόγω µηχανολογικών διαρρυθµίσεων, η οποία ισχύει µέχρι τις 7 Νοεµβρίου 2023. Η BFS ABEE είναι εταιρεία συµφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η οποία συµµετέχει και στη διαχείριση της ELFE.

Αυτή η εταιρεία, σύµφωνα µε τη µηνυτήρια αναφορά της ∆ΕΠΑ προς την ΕLFE (η οποία κατατέθηκε το 2017), «παραµένει αδρανής από τον χρόνο σύστασής της και εµφάνισε αποκλειστικά και µόνο ζηµίες. Η εταιρεία αυτή φέρεται συνεπώς να αποτελεί την “εφεδρική” του οµίλου Λαυρεντιάδη, καθώς µέσω αυτής διακινούνται αδικαιολόγητα τεράστια χρηµατικά ποσά και εκδίδονται επιταγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ εις διαταγήν της ELFE, χωρίς να προκύπτει µε κάποιον τρόπο η “σχέση” της µε την ELFE SA». Η BFS ABEE ιδρύθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2014, και ως διευθύνων σύµβουλος παρουσιάζεται ο Κύπριος υπήκοος Πέτρος Πέτρου, ο οποίος, σύµφωνα µε τη µηνυτήρια αναφορά της ∆ΕΠΑ προς την ΕLFE, ήταν δηµοτικός εργάτης στην Κύπρο και από το 2015 συµµετέχει σε εταιρείες συµφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη από διάφορα πόστα. (Μέλος ∆.Σ. της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, πληρεξούσιος και νοµικός εκπρόσωπος της CENTROFARO).

Νέα δεδοµένα στην υπόθεση ήρθε να προσθέσει η ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου ∆ηµαρά, στις 12 Σεπτεµβρίου 2016. Η ερώτησή του προς το υπουργείο Ναυτιλίας αφορούσε καταγγελίες που υπήρχαν για την παροχή άδειας εκφόρτωσης χηµικών υλικών από τον Οργανισµό Λιµένος Ελευσίνας προς την εταιρεία BFS.

Στην ερώτησή του ο Γιώργος ∆ηµαράς αναφέρει πως εάν προχωρήσει η παραχώρηση θα είναι εντελώς παράνοµη και χαριστική πράξη προς τους ιδιοκτήτες, διότι το εργοστάσιο είναι ανενεργό, και επειδή δεν υφίσταται ούτε νόµιµη λιµενική εγκατάσταση, η εταιρεία δεν έχει εξασφαλίσει περιβαλλοντική αδειοδότηση, η άδεια λειτουργίας δεν καλύπτει τη χύδην εκφόρτωση χηµικών από πλοία, ενώ ακόµη και το αντλιοστάσιο και οι σωληναγωγοί είναι αυθαίρετα. Στην ερώτηση αυτή το υπουργείο Ναυτιλίας και ο Θοδωρής ∆ρίτσας δεν απάντησαν ποτέ.  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ