Ο Κροάτης Λούκα Μόντριτς μπορεί να έκλαψε το καλοκαίρι που δεν σήκωσε την κούπα του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου (η Κροατία ηττήθηκε από την Γαλλία), ωστόσο, πέτυχε ένα άλλο σχεδόν ιστορικό ρεκόρ: Έβαλε τέλος στην κυριαρχία των Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο στην υπόθεση της «χρυσής μπάλας».

Ο μέσος της Ρεάλ είναι ο νικητής της 63ης «χρυσής μπάλας», αφήνοντας τον Πορτογάλο στην 2η θέση και τον Αργεντινό στην 5η.

Η βραδιά όμως είχε και μια άλλη ιστορική στιγμή: Δόθηκε για πρώτη φορά «χρυσή μπάλα» και σε γυναίκα ποδοσφαιρίστρια: Πρόκειται για την Άντα Χέγκερμπεργκ από την Νορβηγία, η οποία βοήθησε την ομάδα της Λυόν να σηκώσει την κούπα. 

Όμως αυτή η όμορφη στιγμή χάλασε από την ατάκα που πέταξε ο DJ Martin Solveig, ο οποίος ζήτησε από την νικήτρια να χορέψει... twerk*. H νεαρή αθλήτρια αρνήθηκε ευγενικά, αλλά τελικά χόρεψε στους ρυθμούς ενός διαφορετικού τραγουδιού με τον Νταβίντ Ζινολά.

Aργότερα, ο DJ απολογήθηκε, λέγοντας ότι σέβεται τις γυναίκες και ότι όλο αυτό ήταν απλά ένα αστείο, που και η ίδια η κοπέλα κατάλαβε.

Ακόμα και ο Βρετανός τενίστας, Άντι Μάρεϊ, εξέφρασε την οργή του για το περιστατικό, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα «γελοίου σεξισμού στον αθλητισμό».

Σε κάθε περίπτωση, η αθλήτρια της γαλλικής ομάδας δήλωσε συγκινημένη, στέλνοντας μήνυμα στα νεαρά κορίτσια: «Πιστέψτε στον εαυτό σας».

* To twerk είναι ένα είδος χορού με βασικό χαρακτηριστικό το υπερβολικό κούνημα των γλουτών, σε βαθμό σκανδαλιστικό. Κατά μία εκδοχή η λέξη «Twerk» αποτελεί σύντμηση της φράσης «To work», δηλαδή «να το δουλεύεις καλά»...