Η «πιστολιά» του αφέτη ακούστηκε την Τρίτη το πρωί και έτσι ξεκίνησε επισήµως η κούρσα για την καλλιέργεια και επεξεργασία κάνναβης για φαρµακευτικούς σκοπούς στη χώρα µας - και φυσικά για τα µεγάλα κέρδη στα οποία προσβλέπουν οι «παίκτες» που µπαίνουν στο νέο αυτό επιχειρηµατικό πεδίο.

Στον ρόλο του αφέτη ήταν οι τρεις υπουργοί που συνυπέγραψαν τις δύο πρώτες άδειες εγκατάστασης µονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρµακευτικής κάνναβης: ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Βασίλης Κόκκαλης.

Στον ρόλο των αγωνιζοµένων οι εταιρείες BIOMECANN A.E., που εδρεύει στη Λάρισα, µε εκτιµώµενη επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ, και BIOPROCANN A.E., που εδρεύει στην Κόρινθο, µε εκτιµώµενη επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ. Οι άδειες έχουν πενταετή διάρκεια, ενώ η επικαιροποίηση των απαιτούµενων δικαιολογητικών θα γίνεται σε ετήσια βάση.  

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 Στη BIOMECANN βασικός επενδυτής είναι αγγλική εταιρεία, η Creative Properties and Investments LTD. Οπως αποκαλύπτει στα «Π» η Μαρία Κουµαριανού, πρόεδρος και διευθύνουσα σύµβουλος της BIOMECANN, οι ξένοι αυτοί επενδυτές, «ήδη από το 2017, αναγνωρίζοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες που δηµιουργούνται από την καλλιέργεια και την επεξεργασία της φαρµακευτικής αλλά και της βιοµηχανικής κάνναβης και σε συνεργασία µε οµάδες ειδικών από την Ελλάδα, την Ελβετία, τον Καναδά και το Ισραήλ, ανέπτυξαν το επιχειρηµατικό πλάνο της εταιρείας». Οι εγκαταστάσεις της εν λόγω εταιρείας για την καλλιέργεια και επεξεργασία φαρµακευτικής κάνναβης είναι 11 στρέµµατα.

Κατά τον πρώτο χρόνο δραστηριοποίησης σκοπεύει να αξιοποιήσει ένα τµήµα των εγκαταστάσεων για την καλλιέργεια και το αναπτυξιακό πλάνο, όπως τονίζει η νεαρή µάνατζερ της εταιρείας, ενώ προβλέπει αύξηση της καλλιεργούµενης έκτασης στην πορεία. Ως προς τα κέρδη, οι εσωτερικές εκτιµήσεις της BIOMECANN προβλέπουν κερδοφορία από το πρώτο έτος λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Συνολικά, για τις δραστηριότητες της φαρµακευτικής αλλά και της βιοµηχανικής κάνναβης η εταιρεία έχει προϋπολογίσει επενδύσεις συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, που θα δηµιουργήσουν 120 νέες θέσεις εργασίας.

Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας για την επεξεργασία της βιοµηχανικής κάνναβης είναι 17 στρέµµατα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε συµφωνίες συµβολαιακής γεωργίας µε οµάδες επιλεγµένων παραγωγών για εκτάσεις 1.000 στρεµµάτων. «Υπάρχουν ακόµη 12 κατατεθειµένοι προς έγκριση φάκελοι, οι οποίοι αφορούν συνολικά επενδύσεις της τάξεως των 185 εκατ. ευρώ και εκτιµάται ότι θα δηµιουργήσουν 770 µόνιµες θέσεις εργασίας», ανέφερε τις προάλλες ο κ. Πιτσιόρλας σε σχέση µε τις επενδύσεις στη φαρµακευτική κάνναβη.

Οι προδιαγραφές που βάζει ο Νόµος 4523/2018 στις εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται στον καινούργιο για την Ελλάδα αυτόν χώρο είναι αυστηρές. Χαρακτηριστικά αναφέρουµε ότι η καλλιέργεια απαιτείται να είναι κλειστού τύπου (θερµοκηπιακή ή εσωτερικού χώρου) και η φύλαξη και η ασφάλεια της εγκατάστασης να γίνονται µε συγκεκριµένους όρους, όπως η περίφραξη τουλάχιστον 3 µέτρων γύρω από τη µονάδα, η 24ωρη φύλαξη των εγκαταστάσεων και η συνοδεία από αστυνοµικούς για τη µεταφορά των τελικών προϊόντων. Γιατί, όµως, να διαλέξει κάποιος την Ελλάδα για να ξεκινήσει µια καινούργια επιχειρηµατική δραστηριότητα µέσα σε αυτό το περιβάλλον φόρων, γραφειοκρατίας και ασφαλιστικών εισφορών;

«Είναι σηµαντικό να ζυγίσουµε τα θετικά που συγκεντρώνει η χώρα µας για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων καλλιέργειας και επεξεργασίας φαρµακευτικής και βιοµηχανικής κάνναβης, όπως οι ιδανικές κλιµατολογικές συνθήκες, η στρατηγική γεωγραφική θέση για ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας και το άρτια καταρτισµένο επιστηµονικό προσωπικό», επισηµαίνει η Μαρία Κουµαριανού.  

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Παράλληλα, είναι πολύ σηµαντικό ότι πρόκειται για µια βιοµηχανία µε έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα. «Το ενδιαφέρον για τα προϊόντα φαρµακευτικής και βιοµηχανικής κάνναβης είναι έντονο στην Ελλάδα αλλά και στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες - ειδικότερα σε αυτές όπου η νοµιµοποίηση της φαρµακευτικής κάνναβης µετράει αρκετά χρόνια, όπως η Γερµανία, η Ιταλία και η Ολλανδία», υπογραµµίζει η κ. Κουµαριανού, που είναι οικονοµολόγος µε µεγάλη επαγγελµατική εµπειρία ως σύµβουλος διοίκησης επιχειρήσεων. Ρωτήσαµε την ίδια να µας πει ποιες είναι οι εφαρµογές της φαρµακευτικής κάνναβης, ποιοι είναι δηλαδή οι τελικοί πελάτες του προϊόντος που θα παράγεται στο εξής και από την ελληνική γη. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε, «αποτελέσµατα κλινικών µελετών παρουσιάζουν δείγµατα σταθεροποίησης συµπτωµάτων νευρολογικών παθήσεων (όπως Parkinson και επιληπτικές κρίσεις), ενώ σκευάσµατα φαρµακευτικής κάνναβης µπορούν να αντιµετωπίσουν και να καταπραΰνουν τις παρενέργειες θεραπειών καρκίνου». Ως προς τη βιοµηχανική κάνναβη, τόνισε ότι έχει εφαρµογές σε πολλούς κλάδους της βιοµηχανίας. «Τον τελευταίο καιρό, παγκοσµίως, βιοµηχανίες τροφίµων, ποτών, καλλυντικών και άλλων καταναλωτικών ειδών λανσάρουν προϊόντα κάνναβης».      

Συνταγογράφηση και νομοθετικό πλαίσιο  

Αρκετές  λεπτοµέρειες µένουν να αποσαφηνιστούν ακόµα για να είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο µέσα στο οποίο θα λειτουργούν οι εταιρείες καλλιέργειας και επεξεργασίας προϊόντων φαρµακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα. Αρχικά πρέπει να ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση του κρατικού µονοπωλίου για τα ναρκωτικά, προκειµένου να προσαρµοστεί στο νοµοθετικό πλαίσιο για την παραγωγή και διάθεση φαρµακευτικής κάνναβης.

Θυµίζουµε, άλλωστε, ότι, βάσει νόµου, η παραγωγή, η επεξεργασία, η κυκλοφορία και η µε οποιονδήποτε τρόπο µεσολάβηση στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (που επιτρέπεται για φαρµακευτικούς και µόνο σκοπούς) είναι αποκλειστικό δικαίωµα του κράτους, που ασκείται µέσω του ΕΟΦ. Η διάθεση αυτών των ουσιών γίνεται µόνο σε εργαστήρια ή νοσοκοµεία για την εκτέλεση εγκεκριµένων προγραµµάτων, ύστερα από τη γνωµοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναδιοργάνωση του κρατικού µονοπωλίου, ώστε να δοθεί η απαραίτητη ευελιξία για να διεκπεραιώνεται η όλη διαδικασία και να είναι εύκολη και υπεύθυνη η διαδικασία πρόσβασης των ασθενών στη συνταγογράφηση µε την κατάλληλη δοσολογία.  

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ  

Τα φαρµακευτικά σκευάσµατα κάνναβης θα διέπονται από καθεστώς ελεγχόµενης χορήγησης, όπως ισχύει για τα οπιούχα, και θα συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά, στο σύστηµα της Η∆ΙΚΑ. Ωστόσο, δεν θα αποζηµιώνονται από τα ασφαλιστικά ταµεία - τουλάχιστον προς το παρόν. Επόµενο βήµα θα είναι η δηµιουργία µητρώου ασθενών.

Ειδική επιτροπή του ΕΟΦ έχει αναλάβει να προσδιορίσει ποιες ιατρικές ειδικότητες θα συνταγογραφούν τα προϊόντα φαρµακευτικής κάνναβης και όλες τις απαιτούµενες λεπτοµέρειες για το κλινικό κοµµάτι. Παράλληλα, υπό ανασχεδιασµό είναι και το πλαίσιο για τη βιοµηχανική κάνναβη, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκτήσουν τα προϊόντα υψηλή προστιθέµενη αξία και να αυξηθεί το εισόδηµα των αγροτών.

Οι µονάδες που αδειοδοτήθηκαν αυτή την εβδοµάδα αφορούν επιχειρηµατίες στη βιοµηχανία φαρµάκου, όχι τους απλούς αγρότες, για τους οποίους θα ανοίξει το πλαίσιο µελλοντικά, επιτρέποντας σε περισσότερους να ασχοληθούν µε την καλλιέργεια βιοµηχανικής κάνναβης, ενώ θα διευρυνθεί και η γκάµα των προϊόντων, η οποία πλέον θα περιλαµβάνει από οικοδοµικά υλικά µέχρι και τρόφιµα, σύµφωνα µε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλη.

Οπως συγκεκριµένα δήλωσε, οι αγρότες θα µπορούν να καλλιεργούν βιοµηχανική κάνναβη, ο καρπός της οποίας «θα µπορεί να χρησιµοποιηθεί για µονωτικά υλικά και ως συµπλήρωµα διατροφής, όπως συµβαίνει ήδη σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες».

Ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, από την πλευρά του, ανέφερε ότι, προς το παρόν, «έχουµε το πρώτο βήµα της έµπρακτης λειτουργίας ενός νέου πλαισίου που έθεσε η Πολιτεία µέσα από σοβαρή προετοιµασία και υπουργικό συντονισµό, προκειµένου να διαµορφώσουµε, για πρώτη φορά στη χώρα, ένα ευέλικτο και αποτελεσµατικό πλέγµα ρυθµίσεων».  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018