«Δεν έχω να σας προσφέρω τίποτε άλλο από αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα». Η φράση αυτή ανήκει στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ούινστον Τσώρτσιλ και ειπώθηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Την βλέπουν και τη διαβάζουν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι όταν κρατούν στα χέρια τους το χαρτονόμισμα των 5 βρετανικών λιρών. Ο Τσώρτσιλ είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου που βρήκε τη θέση του στα τραπεζογραμμάτια της Τράπεζας της Αγγλίας. Στην «ελεύθερη όψη» τους, δεδομένου ότι από την μία πλευρά εικονίζεται πάντοτε η βασίλισσα Ελισάβετ Β'.

Θα υπάρξει και δεύτερος πρωθυπουργός σε χαρτονόμισμα; Εμμέσως υπάρχουν πιθανότητες. Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι έχει λάβει χιλιάδες προτάσεις για το ποιος ή ποια θα μπει στο νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 λιρών στο πλαίσιο της αναζήτησης προσώπου από το χώρο της επιστήμης. Για την ακρίβεια, ενός προσώπου με συνεισφορά στην επιστημονική ανακάλυψη.

Είναι γνωστό ότι Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν χημικός στο επάγγελμα και προτού ασχοληθεί με την πολιτική εργαζόταν στην J.Lyons, στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. H συγκεκριμένη εταιρεία τροφίμων ιδρύθηκε το 1884.

Εκπρόσωπος της Τράπεζας της Αγγλίας δήλωσε ότι η Θάτσερ είναι μέσα στα εκατοντάδες πρόσωπα που έχουν προταθεί. «Εργάστηκε με την ομάδα που βοήθησε στην ανακάλυψη του παγωτού μηχανής» εξήγησε.

Πάντως, Βρετανός ερευνητής που ασχολείται με την ιστορία του παγωτού δήλωσε στο New Yorker Magazine ότι το παγωτό μηχανής ανακαλύφθηκε στις ΗΠΑ, χρόνια πριν η Θάτσερ εργαστεί στην J. Lyons. Το είπε βέβαια αφού πέθανε η Θάτσερ.

Σε κάθε περίπτωση, η J.Lyons υπήρξε πρωτοπόρα στον τομέα των τροφίμων και συνεργάστηκε με την αμερικανική Mister Softee, γνωστή στις ΗΠΑ στον τομέα του παγωτού. 

Για την ιστορία, στη λίστα υπάρχουν και πολλοί ακόμα επιστήμονες, όπως ο Άλαν Τούρινγκ, ο οποίος μεταξύ πολλών άλλων, βοήθησε στην αποκρυπτογράφηση της γερμανικής κρυπτογραφικής μηχανής Enigma στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου), αλλά και ο Στίβεν Χόκιγνγκ.

Υπάρχει ακόμα καιρός για να ληφθεί η απόφαση. Η Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία υπήρξε πρωθυπουργός για 11 ολόκληρα χρόνια (1979-1990) και σφράγισε με την οικονομική και κοινωνική της πολιτική γενιές ολόκληρες, μπορεί ως επιστήμονας, να βρει μια θέση στα τραπεζογραμμάτια.