Aπό το προεκλογικό µπαλκόνι, τις αφίσες, τα µικρόφωνα και τις περιοδείες στις... αναρτήσεις στα social media. Οι πολιτικοί, πλέον, κάνουν την πιο safe επιλογή προκειµένου τα µηνύµατά τους και οι πολιτικές τους θέσεις να βρίσκουν µεγαλύτερη απήχηση. Τα social media και ιδιαίτερα το Instagram είναι αυτή η επιλογή που εκτοξεύει πια τον πολιτικό ανταγωνισµό και κερδίζει ολοένα µεγαλύτερο έδαφος, ακολουθώντας πιστά τις τάσεις στην πολιτική ανά τον κόσµο. Τα likes, τα σχόλια, οι followers και τα stories έχουν µπει για τα καλά στην καθηµερινότητα των πολιτικών, µε πολλούς από αυτούς ήδη να αναδεικνύονται σε «πρωταθλητές» του Instagram.

Λίγοι όµως γνωρίζουν πώς να το χειρίζονται επιδέξια και να παρουσιάζουν το πιο εναλλακτικό προφίλ της πολιτικής, που είναι πιο προσιτό, καθώς απευθύνεται στο πιο δύσκολο κοινό, τους νέους ανθρώπους. Οι επικοινωνιολόγοι άλλωστε αναφέρουν ότι τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν µια πραγµατική πολιτική πλατφόρµα πληροφοριών, όχι µόνο για να επικοινωνήσουν τις απόψεις τους, αλλά και για να γίνει κατανοητό πού βαδίζει το εκλογικό σώµα και να καταρτιστεί µια κατάλληλη πολιτική στρατηγική.

Πρωτιά

Μπορεί να λένε ότι οι αριστεροί έχουν το προβάδισµα στα θέµατα της επικοινωνίας, όµως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που καταγράφει την πρωτιά. Ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας έχει ισχυρό προβάδισµα και στο Ιnstagram, έχοντας εξασφαλίσει 33.400 ακολούθους, έναντι του Αλέξη Τσίπρα, που έχει 23.300. Τα προφίλ των δύο πολιτικών αρχηγών, όπου δηµοσιεύονται κυρίως φωτογραφίες και video stories, δεν έχουν σχέση µόνο µε την πολιτική τους ζωή και τις πολιτικές τους επαφές, αλλά συναντά κανείς και πιο χαλαρές στιγµές τους, γνωρίζοντας τόσο οι ίδιοι όσο και οι συνεργάτες τους ότι απευθύνονται σε νέους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει µε τους 33.200 «φίλους» του στο Instagram να µοιράζεται, πέρα από τις πολιτικές του θέσεις, που αφορούν τους νέους, την εκπαίδευση, την ανεργία, την εργασία, την ανάπτυξη και την οικονοµία, και στιγµές από την καθηµερινή και προσωπική ζωή του. Κινούµενος σε προεκλογικούς ρυθµούς, ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης εστιάζει τελευταία στο πρόγραµµα της Νέας ∆ηµοκρατίας και σε φωτογραφικό υλικό από τις περιοδείες του, αλλά και στην προσωπική του ζωή, µε το οικογενειακό του άλµπουµ και πρόσωπα όπως της συζύγου του, Μαρέβα, ή των παιδιών του να πρωταγωνιστούν. Ξεχωρίζουν όµως και οι συχνές φωτογραφικές «αναφορές» του στους γονείς του. Η καθηµερινότητα, ένα από τα βασικά στοιχεία που αγγίζουν κυρίως τους fans του Instagram, είναι ένα πεδίο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης φροντίζει να αναδεικνύει. Στοιχείο που δεν λείπει από τις αναρτήσεις του προέδρου της Ν.∆. είναι και το χιούµορ, µέσα από προσωπικές φωτογραφίες µε τη σύζυγό του, όπως όταν εκείνη ξέχασε το διαβατήριό του στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, ή από το γυµναστήριο.

Τρίτη η Όλγα

Στην επικοινωνιακή αρένα όµως του Instagram τα πράγµατα είναι διαφορετικά από ό,τι στη Βουλή. Την πρωτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη µπορεί να ακολουθεί ο πρωθυπουργός, όµως το Νούµερο 3 της επικοινωνίας µέσω των social media των πολιτικών είναι η Oλγα Κεφαλογιάννη, µε 16.200 ακόλουθους. Εκτός από την πολιτική της δράση, η βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας µοιράζεται µε τους insta φίλους της και την αγάπη της για την ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κρήτη. Τοπία της Μεγαλονήσου, αλλά και διάφορες περιοχές της χώρας, στιγµιότυπα από τις διακοπές της, καθώς και φωτογραφίες του αγαπηµένου της σκύλου ανεβαίνουν συχνά στον λογαριασµό της, αλλά και προσωπικές στιγµές της, όπως τα γενέθλιά της ή όταν έγινε κουµπάρα.

«Γαλάζιος» είναι και ο τέταρτος «πρωταθλητής» του Instagram. Ο λόγος για τον βουλευτή Βασίλη Κικίλια, µε 15.500 followers, ο οποίος ανεβάζει στιγµιότυπα όταν ιδρώνει τη «φανέλα» στο γυµναστήριο και στα γήπεδα, όταν κάνει νυχτερινές βόλτες στην Αθήνα και καλοκαιρινές διακοπές και, φυσικά, στιγµές από την πολιτική του δράση, µε τα likes να πέφτουν βροχή. Από τη Ν.∆. στην κατάταξη ακολουθούν οι Ντόρα Μπακογιάννη µε 3.915 followers, Αδωνις Γεωργιάδης µε 3.405, Λευτέρης Αυγενάκης µε 3.057, Κωστής Χατζηδάκης µε 2.345, Ελενα Ράπτη µε 2.120, Γιώργος Κουµουτσάκος µε 1.931, Κώστας Βλάσης µε 1.851, Αννα Καραµανλή µε 1.786, Ανδρέας Κατσανιώτης µε 1.780, Μάνος Κόνσολας µε 1.695, Κώστας Καραγκούνης µε 1.639, Σταύρος Καλαφάτης µε 1.488, Νίκος ∆ένδιας µε 1.394, Κώστας Σκρέκας µε 1.281 και Σίµος Κεδίκογλου µε 1.243 followers.

Ανεβάζοντας στιγµές της πολιτικής κυρίως και λιγότερο της καθηµερινής του ζωής ο Αλέξης Τσίπρας δίνει το δικό του «παρών» στο Instagram. Τα έργα της κυβέρνησης και οι περιοδείες του πρωθυπουργού είναι σε πρώτο πλάνο. Μια µικρή εικόνα της καθηµερινότητάς του στο Μαξίµου έχουµε και από τις συναντήσεις του µε πολιτικούς ηγέτες, κυρίως ξένους, και διάφορες προσωπικότητες της χώρας. Λιγότερο χώρο, αλλά µε περισσότερα likes, καταλαµβάνουν οι φωτογραφίες του µε την Μπέτυ Μπαζιάνα.

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τον πρωθυπουργό, λίγοι είναι οι υπουργοί και τα στελέχη που κερδίζουν το ενδιαφέρον των χρηστών του Instagram. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, καθώς θα µπορούσε να «παίζει στα δάχτυλα» την τεχνολογία και τα social media, η Κατερίνα Νοτοπούλου έχει µόλις 3.836 followers. Αν και υφυπουργός, το πολιτικό της προφίλ είναι ιδιαίτερα «αδύναµο» και σίγουρα δεν είναι το δυνατό της σηµείο για να το προβάλλει στα social media και να κερδίσει το ενδιαφέρον των χρηστών. Γι’ αυτό φροντίζει να αξιοποιεί τα όµορφα σηµεία της Θεσσαλονίκης, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη, αλλά και στις στιγµές από τις διακοπές της. Ακολουθούν ο Χρήστος Σπίρτζης, µε 2.643 ακόλουθους, και ο Νίκος Παππάς µε 2.157, ενώ κάποια από τα προβεβληµένα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, η Εφη Αχτσιόγλου και ο Παύλος Πολάκης, δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν τους 2.000.

Επίσης, η Ολγα Γεροβασίλη έχει µόλις 1.014 ακόλουθους, η Μερόπη Τζούφη 1.109, οι βουλευτές Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος 1.077, Παναγιώτα ∆ριτσέλη 1.053, ∆ηµήτρης Μάρδας 971, Γεωργία Γεννιά 798 και Γιάννης Μπαλάφας 454, ενώ οι υφυπουργοί Σωκράτης Φάµελλος 822, Γιώργος Βασιλειάδης 451, Νεκτάριος Σαντορινιός 175, Κατερίνα Παπακώστα 982 και ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος µόλις τρεις.

Σταύρος και Φώφη

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηµατά είναι από τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης που διαθέτουν λογαριασµούς στο Instagram και είναι έντονη η προσπάθειά τους να αυξήσουν τους followers. Προς το παρόν, ο αρχηγός του Ποταµιού µε 7.228 ακόλουθους έρχεται τρίτος, µετά τον Αλέξη Τσίπρα, στην κατηγορία των πολιτικών αρχηγών. Επίσης, δεν είναι µόνο από τους πιο δραστήριους στο Instagram, αλλά και πιο καλά διαβασµένος στα «SOS» των social media. Πέρα από την πολιτική του δράση, ο Σταύρος Θεοδωράκης εµφανίζει έναν πλουραλισµό στις αναρτήσεις του. Οι φωτογραφίες του θα µπορούσαν να είναι καλλιτεχνικές ή το editorial ενός περιοδικού. Το επιτελείο του προφανώς επιµελείται ακόµη και τις µικρές λεπτοµέρειες, έτσι ώστε οι φωτογραφίες του να είναι σχεδόν επαγγελµατικές: δράσεις του κόµµατος, των βουλευτών, των συνεργατών του, αλλά και καθηµερινά στιγµιότυπα, που ο ίδιος φωτογραφίζει µέσα από τα ταξίδια του.

Οσο για τη Φώφη Γεννηµατά, µε 2.446 followers συµπληρώνει την τετράδα των «πρωταθλητών» του Instagram στους πολιτικούς αρχηγούς. Χωρίς να χάνει ποτέ την κοµµατική και πολιτική ταυτότητά της, η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ. εστιάζει και στις προσωπικές της στιγµές, αλλά και σε στιγµιότυπα που εκπέµπουν περισσότερη ευαισθησία.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 17/11/2018