Ελεύθερη πρόσβαση για τους λουοµένους που θέλουν να απολαύσουν τις παραλίες του νέου Σκορπιού, τον οποίο αναµένεται να µετατρέψει σε νέα Καραϊβική ο Ρώσος µεγιστάνας Ντµίτρι Ριµπολόβλεφ, διεκδικεί για λογαριασµό των κατοίκων της περιοχής η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Μπορεί µε τη γνωµοδοτική απόφασή του το Περιφερειακό Συµβούλιο να έδωσε το «πράσινο φως» στην κατασκευαστική εταιρεία που ανέλαβε τη µεταµόρφωση του Σκορπιού προκειµένου να προχωρήσει η διαδικασία των περιβαλλοντικών µελετών, ωστόσο σε αυτή συµπλήρωσε και τους δικούς του όρους. Μεταξύ αυτών είναι όχι µόνο η ελεύθερη διέλευση των πλοιαρίων από συγκεκριµένα περάσµατα και σηµεία κοντά στο νησί, αλλά και η ελεύθερη προσέγγιση των ακτών του.

«Μεταξύ των όρων που έθεσε το Περιφερειακό Συµβούλιο είναι αυτός της ελεύθερης πρόσβασης και αφορά όλους τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τους τουρίστες που θέλουν να πλησιάσουν το νησί», αναφέρει στο «Secret» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συµβουλίου Ιονίων Νήσων, Χρήστος Μωραΐτης.

Οπως εξηγεί ο ίδιος, για µεγάλο χρονικό διάστηµα ισχύει, µε εντολή του Λιµενικού, απαγόρευση διέλευσης από συγκεκριµένο σηµείο κοντά στον Σκορπιό, κάτι που δεν διευκολύνει ούτε τους ντόπιους κατοίκους για τις δουλειές τους ούτε όµως και τους τουρίστες που θέλουν να πλησιάσουν στο νησί.

«Είναι σε ισχύ η απόφαση αυτή από τότε που έγινε ένα µεγάλο πάρτι του νέου ιδιοκτήτη, κ. Ριµπολόβλεφ, και παραµένει ως απόφαση. Με βάση αυτό το δεδοµένο, στην απόφαση του Περιφερειακού Συµβουλίου συµπληρώθηκαν κάποιοι όροι, όπως η εξασφάλιση της ελεύθερης και ακώλυτης πρόσβασης στις ακτές του νησιού, που αποτελούν δηµόσια και κοινόχρηστη περιουσία. Μάλιστα, στην απόφαση αναφέρεται ότι θα πρέπει να υπάρχει ρητή αναφορά στον συγκεκριµένο όρο σε όλες τις εγκρίσεις που θα συνοδεύσουν το έργο», λέει.

Οπως σηµειώνει ωστόσο ο κ. Μωραΐτης, η απόφαση του Περιφερειακού Συµβουλίου για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στον Σκορπιό, η οποία συµπληρώνεται και από τις προϋποθέσεις που έθεσε το σώµα του Συµβουλίου, έχει γνωµοδοτικό χαρακτήρα και θα χρειαστεί µεγάλο χρονικό διάστηµα µέχρι να υπάρξει έγκριση από τις Γενικές Γραµµατείες των υπουργείων, να συνταχθεί Προεδρικό ∆ιάταγµα και να εγκριθεί οριστικά από το Συµβούλιο της Επικρατείας.

Τότε θα γνωρίζουν και οι κάτοικοι της περιοχής εάν το αίτηµα µέσω της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων θα γίνει αποδεκτό. Πάντως, πρόκειται για απόφαση στην οποία η Περιφέρεια θα επιµένει και θα διεκδικήσει την υλοποίησή της µε κάθε δυνατό τρόπο, καθώς διαφαίνεται ότι θα υπάρξουν σχετικές αντιδράσεις από την πλευρά του ιδιοκτήτη του Σκορπιού, αφού θα χρειαστεί να ακουστούν και οι όροι από την πλευρά του.  

Ειδικότερα, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συµβουλίου Ιονίων Νήσων, «οι πέντε προϋποθέσεις που τέθηκαν είναι οι εξής:

1. Προστασία των χαρακτηριστικών “Natura” και στο χερσαίο τµήµα και στο θαλάσσιο και συγκεκριµένα απαρέγκλιτη εφαρµογή των όρων και περιορισµών που προβλέπονται.

2. Προτεινόµενος συντελεστής δόµησης 0,03, όπως προβλέπεται στην πρόταση ΣΧΟΟΑΠ του ∆ήµου Μεγανησίου, υπολογιζόµενος επί των µη δασικών εκτάσεων.

3. Κατάργηση κάθε απόφασης που εµποδίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή και ειδικά κατάργηση της Απόφασης 2132-18/3967/15 (08.09.15) του Λιµεναρχείου Λευκάδας.

4. Εξασφάλιση της ελεύθερης και ακώλυτης πρόσβασης στις ακτές του νησιού, που αποτελούν δηµόσια και κοινόχρηστη περιουσία. Ρητή αναφορά για τον συγκεκριµένο όρο σε όλες τις εγκρίσεις που θα συνοδεύσουν το έργο.

5. Εκφραση γνώµης του Φορέα ∆ιαχείρισης Εκβολών Αχελώου και Λιµνοθάλασσας Μεσολογγίου για το σύνολο της παρέµβασης και γνωµοδότηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την προστασία των πουλιών».  

ΠΑΡΑ∆ΕΙΣΟΣ

Εδώ και αρκετές ηµέρες στον Σκορπιό τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς, προκειµένου να τον µεταµορφώσουν σε επίγειο παράδεισο, όπως άλλωστε έχει οραµατιστεί ο ιδιοκτήτης του. Το βασικό κτίσµα θα γίνει σε δύο επίπεδα και θα περιλαµβάνει επτά VIP σουίτες, τρεις πισίνες, µία τεχνητή λίµνη, χώρους σπα, καθιστικά, κοινόχρηστους χώρους και αίθουσα προβολών.

Επίσης, θα κατασκευαστούν 12 νέες βίλες σε τρία διαφορετικά σηµεία, θα γίνει ανακαίνιση της ανατολικής και της νότιας παραλιακής κατοικίας, θα εκσυγχρονιστούν οι υφιστάµενες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως τα γήπεδα τένις και ποδοσφαίρου, θα δηµιουργηθούν νέοι παιδότοποι και χώροι περιήγησης, θα γίνει ανάπλαση της περιοχής της φάρµας και θα αναβαθµιστούν όλες οι υποδοµές.

Στα σχέδια περιλαµβάνονται επίσης η κατασκευή ενός αµφιθεάτρου, καθώς και η επέκταση της κεντρικής µαρίνας του νησιού κατά περίπου 10 µέτρα, προκειµένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολυτελών θαλαµηγών που θα φθάνουν στον Σκορπιό.

Το έργο, που βασίζεται στην ιδέα της ήπιας και οικολογικής ανάπτυξης, εκτιµάται ότι θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια. Μοναδικό εµπόδιο µέχρι στιγµής, εξηγούν οι υπεύθυνοι, στάθηκε η ελλιπής νοµοθεσία για περιπτώσεις νησιών όπως ο Σκορπιός, αν και το project υλοποιείται σε ρυθµούς fast track για τα ελληνικά δεδοµένα.  

Δημοσιεύθηκε στο SECRET, ένθετο της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 3 Νοεμβρίου, 2018