Η «κρυπτεία» ήταν, σύμφωνα με μερίδα μελετητών, ένα από τα βασικότερα έθιμα ενηλικίωσης των νέων, αναπόσπαστο κομμάτι της διετούς εκπαίδευσής τους με στόχο να ενταχθούν στην τάξη της πολιτικής και πολεμικής ελίτ της πόλης των αρχαίων Σπαρτιατών.

Αντίστοιχη πολιτική «κρυπτεία» για τον Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να θεωρηθεί το τετραήμερο ταξίδι του στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2013, ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τότε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «συστήνεται» για πρώτη φορά στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και στους εκεί διαμορφωτές της οικονομικής σκέψης και πολιτικής ως ο επόμενος ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους φορείς που διοργανώνουν τις ομιλίες και συζητήσεις περιλαμβάνονται το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, και το Ινστιτούτο Levy.

Σταθερό σημείο αναφοράς ήταν όμως ο Τζορτζ Σόρος, ο Ουγγροαμερικανός μεγιστάνας και γκουρού των επενδύσεων. Η παρουσία αυτού ή του «δικτύου» του σε όλα τα στάδια της πολιτικής εξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ, από τα «δίκτυα των μεταναστών» και «στράτευσης», τις διαλέξεις περί πολυπολιτισμικής κοινωνίας και των διαδηλώσεων ομοφυλοφίλων με τον ΣΥΡΙΖΑ περιθωριακό εκλογικά κόμμα, μέχρι το συστημικό κόμμα εξουσίας του 2018, είναι σταθερή και ενίοτε έντονη.

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας περνούσε τον Ατλαντικό το 2013, θα έβρισκε στα αμφιθέατρα, όπου παρουσίαζε τις αντισυστημικές απόψεις του τότε «ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών» με τις μεγάλες φιλοδοξίες, πρόσωπα και φορείς που έχουν άμεση αναφορά στον Τζορτζ Σόρος. Στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάστηκε ως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εν δυνάμει πρωθυπουργός, σε μία ομιλία που είχε ως χορηγό -ουσιαστικά οικοδεσπότη- το Institute for New Economic Thinking (ΙΝΕΤ).

Το ΙΝΕΤ αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά οικονομικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, το οποίο ιδρύθηκε το 2009 με χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ιδρυμα Σόρος για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της οικονομικής κρίσης, που είχε ξεσπάσει από το 2008. Ο σημερινός πρωθυπουργός συνάντησε στο πάνελ τον Τόμας Φέργκιουσον, από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, σημερινό διευθυντή ερευνών του ΙΝΕΤ, που, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, αποτέλεσε και τον πρώτο διεθνή «πολιτικό καθοδηγητή» στην πορεία για την «κυβερνώσα Αριστερά» στην Ελλάδα.

Η «ομπρέλα» του Τζορτζ Σόρος στην πολιτική «κρυπτεία» του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ δεν περιοριζόταν μόνο στην ομιλία στο Κολούμπια. Μια άλλη εκδήλωση με κύριο πρόσωπο τον Αλ. Τσίπρα ήταν στο Ινστιτούτο Levy. Τον φορέα (δεξαμενή σκέψης) που θα εξελισσόταν σε συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τις ΗΠΑ σε επίπεδο τόσο πολιτικών όσο και προσώπων. Το οικονομικού προσανατολισμού αυτό ινστιτούτο συγκροτήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 από τον φιλάνθρωπο δισεκατομμυριούχο Leon Levy, πατριάρχη και εμπνευστή των περίφημων hedge funds, αλλά και συμμαθητή και επιστήθιο φίλο του Τζορτζ Σόρος. Ο τελευταίος άλλωστε έχει συνεισφέρει πολλά εκατομμύρια δολάρια στο ινστιτούτο, ενώ οι απόψεις του αποτελούν σημείο αναφοράς για τις διεθνείς μελέτες του Levy.

Δύο χρόνια μετά το πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα το 2015, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εγκατεστημένος στο Μέγαρο Μαξίμου και καλούνταν να στελεχώσει τις κομβικές θέσεις στην κυβέρνησή του για να εφαρμόσει τις ριζοσπαστικές πολιτικές του. Υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης, κομιστής της Θεωρίας Παιγνίων και των σχεδίων για διπλό νόμισμα και παράλληλο σύστημα πληρωμών με ομόλογα. Συνεργάτες του στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ άλλων, ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ και ο Ντάνιελ Μουνεβάρ. Μέντοράς του στις διαπραγματεύσεις ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέφρι Σακς, από τους αρχιτέκτονες του «δόγματος του σοκ» και της θεραπείας της «βίαιης προσαρμογής».

Ηταν η εποχή που ο νεόκοπος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόταν συχνά στο γραφείο του νομπελίστες οικονομολόγους, κυρίαρχες προσωπικότητες διεθνώς με κριτική θεώρηση στο πολιτικοοικονομικό status quo του ευρώ, όπως ο Πολ Κρούγκμαν και ο Τζόζεφ Στίγκλιτς. Η ελίτ της εναλλακτικής οικονομικής σκέψης που «εντάχθηκε» στον ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης συμπληρωνόταν από τον μαρξιστή, ευρωσκεπτικιστή καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κώστα Λαπαβίτσα. Κοινό σημείο όλων των παραπάνω, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ; Το Institute for New Economic Thinking, που εντάσσεται στο «δίκτυο» των ιδρυμάτων και των ΜΚΟ του Τζορτζ Σόρος. Οι καθηγητές περιλαμβάνονται στη λίστα που περιγράφεται από τον ίδιο τον φορέα ως «μια παγκόσμια κοινότητα μελετητών και ηγετών, που αναδιαμορφώνουν τον ρόλο που παίζει η οικονομία στα πανεπιστήμια, στην πολιτική μας και στη ζωή μας».

Το Πάσχα του 2015, μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών τότε, συναντούσε διακριτικά τον Τζορτζ Σόρος και άλλες σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες σε κλειστό γεύμα που δόθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή σε φημισμένο ξενοδοχείο του Παρισιού.

Συμπτώσεις

Οι πρόσφατες αναφορές του Γιάνη Βαρουφάκη ότι ο Τζ. Σόρος τηλεφώνησε προσωπικά στον Αλ. Τσίπρα και ζήτησε την αποπομπή του τον Ιούλιο του 2015 δεν αποτελούν κάτι καινούργιο, αφού περιλαµβάνονται στο βιβλίο του «Adults in the room». «Η σχέση µου µε τον Σόρος περιορίζεται σε αυτό το τηλεφώνηµα», δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονοµικών. Υπάρχει όµως και µία ακόµα αναφορά στον Τζορτζ Σόρος στο βιβλίο του. Σύµφωνα µε τον πρώην υπουργό Οικονοµικών, το καλοκαίρι του 2012, ο ίδιος είχε αιτηθεί άδεια για να συνεχίσει να διδάσκει στο Πανεπιστήµιο του Οστιν στις ΗΠΑ.

Σύµφωνα µε την αφήγηση του Γ. Βαρουφάκη, εκείνος που είχε αντικρούσει το αίτηµά του ήταν ο, επίσης καθηγητής του οικονοµικού τµήµατος του Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου (ΕΚΠΑ), Γιάννης Στουρνάρας, µε το ερώτηµα:

«Γιατί το Πανεπιστήµιο Αθηνών πρέπει να του χορηγήσει άδεια για να επιστρέψει στις ΗΠΑ, όταν πρόθεσή του είναι να συνεργαστεί µε τον Τζορτζ Σόρος για να σορτάρουν τα ελληνικά οµόλογα;»

Πώς το δίκτυό του μπήκε ακόμα και στο Μαξίμου

Οι εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015 ανανέωσαν τη λαϊκή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλ. Τσίπρα, ενώ ο µεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος έβρισκε άλλη «φόρµουλα» παρουσίας του στην ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγµή που ο κύκλος του (Τζέιµς Γκαλµπρέιθ, Ντάνιελ Μουνεβάρ και άλλοι) είχε αποχωρήσει από τα «σαλόνια» της διακυβέρνησης Τσίπρα µετά την αποµάκρυνση του Γ. Βαρουφάκη.

Στα τέλη Σεπτεµβρίου του 2015, ο πρωθυπουργός επισκεπτόταν τις ΗΠΑ ως κεντρικό πρόσωπο σε εκδήλωση του Ιδρύµατος Κλίντον στη Νέα Υόρκη. Στη συζήτηση µε συµµετοχή του Μπ. Κλίντον αυτοπροσώπως, που έµεινε στην Ιστορία για τα «ελάχιστα» αγγλικά του Ελληνα πρωθυπουργού, ήταν παρών και ο Τζ. Σόρος.

Στην κυβέρνηση, αντίστοιχα, που είχε σχηµατιστεί µετά τις δεύτερες εκλογές, µετείχαν σε κύριες θέσεις στον οικονοµικό κύκλο πρόσωπα που συνδέονταν οργανικά µε το Ινστιτούτο Levy, που χρηµατοδοτείται από τον Ουγγροαµερικανό επενδυτή: ο ∆ηµήτρης Παπαδηµητρίου, υπουργός Οικονοµίας, και η Ράνια Αντωνοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας.

Αλλά και τον Μάρτιο του 2017, όταν συγκροτήθηκε από τον κ. Παπαδηµητρίου η Επιστηµονική Επιτροπή του Αναπτυξιακού Συµβουλίου της κυβέρνησης, πρόεδρος ορίστηκε o Γιαν Κρέγκελ από το Ινστιτούτο Levy και η Μαριάννα Ματσουκάτο. Σηµείο επαφής των δύο παραπάνω; Το Institute for New Economic Thinking του κ. Σόρος.

Ο Δ. Παπαδημητρίου και η σύζυγός του, Ράνια Αντωνοπούλου, µπορεί τελικά να παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση και κανένα µέλος της σήµερα να µη συνδέεται εµφανώς µε το «δίκτυο Σόρος», αλλά οι αποκαλύψεις του απελθόντος πλέον υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, επαναφέρουν τη συζήτηση για τις δοµικές σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - κυβέρνησης - Σόρος.

Οπως υποστήριξε ο πρώην υπουργός, ο υπουργός Αµυνας, Πάνος Καµµένος, στο τελευταίο Υπουργικό Συµβούλιο προέβη σε µια καταγγελία. «Ο Σόρος χρηµατοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση για να αγοράζει ξένους» (σ.σ.: σχετικά µε την ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων). Και σχολίασε ο κ. Κοτζιάς: «Ουδείς απάντησε, πλην εµού. Κανένας υπουργός, ούτε ο πρωθυπουργός».

Η άµεση σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα µε τον Τζορτζ Σόρος αγγίζει και άλλες πτυχές του κόµµατος.

Εγγραφα που δηµοσίευσε το καλοκαίρι του 2016 ο ιστότοπος DCLeaks, εµφάνιζαν τον δηµοσιογράφο Ματθαίο Τσιµιτάκη, στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίµου, να έχει συνεργαστεί µε το Ιδρυµα «Open Society», που ανήκει στον Σόρος, ως δηµοσιογράφος της «Αυγής» το 2015, για µια πολυεπίπεδη και σύνθετη έκθεση για τη θέση της Ελλάδας απέναντι στην Ουκρανία και τη Ρωσία, µετά την απόσχιση της Κριµαίας το 2014.

Ο κ. Τσιµιτάκης το 2016 παραιτήθηκε από τη θέση του συµβούλου του Αλ. Τσίπρα, επειδή είχε υπερασπιστεί τον Γ. Μουζάλα όταν είχε αποκαλέσει την ΠΓ∆Μ «Μακεδονία», αλλά εν συνεχεία, σύµφωνα µε πληροφορίες, επανήλθε. Είναι ενδεικτικό για τις εκλεκτικές σχέσεις που διατηρεί σε όλη του την πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ µε το «δίκτυο Σόρος» ότι η κοµµατική εφηµερίδα «Αυγή» είχε φιλοξενήσει άρθρο µε υπογραφή του ίδιου του Τζορτζ Σόρος πριν από το δηµοψήφισµα του 2016 στη Μεγάλη Βρετανία για το Brexit (σ.σ.: ο µεγαλοεπενδυτής και κύριος υπερασπιστής της παγκοσµιοποίησης και του «τέλους των εθνών» έχει ταχθεί ενάντια στο Brexit), που µάλιστα κατέληγε µε τη διαπίστωση ότι «το καταστροφικό σενάριο που πολλοί φοβούνταν έχει υλοποιηθεί, µε αποτέλεσµα η διάλυση της Ε.Ε. να είναι πρακτικά µη αναστρέψιµη». Το άρθρο αυτό τότε είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια στο εσωτερικό του κόµµατος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται από τα έγγραφα -τα περισσότερα, προϊόντα υποκλοπής- που έχουν δηµοσιευθεί στον ιστότοπο DCLeaks, είχε βρεθεί στο ραντάρ της «Open Society» από παλαιότερα, χαρακτηρισµένος µάλιστα ως πολιτικός σχηµατισµός µε θετικό πρόσηµο. Σύµφωνα πάντα µε τον ιστότοπο, συµβουλευτική εταιρεία της «Open Society» συµπεριελάµβανε ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, και ο (πρώην ευρωβουλευτής και νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών) Γιώργος Κατρούγκαλος, ως πιθανούς «έµπιστους συµµάχους». Αξίζει να υπογραµµιστεί στο σηµείο αυτό η αναβάθµιση του ρόλου Κατρούγκαλου στο υπουργείο Εξωτερικών µετά την αποχώρηση Κοτζιά.

Επιπλέον, στα ίδια έγγραφα που σχετίζονταν µε τον Ματθαίο Τσιµιτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ συγκαταλέγεται στα ευρωπαϊκά κόµµατα που θα µπορούσαν να επηρεαστούν ευκολότερα υπέρ των θέσεων του «Open Society» για την Ουκρανία και τη «δηµοκρατικότητα της επανάστασης», παρά τις φιλορωσικές προσεγγίσεις κάποιων στο κόµµα.