Συναντήσαμε τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, που είναι και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας, Σάκη Ιωαννίδη, στο Αλσος Βεΐκου και σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση μας αποκάλυψε αν θα παντρευτεί πριν από τις εκλογές και αν η σύντροφός του, που είναι personal trainer, τον γυμνάζει, ενώ μας περιέγραψε τις σπεσιαλιτέ του στη μαγειρική.

Γιατί διάλεξες τον Βόρειο Τομέα για να είσαι υποψήφιος;

Καταρχήν, επιθυμώ να είμαι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Από κει και πέρα, την τελική απόφαση θα την πάρουν ο πρόεδρος και τα όργανα της Νέας Δημοκρατίας. Πέραν του γεγονότος ότι κατοικώ στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας και συγκεκριμένα στην Αγία Παρασκευή, υπάρχουν κυρίως πολιτικοί λόγοι που θέλω να είμαι υποψήφιος εκεί. Για τα βόρεια προάστια υπάρχει μια λάθος εικόνα, ένας μύθος. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι σε αυτήν την περιοχή κατοικούν οι πλούσιοι της χώρας και αυτό είναι αναληθές. Ο Βόρειος Τομέας είναι μικρογραφία όλης της κοινωνίας και της χώρας. Εκεί κατοικούν πολίτες όλων των οικονομικών κατηγοριών: φτωχοί, πλούσιοι και κυρίως άνθρωποι της μεσαίας τάξης. Είναι οι περιοχές όπου κατοικούν κυρίως άνθρωποι της μεσαίας τάξης και στην κρίση δυστυχώς είναι αυτοί που επλήγησαν περισσότερο: επαγγελματίες, νοικοκυραίοι, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες, μισθωτοί, οι οποίοι δούλεψαν και δουλεύουν σκληρά. Αυτοί είχαν κανονίσει αλλιώς τη ζωή τους και η κρίση τούς άγγιξε περισσότερο από όλους. Επίσης, νέοι με δημιουργικότητα. Αυτούς θέλω να εκπροσωπήσω, τη μεσαία τάξη, ανθρώπους που μέσα από τη δουλειά τους προσπαθούν να βελτιώσουν τη ζωή τους, να εξασφαλίσουν τα παιδιά τους, να ζήσουν. Και για να αναγεννηθεί η χώρα, είναι ανάγκη η επανόρθωση της μεσαίας τάξης. Σε αυτήν την προσπάθεια οφείλω να συμμετέχω.

Θα αντιμετωπίσεις κορυφαία στελέχη εκεί, όπως ο Αδ. Γεωργιάδης και ο Κ. Χατζηδάκης. Είσαι έτοιμος γι’ αυτό;

Προφανώς για μένα αντίπαλοι σε αυτήν τη μάχη δεν είναι ούτε ο Αδωνις Γεωργιάδης ούτε ο Κωστής Χατζηδάκης. Αντίπαλοι όλων μας είναι η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. Μια πολιτική η οποία στηρίζεται στον λαϊκισμό, στα ψέματα και στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Αντίπαλός μας επίσης είναι τα προβλήματα του κόσμου, όπως η ανεργία των νέων, η υπερφορολόγηση, η ανασφάλεια που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες, το Μεταναστευτικό, ο τρόπος αντιμετώπισης των εθνικών ζητημάτων. Σκοπός αυτής της προσπάθειας πρέπει να είναι η Ν.Δ. να κερδίσει με αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές και αυτήν την προσπάθεια θα την κάνουμε όλοι μαζί. Οι πολίτες πάνω από πρόσωπα πρέπει να συγκρίνουν πολιτικές και πρέπει να τους πείσουμε σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια να στηρίξουν τη Ν.Δ. Από εκεί και πέρα, επειδή στον Βόρειο Τομέα είναι τέσσερις οι σταυροί, μπορούν να στηρίξουν και τον Α. Γεωργιάδη και τον Κ. Χατζηδάκη και τον Σ. Ιωαννίδη.

Η προεδρία της ΟΝΝΕΔ τι εμπειρίες σου προσέφερε;

Την καλύτερη. Η ΟΝΝΕΔ ήταν ένα μεγάλο σχολείο για όλους εμάς που έχουμε περάσει από τις τάξεις της. Και αυτό το οποίο μας γέμιζε ήταν κυρίως οι ιδέες που κατεβάζαμε, οι εκδηλώσεις που οργανώναμε και η επαφή μας με τους νέους ανθρώπους. Δουλέψαμε αρκετά και ξαναφτιάξαμε την οργάνωση. Τρέχαμε ανιδιοτελώς παντού. Μάλιστα, η δική μου θητεία συνδυάστηκε με επτά εθνικές εκλογικές διαδικασίες. Το κυριότερο ήταν οι προτάσεις που καταθέταμε για όλα τα θέματα που αφορούν τους νέους. Είχαμε προτείνει την κατάργηση του ασύλου, τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας, τις μειωμένες ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές για τους νέους ανθρώπους και πολλά άλλα. Πράγματα τα οποία θα βοηθούσαν και την κοινωνία και, κυρίως, τους νέους. Η εποχή που ήμουν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ έχει στιγματίσει θετικά τη ζωή μου.

Ποια είναι η σχέση σου με τον πρόεδρο της Ν.Δ., αλλά και κορυφαία στελέχη, όπως ο Β. Μεϊμαράκης;

Η σχέση μου με τον Κυρ. Μητσοτάκη ήταν, είναι και θα παραμείνει άψογη. Ξεκινάει μάλιστα από παλαιότερα, από την εποχή που ήμουν γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όταν ανταλλάσσαμε συχνά πολλές απόψεις για τα θέματα της Παιδείας. Ενα από τα προτερήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι στέκεται δίπλα στους νέους ανθρώπους, τους ακούει, συζητάει μαζί τους και τις σκέψεις και προτάσεις τους τις ενστερνίζεται και τις ενσωματώνει στις θέσεις της Ν.Δ. Μάλιστα, η πρώτη επίσημη συνάντηση που κάναμε, όταν εκλέχτηκα πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ήταν με τον Κυρ. Μητσοτάκη, που ήταν τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Κυρίως όμως τον πρόεδρο της Ν.Δ. τον πιστεύω. Πιστεύω ότι μπορεί να αναλάβει τα ηνία της χώρας και να την αλλάξει. Να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες της ανάπτυξης, της ευημερίας και της προκοπής ώστε η χώρα μας να γυρίσει σελίδα. Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε όλοι δίπλα του. Με τον Β. Μεϊμαράκη οι σχέσεις μας παραμένουν άψογες. Συζητάμε πολύ συχνά και ανταλλάσσουμε απόψεις. Τον συμβουλεύομαι και τον εκτιμώ. Ο Β. Μεϊμαράκης είναι, πέρα από τα πιο ιστορικά στελέχη, ένας άνθρωπος που μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά και στην παράταξη και στη χώρα, ενώ με τη στάση του έχει αποδείξει ότι είναι και ενωτικός και βάζει πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας μας. Μάλιστα, πολλοί φίλοι μου με χαρακτηρίζουν «μικρό Μεϊμαράκη».

Πώς αντιμετώπισε η οικογένειά σου την απόφαση να πολιτευτείς;

Από φοιτητής ασχολούμαι με την πολιτική, και στο πανεπιστήμιο, αλλά και στον επιστημονικό κλάδο στον οποίο ανήκω (μέλος του Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας). Επίσης, να σας υπενθυμίσω ότι εξελέγην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ από 30.000 νέους με ανοιχτή διαδικασία, με κάλπη. Οπότε στους γονείς μου ήρθε ως φυσικό επακόλουθο να πολιτευτώ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχαν τα άγχη και τις αγωνίες τους. Θυμάμαι η μάνα μου έλεγε: «Τι ασχολείσαι, αγόρι μου; Αυτός ο χώρος δεν είναι εύκολος. Εχει βρωμιά, έχει προβλήματα, βάζεις πίσω τη ζωή σου». Και, από την άλλη, ο πατέρας μου, που έχει ασχοληθεί και έχει πολιτευτεί, μου λέει να προσέχω, να είμαι πάντα «καθαρός», ταπεινός και να είναι ξεκάθαρες οι απόψεις μου. Από κει και πέρα, θέλω να τους ευχαριστήσω, διότι με στηρίζουν σε κάθε βήμα μου, και ας τους στενοχωρώ πολλές φορές.

Είσαι Μακεδόνας. Πώς βλέπεις όλη αυτή την αντίθεση μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου για το Σκοπιανό;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Δράμα, αλλά θεωρώ ότι την ευαισθησία για το ζήτημα του Μακεδονικού την έχουν όλοι οι Ελληνες, ανεξαρτήτως καταγωγής, γιατί η Μακεδονία είναι η καρδιά μας, η ψυχή μας. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι ο Τσίπρας και ο Καμμένος είναι εθνικά και πολιτικά επικίνδυνοι με τον τρόπο που ασκούν την πολιτική τους και σε αυτό το ζήτημα. Χαρίζουν όνομα, εθνικότητα και γλώσσα παίζοντας ένα περίεργο παιχνίδι, ότι δήθεν ο Καμμένος δεν συμφωνεί. Νομίζω ότι έχει αποδειχθεί και σε άλλα ζητήματα ότι ο Καμμένος, για να κρατήσει την καρέκλα του, θα καταπιεί και αυτή την απόφαση του πρωθυπουργού. Για άλλη μία φορά θα φανεί ότι η αγάπη για την καρέκλα είναι μεγαλύτερη από την αγάπη για την πατρίδα και τους Ελληνες.

Θέλεις να μας μιλήσεις για την προσωπική σου ζωή και τα σχέδιά σου σε αυτό το πεδίο;

Εχω σχέση, είμαστε πάρα πολύ καλά και κάποια στιγμή θα φθάσουμε και στον γάμο. Δεν μπορώ να το προσδιορίσω χρονικά, αλλά δεν θέλω να μπλέκει το ένα με το άλλο. Δεν βάζω ως χρονικό όριο τις εκλογές για τα προσωπικά μου. Ολο αυτό θέλω να το ζήσω κανονικά, όπως όλοι οι άνθρωποι. Με τη σειρά του, όπως πρέπει. Να ζήσω όλη τη διαδικασία.

Η σύντροφός σου, μαθαίνουμε, είναι γυμνάστρια και έχει μάλιστα δικό της χώρο για personal training. Εσύ πας καθόλου στο γυμναστήριό της;

Γυμνάζεσαι καθόλου; Η αλήθεια είναι ότι πριν τη «ρίξω» έκλεινα συνέχεια ραντεβού για να πάω στο γυμναστήριο. Μετά, αφού γίναμε ζευγάρι, άρχισα να το χαλαρώνω. Είναι πολύ απαιτητική και επαγγελματίας στη δουλειά της και εγώ δεν προλαβαίνω. Ωστόσο, γυμναζόμουν πολλά χρόνια. Η αγάπη μου ήταν το μπάσκετ και αυτό που μου αρέσει τώρα να κάνω είναι να κολυμπάω. Η γυμναστική πρέπει να γίνει τρόπος ζωής για όλους. Είναι υγεία, ευεξία και πρέπει όλοι να δώσουμε χρόνο στο να γυμναζόμαστε. Και επειδή έχω πάρει κάποια παραπανίσια κιλά, ξανάρχισα.

Εχεις χόμπι; Τι σου αρέσει να κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Δυστυχώς, ο ελεύθερος χρόνος μου δεν είναι αρκετός. Από τη μία είναι οι επαγγελματικές υποχρεώσεις με το ασφαλιστικό μου γραφείο και, από την άλλη, η πολιτική μου ενασχόληση. Οπως σου είπα, μου αρέσει πολύ το κολύμπι και πηγαίνω κολυμβητήριο όποτε βρίσκω χρόνο. Από εκεί και πέρα, πού και πού παίζω μπασκετάκι με φίλους και 5x5. Ωστόσο, όταν θέλω να χαλαρώσω και να ξεφύγω, αυτό που μου αρέσει να κάνω κυρίως είναι να μαγειρεύω. Παλαιότερα μάλιστα αγόραζα συνέχεια περιοδικά μαγειρικής και προσπαθούσα να εκτελέσω τις συνταγές. Δεν μπορείς να φανταστείς τι μαγειρεύω. Μαγειρεύω τα πάντα! Σπεσιαλιτέ μου και αγαπημένο μου φαγητό είναι τα γεμιστά και οι αγκινάρες αλά πολίτα.

Σου αρέσουν τα μπουζούκια; Χορεύεις;

Οταν ήμουν φοιτητής, δεν είχα αφήσει μπουζούκι για μπουζούκι. Τώρα τελευταία, αν κανονίσουμε καμιά φορά με παρέα, μπορεί και να πάω. Αλλά πιο σπάνια. Προτιμώ πιο χαλαρές καταστάσεις, όπως κανένα φαγητό ή ένα χαλαρό ποτό σε πιο ήσυχα μέρη. Χορεύω όταν μου βγει. Γενικότερα, όμως, δεν είμαι από τους τύπους που ξεβιδώνονται.

Εχεις κάνει one night stand;

Ναι.

Ποιο είναι το χειρότερο ελάττωμά σου;

Πολλά ως χαρακτήρας. Ως συνήθεια, ένα: το κάπνισμα. Δυστυχώς, δεν έχω προσπαθήσει να το κόψω. Βέβαια, έκανα ένα πρώτο βήμα, να το χαλαρώσω, και το γύρισα σε αυτά... τα πιο εναλλακτικά. Είναι σημαντικό ότι οι νέοι γυρνάνε την πλάτη τους στο κάπνισμα, γιατί είναι ό,τι χειρότερο. Χαλάμε την υγεία μας με δική μας υπαιτιότητα και δεν μας προσφέρει απολύτως τίποτα. Ας κόψουμε το τσιγάρο. Ποιος το λέει, βέβαια, αλλά η αλήθεια είναι αυτή.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σου μέχρι σήμερα;

Οι πιο δύσκολες στιγμές ενός ανθρώπου θεωρώ ότι είναι η απώλεια αγαπημένων προσώπων. Από τις πιο δύσκολες στιγμές μου έως τώρα ήταν όταν έχασα τους δύο παππούδες μου και τη γιαγιά μου, γιατί με αυτούς μεγάλωσα, τους έζησα δηλαδή έντονα. Ευτυχώς, η μία γιαγιά μου είναι στα 92 τώρα και είναι βράχος.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 20/10/2018