Στη χειρότερη φάση βρίσκονται οι σχέσεις του στενού πυρήνα του Μεγάρου Μαξίµου µε τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, µε τα «εξαπτέρυγα» του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά και ∆ηµήτρη Τζανακόπουλο, να τον έχουν συνεχώς στο στόχαστρό τους. Εσχάτως του χρεώνουν όχι κάποιες δηλώσεις, αλλά τη σιωπή του τις ηµέρες του τραπεζικού κραχ και της πτώσης, σε ιστορικό χαµηλό, του Χρηµατιστηρίου Αθηνών.

Τη σκυτάλη πήραν και τα φιλοκυβερνητικά Μέσα, τα οποία είδαν δάκτυλο Στουρνάρα σε όσα συνέβησαν την προηγούµενη εβδοµάδα, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το Σαββατοκύριακο θα υπάρξει ένα µπαράζ επικριτικών δηµοσιευµάτων, τροφοδοτούµενων από τους διαδρόµους του Μαξίµου.

Παρά ταύτα, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι επιθέσεις προέρχονται από µια µερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και αν αυτά τα πρόσωπα είναι πολύ κοντά στον πρωθυπουργό. Σύµφωνα µε απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες, τις τελευταίες ηµέρες ο νέος αρµόδιος για τις τράπεζες από πλευράς κυβέρνησης, Αλέκος Φλαµπουράρης, είναι σε συνεχή επικοινωνία µε τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ανθρωπος που γνωρίζει το παρασκήνιο λέει χαρακτηριστικά πως «σε µία εβδοµάδα έχουν µιλήσει περισσότερες φορές από όσες είχε µιλήσει ο Στουρνάρας µε τον ∆ραγασάκη στα τριάµισι χρόνια που ο τελευταίος είχε την ευθύνη για τις τράπεζες».

Επιπλέον, ακόµα και όταν η αντιπαράθεση ανάµεσα σε κυβέρνηση και Μαξίµου ήταν στα ύψη, δεν σταµάτησε ποτέ ο δίαυλος επικοινωνίας µε το οικονοµικό επιτελείο.

Το ίδιο συνέβη και αυτή την εβδοµάδα, κατά την οποία ο κ. Στουρνάρας είχε ανοιχτή γραµµή τόσο µε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και µε τον Γιώργο Χουλιαράκη. «Οι σχέσεις µας είναι άψογες», λένε πηγές τόσο της Τραπέζης της Ελλάδος όσο και του οικονοµικού επιτελείου. Σε ό,τι αφορά τους λόγους των πρόσφατων επιθέσεων, κύκλοι της Τραπέζης της Ελλάδος εκτιµούν ότι «αυτά που λέγονται απευθύνονται σε εσωτερικά ακροατήρια», συµπληρώνοντας πως δεν αγγίζουν τον κ. Στουρνάρα. Προσθέτουν, ωστόσο, µε νόηµα πως σε διεθνές επίπεδο κάνουν πολύ κακό στη χώρα.

Στο διά ταύτα, σηµειώνουν πως, όταν έπρεπε, ο διοικητής της ΤτΕ προέβη σε δηµόσια δήλωση, και µάλιστα µε αφορµή µια θετική εξέλιξη, που δεν ήταν άλλη από τη νέα µείωση, κατά 0,2 δισ. ευρώ, της έκτακτης ρευστότητας προς τις τράπεζες. Συν τοις άλλοις, επαναλαµβάνουν ότι οι χρηµατιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου δεν σχετίζονται µε την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά µε καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα στην Ιταλία και την Τουρκία.  

ΜΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ  

Η αλήθεια είναι πως κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια, από την περίοδο που ο κ. Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονοµικών στην κυβέρνηση Σαµαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη. Και δεν σταµάτησε η κόντρα ούτε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση και έπρεπε να υπάρχουν έστω τυπικές σχέσεις ανάµεσα στις δύο πλευρές.

Βεβαίως, εκ της θέσεώς του, ο κ. Στουρνάρας δεν είναι εύκολος στόχος, µιας και απολαµβάνει της πλήρους εµπιστοσύνης των συναδέλφων του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ «προστατεύεται» και από τους κανονισµούς που διέπουν τη λειτουργία της ΕΚΤ στην Ευρωζώνη. Αλλά δεν είναι µόνο αυτά.

Ανθρωποι που βρίσκονται κοντά στον κ. Στουρνάρα έχουν να λένε πως εδώ και τριάµισι χρόνια οι υπηρεσίες έχουν ψάξει ενδελεχώς εκείνον και τη σύζυγό του και δεν έχουν βρει το παραµικρό. Αντιθέτως, λένε, οι συκοφάντες τους έχουν καταδικαστεί από τη ∆ικαιοσύνη.

Επιπλέον, βλέπουν και δόλο πίσω από τη στοχοποίηση. Και αυτό γιατί, σύµφωνα µε υψηλόβαθµες πηγές, έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι ο κ. Στουρνάρας τον Σεπτέµβριο του 2016 προχώρησε σε µεγάλες αλλαγές (κυρίως) στη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής. Πολλοί θυµούνται το περίφηµο πόρισµα που εστάλη στον εισαγγελέα αναφορικά µε τα δάνεια που έδινε και τις ενέργειες που έκανε η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, όπως, για παράδειγµα, σε σχέση µε τον επιχειρηµατία Βλαδίµηρο Καλογρίτσα.