Είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης πολιτικής νεολαίας της χώρας, αλλά δείχνει προσγειωμένος και ψύχραιμος. Ο λόγος για τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Κώστα Δέρβο, ο οποίος μίλησε στα «Π» για όλους και για όλα. Τον συναντήσαμε στο καφέ «Τρίγωνο», στο Παγκράτι, και σε μια εξομολόγηση ψυχής μάς μίλησε για την προσωπική του ζωή, τα χόμπι του, αλλά και για το αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο πάσχει.  

Πώς μια πολιτική νεολαία μπορεί να δώσει στίγμα στη σημερινή Ελλάδα;

Με το να είναι κοντά στην κοινωνία και τους νέους, που αγωνίζονται για το παρόν και το μέλλον τους. Η ΟΝΝΕΔ της τελευταίας διετίας, μετά τη γενναία απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να γυρίσουμε όλοι μαζί σελίδα, προσπαθεί καθημερινά να δίνει πολιτικό στίγμα. Με την καμπάνια μας με τίτλο «Αύριο» πραγματοποιήσαμε δεκάδες επισκέψεις σε νέους που προέρχονται από όλο το φάσμα της κοινωνίας, χωρίς κομματικές παρωπίδες.

Επισκεφτήκαμε από τεχνικά γραφεία και «κυψέλες» νεανικής επιχειρηματικότητας έως συνοικιακά μαγαζιά και από αθλητικές υποδομές έως δικαστήρια, φυλακές ανηλίκων και κλούβα των ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας, συλλέγοντας χρήσιμα συμπεράσματα και αποτυπώνοντάς τα στην ολοκληρωμένη πρότασή μας για το «Αύριο» που αξίζουμε ως νέοι αυτής της χώρας.

Εχουμε θέσει στο επίκεντρο τον πολιτικό λόγο με γωνίες, όποιους και αν ενοχλεί. Εχουμε εμπνεύσει χιλιάδες νέους να εγγραφούν στα μητρώα μελών της οργάνωσής μας και να δραστηριοποιηθούν με τα κοινά. Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να προσπαθούμε, αλλά θέλω να πιστεύω πως ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.  

Η ΟΝΝΕΔ του σήμερα μπορεί να διαδραματίσει αντίστοιχο ρόλο με αυτόν του παρελθόντος;

Δεν ωφελεί να μένουμε στο παρελθόν. Κοιτάμε μπροστά και προσπαθούμε να εξελιχθούμε. Οπως είπα και προηγουμένως, το 2016, με την επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ, γυρίσαμε σελίδα. Κάναμε την αυτοκριτική μας και αναγνωρίσαμε τα λάθη του παρελθόντος, πάντα όμως με σεβασμό στην ιστορία μας.

Κρατήσαμε όσα μας κάνουν περήφανους και προσπαθήσαμε να αλλάξουμε όσα μας στοίχισαν και μας πλήγωσαν. Φυσικά, μέσα σε αυτό το διάστημα κάναμε και λάθη, ωστόσο λάθη δεν κάνει όποιος δεν προσπαθεί. Για τη νέα ΟΝΝΕΔ, οι προτεραιότητες είναι το πραγματικό άνοιγμα στην κοινωνία και τους νέους, ώστε να έρθουν κοντά μας και να αγωνιστούν μαζί μας για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας, καθώς και η διαρκής επιμόρφωση των στελεχών, που επιτυγχάνουμε με συνεχείς δράσεις της Πολιτικής Ακαδημίας μας σε όλη την επικράτεια, αλλά και σε συνεργασία με κορυφαία ευρωπαϊκά ινστιτούτα. Θέλουμε και μπορούμε να αναδεικνύουμε καινούργια στελέχη, που θα αποτελέσουν κεφάλαιο για την παράταξη και κυρίως για τη χώρα.    

Ένας εν ενεργεία δημόσιος υπάλληλος πώς μπορεί να έχει ηγετικό ρόλο στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου ο ιδιωτικός τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο του κυβερνητικού προγράμματος;  

Είναι μύθος πως η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζουν με εχθρότητα τον δημόσιο τομέα. Ας ξεκαθαριστεί αυτό. Πράγματι, η δεινή κατάσταση της εθνικής οικονομίας σημαίνει πως η Ελλάδα έχει ανάγκη από στήριξη του ιδιωτικού τομέα, που τόσο έχει κυνηγηθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, προκειμένου η ανάπτυξη να είναι πραγματική και όχι απλώς ένας οικονομικός δείκτης.

Το ελληνικό Δημόσιο, όμως, εκτός από τις παθογένειές του, που όλοι αναγνωρίζουμε, διαθέτει και πλήθος από άξια και ικανά στελέχη, τα οποία θέλουν περισσότερο από τον καθένα τον εξορθολογισμό που θα φέρει η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μαζί με την πολυπόθητη αξιολόγηση, που θα δώσει πραγματικά κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν, αλλά και με ένα πολυδιάστατο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, επιτρέψτε μου να πω ότι είναι ενθαρρυντικό που στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν πολλά και ικανά στελέχη που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, διότι ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσουμε κάτι είναι αξιοποιώντας την πρακτική γνώση του πώς λειτουργεί καθημερινά.  

Θα είσαι υποψήφιος είτε στις βουλευτικές εκλογές είτε στις ευρωεκλογές;  

Σε λίγες ημέρες κλείνω δύο χρόνια ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και μπαίνω στο τρίτο και τελευταίο έτος της θητείας μου. Ο πρώτος, λοιπόν, και μεγαλύτερος στόχος μου είναι αυτή η τελευταία χρονιά να είναι ακόμα πιο παραγωγική, ουσιαστική και, πάνω από όλα, κομβική για τη συνεισφορά της ΟΝΝΕΔ στον μεγάλο μας στόχο, να απαλλαγεί η πατρίδα μας από τη χειρότερη κυβέρνηση που είχε ποτέ. Από εκεί και πέρα, είμαι στη διάθεση του προέδρου μας και από κοινού θα αποφασίσουμε από πού θα δώσω και εγώ αυτή τη μάχη.    

Ποια είναι η προσωπική σου σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και αν πολλοί προεξοφλούσαν το αντίθετο, είναι ο πρόεδρος που βρέθηκε και βρίσκεται περισσότερο από τον καθένα δίπλα στην ΟΝΝΕΔ. Στηρίζει κάθε μας προσπάθεια, έρχεται πολύ συχνά ο ίδιος στις πιο σημαντικές μας δράσεις και είναι διατεθειμένος να ακούσει κάθε μας πρόταση, δίχως παρωπίδες και φόβο.

Προσωπικά, θα σας πω ότι παραμένει, δεδομένων των διαρκώς αυξανόμενων ευθυνών, ο πολιτικός αλλά και ο άνθρωπος που έχει πάντοτε ανοιχτή την πόρτα του γραφείου του, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή που πολιτεύθηκε.    

Προσωπική ζωή έχεις;  

Υπάρχει κάποια σχέση αυτή την περίοδο; Αυτήν την περίοδο είμαι πολύ καλά στην προσωπική μου ζωή - ίσως είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που είμαι τόσο δραστήριος. Οποιος θέλει πραγματικά, όσες υποχρεώσεις και αν έχει, βρίσκει χρόνο για την προσωπική του ζωή.  

Περίγραψέ μας την ιδανική γυναίκα για εσένα.

Θέλω τη γυναίκα δυναμική, ανεξάρτητη. Δεν θέλω να νιώθω πως «κρέμεται» πάνω μου. Η ιδανική γυναίκα λοιπόν είναι αυτή που θα θαυμάζω την προσωπικότητά της και που θα με κάνει να περιμένω να έρθει η ώρα να γυρίσω στο σπίτι για να τη δω και να περάσω χρόνο μαζί της.      

«Ευχαριστώ τον Θεό που είμαι καλά»    

Νιώθεις έτοιμος να παντρευτείς;  

Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι τη συνέντευξη τη διαβάζει και η μητέρα μου. Η απάντηση είναι δύσκολη. Το αν πραγματικά είμαι έτοιμος θα φανεί στην πράξη. Σίγουρα, όμως, είναι κάτι που ωριμάζει μέσα μου όλο και περισσότερο.  

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή μέχρι σήμερα;  

Νομίζω πως η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν ο γιατρός μού ανακοίνωσε πως τα σημάδια που είχα στους αγκώνες και στα γόνατά μου δεν ήταν μια απλή ξηροδερμία, αλλά ψωρίαση. Μου εξήγησε πως θα πρέπει να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι για το υπόλοιπο της ζωής μου θα έχω ένα αυτοάνοσο νόσημα. Επιστρέφοντας σπίτι, είδα μια τυφλή κοπέλα να προσπαθεί να διασχίσει τον δρόμο με δυσκολία. Γέλασα με τον εαυτό μου που ένιωσα ότι ήρθε η συντέλεια του κόσμου, είπα «ευχαριστώ τον Θεό που είμαι καλά» και συνέχισα.  

Τι μουσική ακούς; Πού συχνάζεις;

Ακούω τα πάντα σχεδόν. Μου αρέσει η καλή μουσική, ανεξαρτήτως υποκατηγορίας, με μια μικρή προτίμηση στο ελληνικό ρεπερτόριο. Κάθε στιγμή έχει και το τραγούδι της. Συχνάζω όπου έχει καλή παρέα, αλλά παραμένω από την πρώτη ημέρα που θυμάμαι τον εαυτό μου φανατικός οπαδός του κέντρου της Αθήνας.  

Έχεις φάει χυλόπιτα;

Εκτός από τη μητέρα μου, τη συνέντευξη διαβάζουν και οι φίλοι μου. «Ναι» είναι η απάντηση και οποιαδήποτε άλλη είναι ψευδής. Ποια είναι τα χόμπι σου; Παίζω μπάσκετ, πηγαίνω στο γήπεδο, βλέπω σειρές στο Netflix και καμιά ταινία στο σινεμά, όταν προλαβαίνω. Οταν πηγαίνω στον αδερφό μου, δίνουμε και τις δέουσες μάχες στο FIFA.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018