Σε μια μεγάλη ξενοδοχειακή «λεωφόρο» για εκλεπτυσμένους πελάτες με γερά... πορτοφόλια έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η Συγγρού, που συνδέει το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας με το Φαληρικό Δέλτα, αλλάζοντας το «πρόσωπο» της Αθήνας και αναβαθμίζοντας την πόλη.

Μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, σε συνδυασμό με εγχώρια κεφάλαια, επενδύουν στην περιοχή, δημιουργούν θέσεις εργασίας, επεκτείνουν την παρουσία τους και διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην αυξανόμενη τουριστική πίτα της Αθήνας. Τα μεγάλα τετραγωνισμένα κτίρια που βρίσκονται στις όχθες της συγκεκριμένης οδού, που κάποτε στέγαζαν γραφεία και εταιρείες, αλλάζουν χέρια, ανακαινίζονται και μεταμορφώνονται σε πολυτελέστατα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, έτοιμα να φιλοξενήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς πελάτες, 365 ημέρες τον χρόνο. Όλο αυτό, όπως είναι φυσικό, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να αλλάζει και η φυσιογνωμία μιας περιοχής η οποία μέσα στην κρίση ερημώθηκε, παρήκμασε και υποβαθμίστηκε.

Ο επενδυτικός οργασμός για νέα ξενοδοχεία στη χώρα ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίστηκε φέτος. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2017 προστέθηκαν 360 νέα ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα και έκλεισαν 320. Επίσης, μόνο την επόμενη διετία εκτιμάται ότι θα προστεθούν στο δυναμικό της ελληνικής πρωτεύουσας 4.000 νέες κλίνες και πάνω από 10 νέες υπερπολυτελείς μονάδες.

Ειδικά όσον αφορά τη Λεωφόρο Συγγρού, η οποία έχει γίνει πόλος έλξης επενδύσεων και τουριστών, φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, τα τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία «Divani Palace Acropolis», «Hera», «Intercontinental» και «Royal Olympic».
Διασχίζοντας τη λεωφόρο, εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει πως, ειδικά στην αρχή της, υπάρχουν πολλά νέα ξενοδοχεία που θέλουν να εκμεταλλευτούν την προνομιακή θέση τους, καθώς ο επισκέπτης που θα μείνει σε ένα από αυτά βρίσκεται αρκετά κοντά στον Ναό του Ολυμπίου Διός, πηγαίνει με τα πόδια στο Μουσείο της Ακρόπολης ενώ έχει από το roof garden του ξενοδοχείου ανεμπόδιστη θέα προς τον Παρθενώνα, το διαχρονικό σύμβολο του ελληνισμού.
Στο νούμερο 7 υπάρχει το ολοκαίνουργιο τετράστερο «Acropolian Spirit Boutique Hotel», το οποίο άνοιξε τις πύλες του στις αρχές του 2018, ενώ στον αριθμό 10 το επίσης τετράστερο «Τhe Athens gate», το οποίο στην πλαϊνή του πρόσοψη φιλοξενεί ένα επιβλητικό γλυπτό έργο του Νίκου Αλεξίου, που ονομάζεται «Πέπλο της Αμαλίας» και αναπαριστά ένα γυναικείο πέπλο σε διαστάσεις 18,5 επί 4,5 μέτρα.

Προς το Κουκάκι υπάρχει το νέο τετράστερο boutique ξενοδοχείο «Hotel@Syngrou Fix», το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στις 6 Αυγούστου και βρίσκεται απέναντι από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στο κτίριο όπου στεγάζεται το ξενοδοχείο έγινε ριζική ανακαίνιση, καθώς ήταν αρκετά χρόνια κλειστό. Από τις αρχές Ιανουαρίου προσελκύει πλήθος τουριστών το ξενοδοχείο «Athens NLH Fix», του νέου brand Neighborhood Lifestyle Hotels, το οποίο διαθέτει 13 σουίτες.

Παράλληλα, από τον Αύγουστο προστέθηκε στις λίστες των ταξιδιωτικών πρακτορείων και το ξενοδοχείο «Grand Hyatt Athens», το οποίο βρίσκεται επί της Συγγρού 115 και είναι το πρώτο Hyatt ξενοδοχείο στην ελληνική πρωτεύουσα και το πρώτο του brand Grand Hyatt της Hyatt Hotels Corporation στην Ελλάδα και βρίσκεται στον χώρο του πρώην «Athens Ledra» και πρώην «Ledra Mariott». Η ιδιοκτησία του πλέον έχει περάσει στα ξένα επενδυτικά κεφάλαια Hines και Henderson Park (με τη συνδρομή του Γιάννη Δασκαλαντωνάκη στο κομμάτι της διαχείρισης). Κατηφορίζοντας προς το Φάληρο, στη Συγγρού υπάρχουν ακόμα δύο ξενοδοχεία, το πεντάστερο «Athenaeum Palace & Luxury Suites», που βρίσκεται στον αριθμό 123, σε χώρο που κάποτε στέγαζε τα γραφεία της «Attica group», αλλά και το τετράστε-ρο Athenaeum Grand Hotel, που λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2017 στον αριθμό 142. Αμφότερα ανήκουν στον όμιλο «Athenaeum Hotels», ιδιοκτήτες του οποίου είναι οι Παναγιώτα Κελέση και Ιωάννης Ανδρικόπουλος.

Επίσης, στη Συγγρού βρίσκεται το νεόδμητο, τεσσάρων αστέρων, «Athens Avenue» από τον όμιλο ξενοδοχείων Eurodomus. Πρόκειται για το νέο εγχείρημα του επιχειρηματία Κ. Δέδε, ο οποίος έχει δύο ξενοδοχεία στο Ναύπλιο («Grande Bretagne» και «Rex») και το τετράστερο «Arian» στο Ξυλόκαστρο. Στο ιδιόκτητο «Athens Avenue», επί της λεωφόρου Συγγρού 182, στεγαζόταν στο παρελθόν η Millennium Bank.
Τέλος, χαμηλά στη Συγγρού, στο 385, η Αθήνα καλωσορίζει το «Athens Marriott», στην αρχή της επονομαζόμενης «Αθηναϊκής Ριβιέρας». Το ιστορικό ξενοδοχείο «Metropolitan», της αλυσίδας Χανδρή, ύστερα από δέκα μήνες εντατικής ανακαίνισης, πήρε νέα λάμψη από το καλοκαίρι ως ένα ολοκαίνουργιο design ξενοδοχείο με 366 δωμάτια και σουίτες, για το οποίο συνεργάστηκαν Έλληνες και ξένοι αρχιτέκτονες.

ΑΚΟΜΑ ΔΥΟ

Οι τουρίστες που επιλέγουν την Αθήνα ως προορισμό και μαζί τα ξενοδοχεία της πόλης για διαμονή πολλαπλασιάζονται και αρκετά νέα ξενοδοχεία αναμένεται να λειτουργήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του χρόνου, η Συγγρού θα υποδεχτεί ακόμα δύο πεντάστερα ξενοδοχεία. Το πρώτο είναι το «Coco-mat Athens BC Hotel», που θα βρίσκεται στη συμβολή της λεωφόρου με την
οδό Φαλήρου στο Κουκάκι και θα είναι κάπως... ιδιαίτερο, καθώς εντός του κτιρίου έχουν αναδειχθεί πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία θα είναι επισκέψιμα, με το σημαντικότερο εξ αυτών το ψηφιδωτό δάπεδο, μέρος ρωμαϊκής έπαυλης. Επίσης, το «Niche Hotel», στη γωνία με την οδό Βούρβαχη, του οποίου το ύφος κυριαρχείται από τα εμφανή χαρακτηριστικά της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής. Και τα δύο αυτά ξενοδοχεία ανήκουν στο αρχιτεκτονικό γραφείο Elastic Architects, της Ρίας Βογιατζή και του Αλέξανδρου Ξένου.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 6 Οκτωβρίου