Στο μέγεθος της προσπάθειας του «υπεραθλητή» Σπύρου Χρυσικόπουλου, που επιδίωξε να κολυμπήσει 140 χιλιόμετρα σε ανοιχτή θάλασσα, υποκλίθηκαν οι κάτοικοι του Καστελόριζου. Ο αθλητής δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει την προσπάθειά του εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών και κατάφερε να κολυμπήσει περί τα 100 χιλιόμετρα, επαναλαμβάνοντας τον προηγούμενο άθλο του.

Η προσπάθειά του ναυάγησε κοντά στα παράλια της Τουρκίας και προς το νότιο τμήμα της με κατεύθυνση προς το Καστελόριζο ενώ το πρόβλημα προκλήθηκε εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Το επιτελείο του υπολόγιζε ότι ο Σπύρος Χρυσικόπουλος θα κάνει την προσπάθεια με άνεμο περί τα 3 – 4 μποφόρ ενώ, εξαιτίας και της κακοκαιρίας, ο αέρας κυμαινόταν περί τα 5 – 6 μποφόρ – φτάνοντας ακόμη και τα 7 μποφόρ, σε ακραίες συνθήκες. Το αποτέλεσμα ήταν ο Σπύρος να αισθανθεί έντονη δυσφορία και τάση προς έμετο και να αναγκαστεί να ακουμπήσει τη βάρκα που τον συνόδευε ώστε να του παρασχεθεί βοήθεια από το ιατρικό επιτελείο.

Το ταξίδι του Έλληνα υπεραθλητή ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης ενώ, σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό, αναμενόταν να τελειώσει περίπου το μεσημέρι της Τετάρτης, με τον υπεραθλητή να κολυμπά για περίπου 32 ώρες. Οι συνεργάτες του ανέφεραν στα parapolitika.gr πως στο πλευρό του Σπύρου Χρυσικόπουλου βρέθηκαν, εκτός από τις ελληνικές Αρχές και το υπουργείο Πολιτισμού που έθεσε υπό την αιγίδα του την προσπάθεια, και οι τουρκικές Αρχές που ρωτούσαν διαρκώς το επιτελείο του για την πορεία της προσπάθειάς του και την σωματική κόπωσή του.

Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος, όπως αναφέρει το σχετικό αφιέρωμα των «Παραπολιτικών» (δείτε εδώ), είναι ο μοναδικός εν ενεργεία Έλληνας αθλητής που ασχολείται με ανοιχτές αποστάσεις σήμερα ενώ βρίσκεται ήδη στο πάνθεον των αθλητών που κατάφεραν να ξεπεράσουν τα 100 χιλιόμετρα. Αντίστοιχες επιδόσεις είχαν καταγράψει στο παρελθόν ο Στέφανος Μέλτσης, που κολύμπησε μέσα σε 38 ώρες, τέσσερις φορές την απόσταση ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής (4 x 25 χιλιόμετρα) καθώς και ο Γιώργος – Ιωάννης Τσιάνος, που διέσχισε την απόσταση από την Πελοπόννησο μέχρι την Κρήτη.

Σημειώνεται ότι στο πλευρό του Σπύρου Χρυσικόπουλου, καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας αλλά και της προσπάθειάς του, βρέθηκε ο προσωπικός του μέντορας και προπονητής, Πέτρος Παρθένης, αλλά και μία δραστήρια ομάδα ιατρών που εξασφάλισε την υγεία του.

ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ

Τον «άθλο» που δεν ολοκληρώθηκε λόγω της κακοκαιρίας και τη μεγάλη προσπάθεια του Έλληνα υπεραθλητή αγκάλιασαν δεκάδες μικροί και μεγάλοι φίλοι του αθλητισμού από το Καστελόριζο. Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος βρέθηκε στο νησί το μεσημέρι της Τετάρτης και έτυχε θερμής υποδοχής από τους φίλους του. Αγκαλιές, χαμόγελα και πολλές… σέλφι έδωσαν μεγάλη ικανοποίηση στον Σπύρο Χρυσικόπουλο που, παρά και τις αντιξοότητες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το προηγούμενο διάστημα, ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος και συνομίλησε με όσους έτρεξαν να τον χειροκροτήσουν για την υπερπροσπάθειά του.

Το κατόρθωμα του Σπύρου Χρυσικόπουλου αποσκοπούσε, μεταξύ άλλων, και στην προβολή του Καστελόριζου ως έναν ελληνικό προορισμό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμβολισμούς. «Ο Σπύρος διάλεξε το Καστελόριζο ως το νοτιοανατολικό άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης προκειμένου να αναδείξει ένα σημείο της πατρίδας του με ιδιαίτερο συμβολισμό» σημείωναν, μάλιστα, οι συνεργάτες του και συμπλήρωναν: «Μία εξαιρετική ευκαιρία να προβληθεί η Ελλάδα!»

Η προβολή του νησιού θα γίνει και μέσα από ένα μία τριλογία ταινιών μικρού μήκους που θα προβάλουν τη ζωή, την καθημερινότητα και τη μεγάλη προσπάθεια του Έλληνα υπεραθλητή με στόχο την κατάκτηση της κορυφής. Η ταινία αφορά τους ανθρώπους που κυνηγούν τα όριά τους και το πρώτο μέρος της κυκλοφόρησε με τίτλο «H2O».