Την εντυπωσιακή προσπάθεια να κολυμπήσει 140 χιλιόμετρα σε χρονικό διάστημα δύο ημερών ξεκίνησε, το πρωί της Δευτέρας, ο υπεραθλητής Σπύρος Χρυσικόπουλος.

Η εκκίνηση δόθηκε στις 14:00 στον Ναυτικό Όμιλο Ρόδου (ΝΟΡ) με τον αθλητή ανοιχτής κολύμβησης να κατευθύνεται στο Καστελόριζο. Η επίδοσή του, αν αυτή κριθεί επιτυχής, θα τον φέρει στην κορυφή των παγκόσμιων επιδόσεων σε ανοιχτή θάλασσα ενώ το κατόρθωμά του θα είναι ακόμη πιο σπουδαίο και από τα 104 χιλιόμετρα σε 34 ώρες που κατέγραψε με συνεχή κολύμβηση στην τετραπλή διάσχιση του Κορωναίου Κόλπου.

Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος είναι ο μοναδικός εν ενεργεία Έλληνας αθλητής που ασχολείται με ανοιχτές αποστάσεις σήμερα ενώ βρίσκεται ήδη στο πάνθεον των αθλητών που κατάφεραν να ξεπεράσουν τα 100 χιλιόμετρα. Αντίστοιχες επιδόσεις είχαν καταγράψει στο παρελθόν ο Στέφανος Μέλτσης, που κολύμπησε μέσα σε 38 ώρες, τέσσερις φορές την απόσταση ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής (4 x 25 χιλιόμετρα) καθώς και ο Γιώργος – Ιωάννης Τσιάνος, που διέσχισε την απόσταση από την Πελοπόννησο μέχρι την Κρήτη.

Στο πλευρό του Σπύρου Χρυσικόπουλου βρίσκεται ένα δραστήριο επιτελείο ενώ την πορεία του στην ανοιχτή θάλασσα ακολουθεί ένα σκάφος που φροντίζει για την ασφάλειά του και δείχνει στον Έλληνα υπεραθλητή τη σωστή κατεύθυνση. Το πλήρωμα εξασφαλίζει ανά μισή ώρα τον ανεφοδιασμό του (φαγητό, νερό κ.α) που πραγματοποιείται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και χωρίς να ακουμπά ο υπεραθλητής το σκάφος. «Ο ανεφοδιασμός του γίνεται με ένα κοντάρι και χωρίς εκείνος να έρχεται σε οποιαδήποτε επαφή με τη βάρκα», εξηγεί στα parapolitika.gr μέλος του επιτελείου του.

«Ο Σπύρος διάλεξε το Καστελόριζο ως το νοτιοανατολικό άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης προκειμένου να αναδείξει ένα σημείο της πατρίδας του με ιδιαίτερο συμβολισμό» σημειώνουν οι συνεργάτες του και καταλήγουν: «Μία εξαιρετική ευκαιρία να προβληθεί η Ελλάδα!».

Τα απρόοπτα της προσπάθειας…

Στα απρόοπτα της προσπάθειας που καταβάλει ο Έλληνας αθλητής βρέθηκε η κακοκαιρία καθώς ο ίδιος προγραμμάτιζε να ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να αρχίσει το φιλόδοξο εγχείρημά του.

Στο κάδρο των ατυχών συγκυριών βρέθηκε και η αδυναμία της ΜΚΟ «+πλεύση» να βοηθήσει, όπως ήταν συμφωνημένο, την προσπάθεια του Σπύρου Χρυσικόπουλου. Το επιτελείο του επιδόθηκε σε μία προσπάθεια εξεύρεσης υποστηρικτών που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του Έλληνα αθλητή και, ύστερα από παρέμβαση του υπουργείου Τουρισμού, κατάφεραν να εξασφαλίσουν ιδιώτες ιατρούς για την προσπάθειά του.

Αρωγός, όπως εξηγούν συνεργάτες του στα parapolitika.gr, ήταν και άνθρωποι και τοπικές επιχειρήσεις της Ρόδου που στάθηκαν στο πλευρό του αλλά και ο μάνατζερ και προπονητής του, Πέτρος Παρθένης.

…και ο «άθλος» που γίνεται ταινία

Η προσπάθεια του Έλληνα υπεραθλητή, που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ένας σύγχρονος «άθλος», δημιούργησε έντονο ενδιαφέρον για προβολή. Η σκηνοθέτης Δήμητρα Παπαδήμα αποφάσισε να δημιουργήσει μία τριλογία από ταινίες μικρού μήκους που θα προβάλλουν τη δουλειά του Σπύρου Χρυσικόπουλου. Το πρώτο μέρος της τριλογίας, που έχει ήδη κυκλοφορήσει, φέρει τον τίτλο “H2O” και περιλαμβάνει την προετοιμασία της προσπάθειάς του. Το δεύτερο μέρος θα φέρει τον τίτλο «ΑΚΡΑ» και θα αφορά το διήμερο ταξίδι από τη Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο ενώ ο επίλογος της συναρπαστικής τριλογίας θα ολοκληρωθεί το 2020 με έναν νέο –ακόμη πιο μεγάλο- άθλο του Έλληνα αθλητή.

Δείτε το πρώτο μέρος της τριλογίας: