Αφιερωμένο στον Όλυμπο, είναι το Google doodle καθώς συμπληρώνονται 105 χρόνια από την πρώτη αναρρίχηση δύο Ελβετών στο βουνό, στις 2 Αυγούστου του 1913.

Ο φωτογράφος Φρεντερίκ Μπουασονά και Ντανιέλ Μπο-Μποβί, πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης, αναρριχήθηκαν στην κορυφή του Ολύμπου με τη βοήθεια ενός ντόπιου από το Λιτόχωρο, του Χρήστου Κάκαλου.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ο Χρήστος Κάκαλος γνώριζε τόσο καλά το βουνό, που βάδιζε ξυπόλητος, καθοδηγώντας τους Ελβετούς στα δύσκολα περάσματα στην πλαγιά του Ολύμπου. Αν και οι Ελβετοί είχαν εμπειρία στην αναρρίχηση, τον Μπουασονά δυσκόλευε ο βαρύς φωτογραφικός εξοπλισμός που κουβαλούσε μαζί του.

Στη διάρκεια της αναρρίχησης η κορυφή του Ολύμπου είχε καλυφθεί από ομίχλη με αποτέλεσμα να πιστεύουν οι Ελβετοί ότι είχαν φτάσει στην κορυφή. Όταν όμως διαλύθηκε η ομίχλη, είδαν τον Μύτικα, την κορυφή του Ολύμπου και αφού κατάλαβαν το λάθος τους, Μπουασονά και Μποντ-Μποβί με τη βοήθεια του Κάκαλου συνέχισαν την αναρρίχηση.

Εν τέλει στις 2 Αυγούστου του 1913 κατάφεραν να φτάσουν στον Μύτικα, στην κορυφή του Ολύμπου στα 2.918 μέτρα.

Ο φωτογράφος Φρεντερίκ Μπουασονά αργότερα έγραψε ότι τον ενέπνευσε η ιστορία του Προμηθέα, που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς στον Όλυμπο για να τη δώσει στους ανθρώπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και πριν το 1913 είχαν γίνει προσπάθειες κατάκτησης της κορυφής του Ολύμπου με χαρακτηριστικότερη εκείνη του Γερμανού μηχανικού Έντβαρτ Ρίχτερ, που στην προσπάθειά του να αναρριχηθεί στον Όλυμπο το 1911 αιχμαλωτίστηκε από ληστές.

Πηγή: in.gr