«Δεν υπάρχουν όπλα πάνω στο πλοίο μας, παρά μόνο αντένες κάθε είδους. Για μας αυτές είναι τα «όπλα» μας και με αυτά πολεμούμε» μας λέει ο πλοίαρχος Robert Aguilar, κυβερνήτης της ναυαρχίδος του Αμερικανικού 6ου Στόλου «USS Mount Whitney» και εν πλω έδρας διοικήσεως και ελέγχου της διοικητού του στόλου αντιναυάρχου Liza M. Franchetti, που έχει καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά για επίσκεψη τετραήμερης διάρκειας.

Και ο Πλοίαρχος Αγκουιλάρ πρόσθεσε: «με τις αντένες αυτές μπορούμε να επικοινωνούμε, παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς διαθέτουμε κάθε είδους επικοινωνία από δορυφορική επικοινωνία (SATCOM) μέχρι και HF και κάθε άλλο είδους επικοινωνία, που μπορεί να «συνδέσει» τον πρόεδρο τον ΗΠΑ με τον τελευταίο ναύτη και πεζοναύτη στην ακτή, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου».

Βρισκόμαστε στη γέφυρα του τεράστιου πλοίου, που ναυλοχεί από την Τρίτη στον προλιμένα του λιμανιού του Πειραιώς, έξι ορόφους ψηλότερα από το επίπεδο του καταστρώματος, και το οποίο εξωτερικά τουλάχιστον δεν μοιάζει καθόλου με ένα τύποις «πολεμικό» πλοίο και δη τη ναυαρχίδα του πανίσχυρου 6ου Αμερικανικού Στόλου, του επονομαζόμενου και «Στόλου της Μεσογείου», αν και τυπικώς η περιοχή ευθύνης του εκτείνεται μακράν πέραν της Μεσογείου.

«Αυτή είναι και η βασική μας αποστολή και με αυτά τα «όπλα» λειτουργούμε ως πλοίο διοικήσεως και ελέγχου και έχουμε όλα τα πλοία και τις άλλες μονάδες του 6ου Στόλου υπό τον έλεγχό μας, δηλ. υπό τον έλεγχο της διοικητού μας» συνεχίζει ο κυβερνήτης.

Ο ίδιος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ», αναφορικώς με την «ιδιαιτερότητα» του σκάφους τους, μας είε τα εξής: «Έχετε δίκιο, καθώς το πλήρωμα του USS “Mount Whitney” είναι μικτό αποτελούμενο τόσο από ναύτες του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (sailors) όσο και από ναυτικούς του Αμερικανικού Εμπορικού Ναυτικού (mariners), οι οποίοι έρχονται σε εμάς μέσω της US Navy Sealift Command, που είναι αρμόδια για τις θαλάσσιες στρατηγικές μεταφορές των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η αναλογία τους είναι περίπου 50%-50%, που αριθμητικά σημαίνει περίπου 150 άτομα από την κάθε κατηγορία.

Από αυτούς οι ναύτες του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού είναι υπεύθυνοι για την αυτοάμυνα του πλοίου, για τα συστήματα επικοινωνιών και υποστηρίξεως, ενώ αντίθετα οι ναυτικού του Εμπορικού Ναυτικού είναι υπεύθυνοι για την πρόωση του πλοίου, τη ναυτιλία και τα εφόδια αυτού, τα μαγειρεία, τις αποθήκες κλπ.»

Η καταστροφή και τα συλλυπητήρια

Τα συλλυπητήριά τους για τους περισσότερους από 80 θανάτους από τις πυρκαγιές στο Μάτι εξέφρασε ο κυβερνήτης του USS “Mount Whitney” Πλοίαρχος Robert Aguilar. Όπως σημείωσε, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ενημέρωσε για την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τη δυτική και την ανατολική Αττική και τους μετέφερε το αίτημα για βοήθεια προς τους πληγέντες.

Από την πλευρά του πληρώματος του σκάφους, οι οποίοι έμαθαν τα δυσάρεστα νέα μόλις αυτό κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά στις 24 Ιουλίου, δια του κυβερνήτη τους, εκφράστηκαν τόσο τα συλλυπητήρια όσο και η πρόθεσή τους να συνδράμουν, όπου και όπως μπορούν και τους ζητηθεί, ενώ σύμφωνα με τον κυβερνήτη «έχουν συγκεντρωθεί ρούχα και φάρμακα για τους πυρόπληκτους στο Μάτι ενώ επιφυλασσόμεθα και για περισσότερη βοήθεια, αφού έχουμε τεθεί στη διάθεση της ελληνικής κυβερνήσεως».

Το USS “Mount Whitney” (LCC 20) εντάχθηκε επιχειρησιακά στη δύναμη του Αμερικανικού ναυτικού το 1971 και έκτοτε έχει συμμετάσχει σε πλήθος επιχειρήσεων των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και του Αμερικανικού Ναυτικού στον Ατλαντικό ωκεανό, στη Μεσόγειο, στην Καραϊβική, στον Ινδικό ωκεανό και στο Κέρας της Αφρικής.

Από το 2004, το πλήρωμά του έγινε – ως προελέχθη – μικτό καθώς προστέθηκαν σε αυτό και προσωπικό του Εμπορικού Ναυτικού, ενώ αποφασίστηκε η βάση του να μεταφερθεί στην Γκαέτα της Ιταλίας και να αναλάβει τα καθήκοντα της ναυαρχίδος του 6ου Αμερικανικού Στόλου της Μεσογείου. Το 2007 το σκάφος υπέστη έναν μείζονα εκσυγχρονισμό στην Ιταλία, τόσο ως πλοίο, όσο και στα ηλεκτρονικά συστήματά του και τις επικοινωνίες του, ώστε να αναβαθμιστούν με τον τρόπο αυτό οι επιχειρησιακές του δυνατότητες.

Τον Αύγουστο του 2008, το USS “Mount Whitney” πραγματοποίησε επιχειρησιακή ανάπτυξη στη Μαύρη θάλασσα, στο πλαίσιο της επιχειρήσεως “Assured Delivery”, προκειμένου να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους υπέφεραν από τον πόλεμο Ρωσίας – Γεωργίας και ήταν το πρώτο ΝΑΤΟϊκό πλοίο που κατέπλευσε στο λιμάνι του Πότι της Γεωργίας.

Το Μάρτιο του 2011 το USS “Mount Whitney” υπηρετώντας στη Μεσόγειο ήταν το πλοίο διοικήσεως και ελέγχου του 6ου Στόλου στις επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης, στο πλαίσιο της υλοποιήσεως σχετικής αποφάσεως 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως ναυαρχίδα του Ναυάρχου Samuel J. Locklear, ο οποίος ήταν ο τακτικός διοικητής της επιχειρήσεως “Odyssey Dawn”.