Τα προεόρτια της αμφισβήτησης του Α. Τσίπρα επιχείρησαν να στήσουν την εβδομάδα που πέρασε οι ενωμένες δυνάμεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή η Κίνηση των «53» με επικεφαλής τον Ε. Τσακαλώτο και ο στρατός των «ατάκτων», με άτυπο ηγέτη τον πρώην υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη, καθώς μόνο «αθώο» δεν θεωρήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου το αίτημά τους για άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να συζητηθεί το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με σειρά πληροφοριών που φτάνουν στο περιβάλλον του Α. Τσίπρα, ότι ο Ε. Τσακαλώτος στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του έχει αρχίσει να θέτει θέμα αντικατάστασης του Α. Τσίπρα σε περίπτωση βαριάς ήττας του κόμματος στις εθνικές εκλογές, θέτοντας ως αριθμητικό πήχη της εκλογικής απόδοσης του κόμματος το 25%, οδήγησαν τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε επίδειξη δύναμης, υποχρεώνοντας το προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να μην εγκρίνει το αίτημα των βουλευτών που κινητοποίησε ο Ν. Φίλης για να υπογράψουν την επίμαχη επιστολή περί σύγκλησης του συγκεκριμένου οργάνου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Α. Τσίπρας θεώρησε πως η άτυπη συνεργασία της ομάδας των «53+» με τον Ν. Φίλη έχει αρχίσει και αποκτά ρίζες για την εδραίωση μιας νέας εσωκομματικής αντιπολίτευσης προς το πρόσωπό του, με ορίζοντα την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών και τα σενάρια περί προσωπικής του αμφισβήτησης.

Το γεγονός δε ότι ο ίδιος αρνήθηκε την πρότασή τους για σύγκληση της Κ.Ο. του κόμματος, την οποία σε πρώτη φάση επιχείρησε να αποφύγει στέλνοντας τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν τους «αγωνιώντες» βουλευτές για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, έρχεται να επιβεβαιώσει εμμέσως πλην σαφώς και όλους εκείνους που θεωρούν πως η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καθοριστεί από τις ορέξεις των αμφισβητιών του Α. Τσίπρα, αλλά ο ίδιος θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις όποιες εξελίξεις, σε περίπτωση που τεθεί θέμα διαδοχής του.

Το βέβαιο είναι πως στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, που είναι από τη μια οι προεδρικοί, δηλαδή η Ενωτική Κίνηση μαζί με τους «ΠΑΣΟΚογενείς», την πλατφόρμα 2010, και από την άλλη η ομάδα των «53+» με τους «ατάκτους» του Ν. Φίλη, ο οποίος σιωπηρά στηρίζεται και από τον Π. Σκουρλέτη, έχουν ανοίξει από τώρα οι εσωκομματικοί λογαριασμοί και οι εκλογές θα σημάνουν μια νέα αφετηρία εσωστρέφειας προκειμένου να ξεκαθαρίσουν.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιμετωπίσει εκ νέου τη δοκιμασία μιας διάσπασης, εφόσον ο Α. Τσίπρας θελήσει να ποδηγετήσει τις εξελίξεις την επόμενη ημέρα και αυτό πυροδοτήσει σοβαρές αντιδράσεις από τους «εν δυνάμει αμφισβητίες» του.

Ανάμεσα στους πολλούς λόγους που η ομάδα των «53+» και ο Ε. Τσακαλώτος έχουν αρχίσει από τώρα να συζητούν το όριο της εκλογικής απόδοσης του κόμματος στις εθνικές εκλογές, είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κομματική οντότητα παρουσιάζει συμπτώματα δημοκρατικής δυσλειτουργίας και συλλογικής δράσης, καθώς όλες οι αποφάσεις εκπορεύονται από την κλειστή ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ ταυτόχρονα μια ακόμη παράμετρος, που επίσης αφορά σε προσωπικό επίπεδο τον «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας, είναι οι πληροφορίες που φέρουν τον Α. Τσίπρα να προχωρά σε «εκλογικό ανασχηματισμό», συμβολίζοντας το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια με την «αντικατάσταση» των υπουργών που λέρωσαν με δυσβάσταχτες αποφάσεις το πολιτικό τους μητρώο, από άλλους με καθαρό προφίλ.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 9 Ιουνίου 2018