Αναζωπυρώνονται οι συζητήσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την αντικατάσταση του Χρήστου Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), όσο κι αν αυτός σε όλους τους τόνους έχει δηλώσει ότι η σύμβαση που έχει είναι με την Παγκόσμια Τράπεζα και είναι αορίστου χρόνου, συνεπώς δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσής του.

Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, που έχει επιστρέψει στη Νέα Υόρκη και στο Ινστιτούτο Levy, να είναι φαβορί για τη θέση αυτή. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για σχετικές συζητήσεις που έχουν γίνει με τον Αλέξη Τσίπρα από τον Φεβρουάριο, όταν παραιτήθηκε από την κυβέρνηση τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, Ράνια Αντωνοπούλου, από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η καλοπληρωμένη και υψηλού κύρους θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα, ωστόσο, δεν φέρεται να αφήνει αδιάφορο ούτε τον νυν υπουργό Ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο των σχετικών συζητήσεων είχε βρεθεί και το όνομα της Λούκας Κατσέλη, ωστόσο νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κυβερνητικής πλευράς να προωθηθεί το εν λόγω σενάριο, αν και δεν έχει φύγει τελείως από το τραπέζι.  

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕ ΔΙΑΡΡΟΕΣ

Ηδη από πέρυσι το φθινόπωρο η κυβέρνηση, σύμφωνα με διαρροές που είχε κάνει σε φιλικά της Μέσα, είχε ζητήσει την παραίτηση Παπουτσή εξαιτίας της αρνητικής στάσης του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας για χορήγηση δανείου ύψους 3 δισ. ευρώ από τον διεθνή οργανισμό. Ο 65χρονος σήμερα Χρ. Παπουτσής είχε διοριστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα το καλοκαίρι του 2013 από την κυβέρνηση Σαμαρά, έπειτα από πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου (εν μέσω καυστικών σχολίων από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και χρήστες των social media), και είχε αναλάβει τα καθήκοντά του επισήμως στις 15 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς.

Νωρίτερα, στις εκλογές του 2012, είχε αποτύχει να επανεκλεγεί βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Αν και στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν υπάρχει πουθενά το όνομά του, ο ίδιος δηλώνει (μέσω του προφίλ που διατηρεί στο γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Linkedin) ότι είναι σύμβουλος στον εκτελεστικό διευθυντή του οργανισμού, μεταξύ άλλων για θέματα ενέργειας, κλιματικής αλλαγής, Ευρωπαϊκής Ενωσης, Μεταναστευτικού και πολιτικής κατά της διαφθοράς.

Η ανακοίνωση, ωστόσο, του υπουργείου Ανάπτυξης τον Ιούλιο του 2013 έλεγε ότι ο κ. Παπουτσής «ορίστηκε εκπρόσωπος της χώρας μας στην Παγκόσμια Τράπεζα», κάτι που επιβεβαιώνεται και από έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Με βάση τα προσόντα και την εμπειρία τους επιλέγονται οι εκπρόσωποι της Ελλάδας που υπηρετούν ως σύμβουλοι στο γραφείο του εκτελεστικού διευθυντή στην Παγκόσμια Τράπεζα», ανέφερε τον Οκτώβριο του 2013 ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Σεραφείμ Τσόκας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ύστερα από κοινοβουλευτική ερώτηση μετά την ανακοίνωση ότι τοποθετείται ο Χρήστος Παπουτσής στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Οπως σημείωνε το σχετικό έγγραφο, «ο διορισμός των συμβούλων γίνεται από τον εκτελεστικό διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας, μετά την εισήγηση της υποψηφιότητας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας».

Οι απολαβές του κ. Παπουτσή στην Ουάσινγκτον υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ τον μήνα, αν και το ίδιο έγγραφο δεν ανέφερε συγκεκριμένο νούμερο και απλώς τόνιζε πως «ο μισθός του συμβούλου στον εκτελεστικό διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας καταβάλλεται από την Παγκόσμια Τράπεζα, με βάση το ισχύον μισθολόγιο της Παγκόσμιας Τράπεζας για το προσωπικό της».  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 2 Ιουνίου 2018