Ο πρόσφατος προπηλακισμός του Γιάννη Μπουτάρη έδωσε ένα πολύ καλό άλλοθι στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να μιλήσει για την ανάγκη δημιουργίας προοδευτικών μετώπων. Θέμα σχεδόν ταμπού για τον ΣΥΡΙΖΑ, μιας και είναι γνωστό πως η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί casus belli για την ομάδα των «53+».

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από δύο εβδομάδες συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στελέχη (Νίκος Παππάς, Ολγα Γεροβασίλη, Γιάννης Μπαλάφας, Δημήτρης Βίτσας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αντώνης Κοτσακάς, Κώστας Ζαχαριάδης κ.ά.) από τις εσωκομματικές τάσεις, πλην αυτής των «53+» του κ. Τσακαλώτου.

Οι γνωρίζοντες τα εσωτερικά δρώμενα του κυβερνώντος κόμματος αντιλαμβάνονται ότι γίνεται μια προσπάθεια ενοποίησης των τάσεων, με βασικό στόχο τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαχείριση των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων, δεδομένου ότι έχουμε μπροστά μας εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.  

ΚΡΟΥΣΕΙΣ

Καλά διασταυρωμένες πληροφορίες επιβεβαιώνουν τη βούληση του πρωθυπουργού να προβεί σε γενναία ανοίγματα σε στελέχη από την ευρύτερη Κεντροαριστερά και μάλιστα κάποιοι ισχυρίζονται πως, αν ήταν πρόθυμο το Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Τσίπρας θα ήταν διατεθειμένος να εγκαταλείψει τους ΑΝ.ΕΛ. και να κάνει μια «προοδευτική κυβέρνηση».

Στη βάση αυτή, υπάρχουν πρόσωπα που διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στις προσπάθειες προσέγγισης. Απλώς οι διαδικασίες αυτές δημιουργούν ανταγωνισμούς και υπόγειες συγκρούσεις, όπως αυτή που λαμβάνει χώρα στο παρασκήνιο ανάμεσα στον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη και τον υφυπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα. Αμφότεροι προέρχονται από την ανανεωτική Αριστερά και διατηρούν ακόμα και σήμερα επαφές με αρκετά πρόσωπα εκτός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη διαφορά ότι ο κ. Παπαδημούλης είναι πρόσωπο περιορισμένης εμβέλειας, εν αντιθέσει με τον κ. Πιτσιόρλα, που έχει προσωπική φιλία με ουκ ολίγα στελέχη, τα οποία του αναγνωρίζουν πως είναι από τους λίγους στην κυβέρνηση με τεχνοκρατική αντίληψη, αλλά και με έντονο το στοιχείο του ρεαλισμού.

Η αντιπαράθεσή τους έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ο κ. Παπαδημούλης μετά το 2010 και την αποχώρηση ενός σημαντικού τμήματος στελεχών που δημιούργησαν τη ΔΗΜ.ΑΡ. θεωρεί πως είναι ο μόνος αυθεντικός εκπρόσωπος του ανανεωτικού ρεύματος εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός, λοιπόν, του ιδίου του πρωθυπουργού, στο παρασκήνιο οι κύριοι Πιτσιόρλας και Παπαδημούλης κάνουν μια σειρά από κινήσεις προκειμένου στις εκλογικές λίστες του ΣΥΡΙΖΑ να βρεθούν στελέχη άλλων κομμάτων.

Λόγω ονόματος, ο διακαής πόθος τους είναι η συνεργασία με τον ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτο Κύρκο. Επαφές έχουν γίνει στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο, με τον κ. Κύρκο σε όλες του τις πρόσφατες παρεμβάσεις να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν θα είναι υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής.

Κάποια σενάρια τον φέρνουν ακόμα και στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο επόμενος στόχος είναι ο βουλευτής Ηρακλείου του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. Ο τελευταίος δεν χάνει ευκαιρία να εκφράζεται θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα στις 11 Ιουνίου θα μιλήσει μαζί με τον γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη (σ.σ.: κουμπάρος του κ. Πιτσιόρλα), σε εκδήλωση στα Γιάννενα με αντικείμενο τις περιφερειακές εκλογές και την ανάγκη δημιουργίας προοδευτικού πόλου. Στην εκδήλωση θα δώσει το «παρών» και η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ολγα Γεροβασίλη.

Στην Κουμουνδούρου θα επιθυμούσαν σφόδρα και τη συνεργασία με τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Λυκούδη, ωστόσο στις συζητήσεις που έχει κάνει με τον επιστήθιο φίλο του, Στ. Πιτσιόρλα, έχει καταστήσει σαφές πως δεν έχει καμία διάθεση επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ. Θέμα χρόνου εκτιμάται πως είναι η συνεργασία με τον Γιάννη Ραγκούση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο κ. Ραγκούσης επιθυμεί διακαώς την εκλογή του στην Ευρωβουλή.

Εν τω μεταξύ, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και έναν εύσχημο τρόπο για να καλυφθούν οι τεράστιες αδυναμίες του κόμματος σε στελεχικό δυναμικό.

Γι’ αυτό και έχει ανοίξει η συζήτηση για το ενδεχόμενο στήριξης της πλειονότητας των εν ενεργεία αυτοδιοικητικών στελεχών που προέρχονται από την Κεντροαριστερά. Τέτοια πρόσωπα είναι ο Γιάννης Μπουτάρης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο Απόστολος Κατσιφάρας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Περιφέρεια Κρήτης. Στο Μαξίμου έχει συζητηθεί εκτενώς και το σενάριο στήριξης του Σταύρου Θεοδωράκη στην περίπτωση που ο επικεφαλής του Ποταμιού κατεβεί για δήμαρχος Αθηναίων.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 2 Ιουνίου 2018