Ζεστή, χαμογελαστή και φιλόξενη. Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καθηγήτρια του ΕΜΠ στη Σχολή Αρχιτεκτόνων, Θεανώ Φωτίου, μας υποδέχτηκε στο γραφείο της στον 8ο όροφο του υπουργείου, στην οδό Σταδίου, και σε μια ανθρώπινη συζήτηση μας εξήγησε τι ακριβώς εννοούσε όταν μίλησε για τα γεμιστά, ενώ μας αποκάλυψε την αδυναμία που έχει στον εγγονό της, αν είναι ερωτευμένη και σε ποιον θεό πιστεύει.

Πώς αισθάνεστε που, ενώ διαβεβαιώνατε ως κυβέρνηση ότι δεν θα κοπούν συντάξεις, τελικώς και ο υπουργός Οικονομικών και οι δανειστές είπαν το εντελώς αντίθετο;

H περικοπή έως 18% της προσωπικής διαφοράς στις επικουρικές συντάξεις περιλαμβάνεται στα μέτρα-αντίμετρα που ψηφίσαμε το 2017, για να κλείσει η διαπραγμάτευση. Τα δεδομένα όμως του 2017 έχουν αλλάξει ριζικά. Πρώτον, η εκτίμηση που έκανε τότε το ΔΝΤ ήταν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν 3,5% το 2018 και το 2019 δεν θα το επιτυγχάναμε. Σήμερα, το ίδιο το ΔΝΤ λέει ότι το επιτυγχάνουμε.

Ο μόνος λόγος που επέβαλε τότε το Ταμείο και στους Ευρωπαίους εταίρους τα μέτρα-αντίμετρα ήταν αυτή η διαπίστωσή του, που σήμερα έχει αλλάξει. Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή, που γίνεται σε όλο το μείγμα πολιτικών της Ελλάδας. Δεύτερον, η έξοδος από το Μνημόνιο τον Αύγουστο και, τρίτον, η νέα στρατηγική ανάπτυξης της χώρας, όπως ακριβώς προδιαγράφονταν, πιστεύω ότι δημιουργούν πολυπαραγοντικά δεδομένα, ώστε όσα είχαν ψηφιστεί να μπορούν να «επανεξεταστούν». Είμαστε σε φάση εξελικτική γεγονότων και θέματα όπως αυτά δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.  

Εκλογές πότε βλέπετε;

Δεν βλέπω τίποτα διαφορετικό από ό,τι λέει ο πρωθυπουργός. Αρα, βλέπω εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019.  

Μπορεί να καλυφθεί η διαφορά από τη Ν.Δ., όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις;

Οπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, οι δημοσκοπήσεις πάντα αποτυπώνουν μια στιγμή, «φωτογραφίζουν» μια στιγμή, και οι κάλπες είναι η υπέρτατη αυθεντική στιγμή, κατά την οποία ο λαός αποφασίζει τελεσίδικα. Επομένως, η εμπειρία μας από το 2015 είναιότι όλες οι δημοσκοπήσεις διαψεύστηκαν. Δεν λέω ότι δεν ισχύουν τη δεδομένη στιγμή, αλλά, όταν έρχεται η ώρα, ο λαός ψηφίζει διαφορετικά. Πιστεύω ότι μέχρι τις εκλογές υπάρχει επαρκής χρόνος για να καλυφθεί η εμφανιζόμενη δημοσκοπική διαφορά.  

Μέχρι πότε μπορεί να τραβήξει η συνεργασία με τον Π. Καμμένο, δεδομένης της διαφοροποίησής του σε σημαντικά ζητήματα;  

Με τον κ. Καμμένο έχουμε κάνει μια προγραμματική συμφωνία εξόδου από τα Μνημόνια. Και αυτή την προγραμματική συμφωνία την τηρούμε, παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφοροποιήσεις μας. Στο επίπεδο αυτό, νομίζω ότι μέχρι τέλους και ο κ. Καμμένος και εμείς θα τιμήσουμε αυτή την προγραμματική συμφωνία εξόδου από τα Μνημόνια.  

Την επίθεση στον Γ. Μπουτάρη πώς την είδατε; Καταδικάζετε αντίστοιχες ενέργειες, όπως, π.χ., εναντίον του Κωστή Χατζηδάκη;

Η επίθεση στον κ. Μπουτάρη πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Επιθέσεις σε πολιτικά πρόσωπα τέτοιου είδους και με όλο αυτό το πλαίσιο πιστεύω ότι επωάζουν το αυγό του φιδιού, τον φασισμό και τον ρατσισμό και τα καταδικάζω με όλη μου τη δύναμη.

Με την περιβόητη ατάκα σας για τα γεμιστά θεωρείτε ότι ήλθατε πιο κοντά στη μέση Ελληνίδα ή το έχετε μετανιώσει;

Κανείς δεν θυμάται τι είχα πει. Θυμάται μόνο τα γεμιστά. Είπα το εξής επί λέξει: «Το κράτος πρέπει να μάθει -από τον τρόπο που εξοικονομεί μια οικογένεια και τρώνε πολλά μέλη ένα ωραίο φαγητό, αλλά φτηνό, τα γεμιστά να εξοικονομεί». Αυτό είχα πει για το κράτος. Τώρα, πώς πέρασε ότι εγώ είχα πει να τρώνε όλοι γεμιστά είναι ακριβώς η παραποίηση που κάνουν τα media σε κάθε πράγμα που λέμε. Δικαιώθηκα σε αυτό όταν το κράτος εξοικονόμησε πέρυσι 315 εκατομμύρια ευρώ από δαπάνες όλων των υπουργείων (χαρτιά, αναλώσιμα κ.λπ.). Και τα δώσαμε όλα για το παιδί: 260 εκατομμύρια επιπλέον στα οικογενειακά επιδόματα, 15 εκατομμύρια για βρεφονηπιακούς σταθμούς και 40 εκατ. για σχολικά γεύματα. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση. Να μάθω ως κράτος να νοικοκυρεύω τα έξοδά μου. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες κατάλαβαν πολύ καλά τι είπα. Ας λένε ό,τι θέλουν τα media.

Υπάρχει κάτι που κάνατε στο υπουργείο σας και είστε υπερήφανη για αυτό;

Την Κάρτα Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.  

Την ηλικία σας τη λέτε;

Βέβαια. Είμαι 72 χρόνων και χαίρομαι γι’ αυτό. Εχω κάνει μια πολύ μεγάλη ζωή και ευτυχώς είχα την τύχη να κάνω πράγματα τα οποία ήταν πολύ σημαντικά για εμένα. Δίδαξα πολλά χρόνια στο Πολυτεχνείο. Επίσης, όσον αφορά την Αρχιτεκτονική, έχτισα και σχεδίασα θέματα για τα οποία χαίρομαι.  

Θυμάστε κάποιες δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της πορείας σας μέχρι σήμερα;  

Δύσκολες στιγμές περνάει ο καθένας μας. Πιο δύσκολες είναι όταν κινδυνεύει η ζωή ενός εξαιρετικά αγαπημένου σου ανθρώπου. Αυτή είναι η πιο δύσκολη ώρα. Είναι ο γιος σου, είναι ο σύντροφός σου. Αυτές είναι οι δύσκολες προσωπικές ώρες. Αλλά υπάρχουν και οι συλλογικές δύσκολες στιγμές, που περνάμε στην κυβέρνηση, ακριβώς γιατί έχουμε την αγωνία αν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του ελληνικού λαού σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.  

Εχετε έναν εγγονό. Πώς είστε ως γιαγιά;

Οπως όλες οι γιαγιάδες. Εχω αδυναμία στον εγγονό μου, τον λατρεύω και θέλω να είμαι όσο το δυνατόν περισσότερο μαζί του.  

Θα κάνατε μπότοξ ή κάποια πλαστική επέμβαση;

Εγώ νομιμοποιώ κάθε γυναίκα που θέλει να αισθάνεται καλύτερα με τη μορφή της και άρα μπορεί να κάνει όπως αισθάνεται. Προσωπικά, δεν έτυχε να κάνω τίποτα από όλα αυτά.

Στα προσωπικά σας πώς είστε; Είστε ερωτευμένη;

Ο έρωτας είναι μια διευρυμένη έννοια. Μπορείς να είσαι ερωτευμένη με πρόσωπα, με τη δουλειά σου, με τη δημιουργία. Πιστεύω ότι ανάλογα με την ηλικία του καθενός αυτή η διευρυμένη έννοια του έρωτα κάθε φορά υλοποιείται.  

Τι σας αρέσει να κάνετε για να χαλαρώνετε;

Η χαλάρωση δεν είναι χαρακτηριστικό της ζωής μου αυτά τα τελευταία χρόνια. Παλιότερα κολυμπούσα πολύ. Αυτό που κάνω σήμερα με απασχολεί εξ ολοκλήρου. Είμαι αφοσιωμένη και νιώθω δημιουργική συμβάλλοντας στην επίλυση πολύ μεγάλων και δύσκολων προβλημάτων. Με αυτήν την έννοια, μπορώ να δουλεύω πολλές ώρες με επιμονή και πείσμα, πιστεύοντας ότι συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στο δύσκολο έργο αυτής της κυβέρνησης.

Φοβάστε τον θάνατο;

Νομίζω ότι ο θάνατος είναι μια απειλή. Εξαγοράζεται η απειλή με τη δημιουργικότητά σου. Με αυτό που κάνεις κάθε μέρα. Καύση ή ταφή; Δεν το έχω σκεφτεί. (γέλια)  

Πιστεύετε στον Θεό;

Πιστεύω στον θεό που κρύβει ο καθένας μέσα του.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Παρασκευή 25 Μαίου, 2018