Τη δεύτερη χρονιά στη Βοστώνη, στα αμφιθέατρα του φημισμένου πανεπιστημίου Tufts, ολοκληρώνει προσεχώς ο Γιώργος Αλογοσκούφης, που παρακολουθεί πλέον τα δρώμενα στην Ελλάδα από απόσταση, διατηρώντας ωστόσο στο ακέραιο τις επαφές του με τους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους της χώρας.

Αν και ο ίδιος έχει αποσυρθεί από την πολιτική, εξακολουθεί και έχει συνομιλητές στα υψηλότερα κλιμάκια, ενώ έχει φιλική σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο εκφράζει σε συνομιλητές του τη μεγάλη εκτίμησή του. Οπως επισημαίνουν άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος, δεν τον απασχολεί η επιστροφή στην πολιτική, καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αφοσιωθεί αποκλειστικά στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα. Ωστόσο, παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα πολιτικά τεκταινόμενα και στηρίζει την προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη, καθώς και κάθε προσπάθεια για την έξοδο της Ελλάδας από τη βαθιά κρίση της τελευταίας δεκαετίας.

Πρόσφατα, ο Γιώργος Αλογοσκούφης έδωσε στις ΗΠΑ διάλεξη για την Ελλάδα και το ευρώ, μιλώντας αναλυτικά για τα λάθη που έγιναν στην ελληνική οικονομία τις τρεις δεκαετίες από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης. Στη συνέχεια, όπως σημείωσε, «το οκταετές πρόγραµµα προσαρμογής που υιοθετήθηκε στον απόηχο της κρίσης του 2010 έχει, µέχρι στιγµής, αποδειχθεί µια παταγώδης αποτυχία. Ενώ οι προηγούμενες αστοχίες της οικονομικής πολιτικής µπορεί να αποδοθούν σχεδόν αποκλειστικά σε επιλογές των ελληνικών κυβερνήσεων, η αποτυχία αυτή δεν έχει αµιγώς ελληνικά χαρακτηριστικά, καθώς είναι σε µεγάλο βαθµό αποτέλεσµα και των εσωτερικών αντιφάσεων της ζώνης του ευρώ».

Εξηγώντας γιατί τα τρία Μνημόνια κάθε άλλο παρά έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, υπογράμμισε ότι «το πρόγραµµα προσαρμογής, παρά το ότι αναμφίβολα περιείχε και µια σειρά από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ελληνική οικονομία, είχε µια σειρά από σηµαντικές αδυναμίες. Οι κυριότερες ήταν η προχειρότητα µε την οποία σχεδιάστηκε από τους εκπροσώπους των θεσµών, η έλλειψη ιεράρχησης των προτεραιοτήτων του, η έλλειψη συνέπειας µεταξύ µέσων και στόχων, η έµφαση σε µια αδιέξοδη φορολογική, εισοδηματική και χρηματοπιστωτική πολιτική, η οποία ενέτεινε την ύφεση, καθώς και οι συχνές αλλαγές κατεύθυνσης, οι οποίες υπονόμευσαν την αξιοπιστία της προσαρμογής».

Με γεμάτο πρόγραμμα διδασκαλίας και έρευνας, ο κ. Αλογοσκούφης προετοιμάζει παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα διεθνές συνέδριο που θα διεξαχθεί στο Tufts την άνοιξη του 2019, για την Ελλάδα και την ευρωζώνη. Ελληνες και ξένοι οικονομολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες θα μιλήσουν για την επόμενη ημέρα της χώρας μετά τα Μνημόνια και θα αναλύσουν τι πρέπει να γίνει ώστε η χώρα μας να μην αντιμετωπίσει ξανά νέα κρίση χρέους στο μέλλον. Γνωστοί ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα δώσουν το «παρών», ενώ ενδέχεται να παρευρεθούν και να μιλήσουν στο συνέδριο και ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Γιώργος Αλογοσκούφης προσγειωνόταν στην πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης, παίρνοντας την ιδιαίτερα τιμητική έδρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» της Σχολής Fletcher, ως καθηγητής ελληνικών και ευρωπαϊκών σπουδών. Ξεκινούσε έτσι μια τριετία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με έμφαση στην έρευνα και τη διδασκαλία. Φυσικά, στο περιθώριο των παραδόσεων ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει ζωηρές συζητήσεις με τους φοιτητές του, τους οποίους ενδιαφέρει ιδιαίτερα πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και τι ρόλο παίζουν τα όργανα στα οποία συμμετείχε ο ίδιος επί πέντε χρόνια, όπως το ECOFIN και το Eurogroup.

Φέτος, ο κ. Αλογοσκούφης διδάσκει τρία μαθήματα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Fletcher του Tufts: δύο προαιρετικής επιλογής, «Τα Οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και «Τα Οικονομικά της Δημόσιας Πολιτικής», και ένα υποχρεωτικό, «Μακροοικονομικά», το οποίο παρακολουθούν περισσότεροι από 50 φοιτητές. Από αυτούς, οι Αμερικανοί βρίσκουν σχεδόν αμέσως στη συνέχεια θέσεις σε κυβερνητικούς οργανισμούς, ιδίως στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ ορισμένοι προσλαμβάνονται από ΜΚΟ.

Αρκετοί είναι και οι Ασιάτες φοιτητές (κυρίως από Κίνα και Ιαπωνία) που σπουδάζουν με υποτροφία της κυβέρνησής τους, ενώ κάθε χρόνο τρεις Ελληνες κάνουν μετεκπαίδευση στο Fletcher, με υποτροφία από την οικογένεια Δαυίδ: ένας από το υπουργείο Εξωτερικών, ένας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ένας από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Αρκετοί ακόμα σπουδάζουν εκεί με δικές τους δαπάνες.

Τον Μάιο του 2019 ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή θα επιστρέψει στην Ελλάδα και στα διδακτικά του καθήκοντα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ετσι, η οικογένεια Αλογοσκούφη θα συνεχίσει την παρουσία της σε τρεις διαφορετικές ηπείρους! Οι γονείς στην Αθήνα, η κόρη τους, Δανάη, στην Ουάσινγκτον, όπου σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Georgetown Ψυχολογία και Οικονομικά, η άλλη κόρη τους, Αθηναΐς, στη Βαρκελώνη, όπου κάνει MBA στη γνωστή Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων IESE, και ο γιος τους, Σπύρος, στο Χονγκ Κονγκ, όπου εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια στον χρηματοπιστωτικό τομέα.