Στον Ινδικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Σομαλία και την Υεμένη στην οποία και ανήκει διοικητικά, υπάρχει μία κουκίδα Γης απομονωμένη από όλους και από όλα που μοιάζει να ξεπήδησε από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Το πιο “εξωγήινο τοπίο στην Γη” ονομάζεται «Σοκότρα» -νησί της ευδαιμονίας στα σανσκριτικά- και αρκετοί επιστήμονες θεωρούν ότι είναι πιθανότατα το μέρος που στα θρησκευτικά και τα ιστορικά βιβλία αναφέρεται ως ο Κήπος Της Εδέμ (!). Tμήμα ενός συμπλέγματος με 4 συνολικά νησάκια φιλοξενεί 800 σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας που δεν συναντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο, μερικά από τα πιο παράξενα δέντρα που υπάρχουν στη γη, ασβεστολιθικές σπηλιές και κοραλλιογενείς υφάλους. Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ο επίγειος παράδεισος, εκπέμπει σήμερα σήμα κινδύνου.

Το νησί Σοκότρα, αλώβητο μέχρι σήμερα από τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται από το 2015 στην Υεμένη -λόγω της αντιπαλότητας μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας- μπαίνει πλέον στο μάτι του κυκλώνα και κινδυνεύει να χάσει το μοναδικό του αποτύπωμα στον πλανήτη. Το τελευταίο διάστημα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που συμμετέχουν στη στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία που μπήκε στη διαμάχη εναντίον των Σιιτών ανταρτών Χούτι, έχουν αυξήσει την παρουσία τους στο απομακρυσμένο νησί.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα αστάθειας και ακυβερνησίας, όπως αποκαλύπτει ο «Ιντιπέντεντ» στο σχετικό ρεπορτάζ του, υπάρχουν φόβοι ότι τα ΗΑΕ φιλοδοξουν αργά και σταδιακά να μετατρέψουν το νησί σε μόνιμη βάση και πολυτελές θέρετρο διακοπών, με ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ και πισίνες. Εδώ και λίγο καιρό το Αμπου Ντάμπι εγκαθιστά δίκτυα επικοινωνίας, προσκαλεί τους ντόπιους για μόνιμη εργασία και δωρεάν περίθαλψη ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη μισθώσει το Σοκότρα και το μικρότερο νησί Αμπντ Αλ-Κούρι για 99 χρόνια. Οι 60 χιλιάδες κάτοικοι που ζουν αρμονικά με τη φύση εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται. Ο εμφύλιος, η προοπτική της μαζικής επέλασης τουριστών, αλλά και η κλιματική αλλαγή ισοδυναμούν με «τσουνάμι» που επηρεάζει τον τρόπο ζωής τους, αλλά και το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής.

Εγκαταλελειμμένοι από τις αρχές της Υεμένης και στο έλεος φονικών κυκλώνων που σάρωσαν το αρχιπέλαγος το Νοέμβριο του 2015, οι ντόπιοι στράφηκαν αρχικά στα ΗΑΕ, ζητώντας βοήθεια για την ανοικοδόμηση σχολείων, νοσοκομείων και δρόμων. Δυόμισι χρόνια αργότερα, τα εμιράτα βρίσκονται ακόμα στην περιοψή- και δεν έχουν καμία πρόθεση να φύγουν σύντομα. Φήμες μάλιστα λένε ότι το Αμπου Ντάμπι σχεδιάζει να οργανώσει δημοψήφισμα, ρωτώντας τους ντόπιους αν θέλουν να αποσχιστούν από την ηπειρωτική χώρα και να γίνουν επίσημα μέρος των Εμιράτων σε μία ψηφοφορία τύπου Κριμαίας.

Στην καρδιά κάποτε των αρχαίων δρόμων του μεταξιού και των μπαχαρικών μεταξύ του αραβικού κόσμου, της Αφρικής και της Ασίας, το «νησί της ευδαιμονίας» βρίσκεται σήμερα στη μέση ενός σημαντικού δικτύου εμπορίας πετρελαίου. Γι’αυτό και μετατρέπεται σε μήλο της έριδος.

Τα τελευταία 150 χρόνια έχει αλλάξει πολλές φορές χέρια περνώντας από το σουλτανάτο των Μαχρά στη Βρετανία, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Νότιας Υεμένης και τέλος στη σημερινή Υεμένη. Σήμα κατατεθέν του παραμένει το "Δέντρο του Αίματος του Δράκου" όπως ονομάζεται λόγω του κόκκινου χυμού που παράγει. Γνωστό εδώ και αιώνες για τις ιαματικές του ιδιότητες αποτελεί ένα από τα τελευταία απομεινάρια ενός υποτροπικού δάσους ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών.

Το σχήμα του θυμίζει κάτι ανάμεσα σε ομπρέλα, ιπτάμενο δίσκο ή τεράστιο μανιτάρι, προστατεύεται από την Unesco και απειλείται από τα ολοένα και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι ντόπιοι λένε ότι φύτρωσε στο σημείο όπου δύο αδέρφια, ο Ντάρσα και ο Σάμχα πάλεψαν μέχρι θανάτου….Η ιστορία της «αδερφοκτονίας» μοιάζει να επαναλαμβάνεται σήμερα στην πολύπαθη Υεμένη , μεταξύ των Σιιτών που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη και Σουνιτών που υποστηρίζονται από το Ριάντ. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, τουλάχιστον 2 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί και 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας από το συνεχιζόμενο πόλεμο.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

* Το νησί Σοκότρα εμφανίζεται με την ονομασία Διοσκουρίδα, στο ελληνικό ναυτικό βοήθημα «Περίπλους της Ερυθράς Θαλάσσης» τον 1ο αιώνα μ.Χ

* Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι οι κάτοικοι προσηλυτίστηκαν στο χριστιανισμό από τον απόστολο Θωμά το 52 μ.Χ.

* Στην περιοχή ζει ένα είδος γιγάντιας θαλάσσιας κάμπιας (Eunice aphroditois) που φθάνει τα 3 μέτρα μήκος και το δέρμα της πωλείται πανάκριβα σε ευρωπαϊκούς οίκους μόδας.

* Ζει σε κοραλλιογενή θαλάσσια περιβάλλοντα ενώ επιτίθεται με τέτοια ταχύτητα και αγριότητα στο θήραμά της …που ενίοτε το κόβει στη μέση