Λιγότερο από τρεις εβδοµάδες πριν από την πολυαναµενόµενη άφιξη του πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολου, και της δούκισσας της Κορνουάλης, Καµίλα Πάρκερ-Μπόουλς, στην Ελλάδα, οι συνεννοήσεις µεταξύ Αθήνας και Λονδίνου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη προκειµένου να σχεδιαστούν και οι τελευταίες λεπτοµέρειες του προγράµµατος της επίσκεψης, η οποία θα διαρκέσει από την Τετάρτη 9 έως την Παρασκευή 11 Μαΐου.

Η τελευταία σύσκεψη έγινε το µεσηµέρι της Τετάρτης στο υπουργείο Εξωτερικών, µε τη συµµετοχή όλων των παραγόντων που εµπλέκονται στην προετοιµασία, τόσο από την ελληνική όσο και από τη βρετανική πλευρά. Τα «Π» αποκαλύπτουν όλα όσα έχουν µέχρι στιγµής οριστικοποιηθεί για το συγκεκριµένο τριήµερο και θα λάβουν χώρα τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κρήτη, όπου ο Κάρολος και η Καµίλα θα κλείσουν την παρουσία τους στη χώρα µας.  

ΥΠΟΔΟΧΗ

Η άφιξή τους θα γίνει στο αεροδρόµιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όχι από το Λονδίνο, αλλά από τη Γαλλία, όπου θα φιλοξενούνται τις προηγούµενες ηµέρες, ενώ στην υποδοχή δεν θα βρίσκεται κάποιο µέλος της κυβέρνησης, αλλά ενδεχοµένως ένας ανώτατος αξιωµατούχος της Προεδρίας, καθώς η επίσκεψη δεν έχει επίσηµο χαρακτήρα. Αυτός είναι και ο λόγος που έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου το ζεύγος θα κατευθυνθεί µετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνηµείο του Αγνωστου Στρατιώτη, δεν θα υπάρχουν κόκκινο χαλί, ούτε αγήµατα της Προεδρικής Φρουράς και µπάντα για να παιανίσει τους εθνικούς ύµνους.

Ωστόσο, οι τσολιάδες θα παραταχθούν τόσο στην πόρτα του Μεγάρου όσο και στο εσωτερικό του, προκειµένου να δηµιουργηθεί µια επαρκώς επίσηµη ατµόσφαιρα πριν από τη συνάντηση του Κάρολου µε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Μια συνάντηση που αναµένεται να καλύψουν δεκάδες δηµοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάλογοι σε αριθµό µε εκείνους που είχαν βρεθεί στις επισκέψεις Οµπάµα, Πούτιν, Μακρόν και Ερντογάν. Θα ακολουθήσει συνάντηση του πρίγκιπα της Ουαλίας µε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίµου, ενώ έχει προβλεφθεί και συνάντηση µε τον πρόεδρο της Νέας ∆ηµοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει εκφραστεί για το επίσηµο δείπνο της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου, πέραν του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, όπως και του προέδρου της Βουλής, που θα παραστούν µετά των συζύγων τους, δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι άλλοι θεσµικοί παράγοντες θα δώσουν το «παρών».

Η βρετανική πλευρά αναµενόταν µέχρι την αρχή της επόµενης εβδοµάδας να έχει παραδώσει στην Προεδρία τη λίστα των προσκεκληµένων που θα επιθυµούσε από τη δική της πλευρά, στην οποία δεν θα υπάρχει κάποιο µέλος της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας. Αναμενόμενο είναι πως ούτε η ελληνική πλευρά θα προσκαλέσει κάποιο μέλος της οικογένειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Ωστόσο, οι πληροφορίες των «Π» αναφέρουν πως, εκτός του διαμορφωμένου προγράμματος, θα υπάρξει ιδιωτική συνάντηση του Κάρολου και της Καμίλα με μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας.

Εκτός από τη λίστα προσκεκλημένων, στην Ηρώδου Αττικού αναμένουν και μια δεύτερη, για ενδεχόμενες διαιτολογικές προτιμήσεις, πριν συγκροτηθούν το μενού της βραδιάς από τους σεφ της Προεδρίας και η λίστα των κρασιών που θα το συνοδεύσει. Η διανυκτέρευση των υψηλών προσκεκλημένων θα γίνει πιθανότατα, και κυρίως για λόγους ασφαλείας, στην πρεσβευτική κατοικία της Μεγάλης Βρετανίας, ένα υπέροχο νεοκλασικό στο Κολωνάκι, πρώην οικία του Ελευθέριου Βενιζέλου, που είχε πουληθεί στο βρετανικό Δημόσιο από την Ελενα Σκυλίτση, σύζυγο του Ελ. Βενιζέλου. Εκτός από τις ειδικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, την ασφάλεια του Κάρολου και της Καμίλα θα φροντίζουν και τα στελέχη και μέλη των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων (SAS), από τις πιο «σκληροτράχηλες» υπηρεσίες στον κόσμο.  

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Η δεύτερη ημέρα της παραμονής του Κάρολου και της Καμίλα στην Αθήνα θα περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, προσκύνημα στο Πολεμικό Κοιμητήριο, που βρίσκεται στα σύνορα του Παλαιού Φαλήρου και του Αλιμου, όπου έχουν ενταφιαστεί 2.067 πεσόντες στρατιώτες της Κοινοπολιτείας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και επίσκεψη στο θωρηκτό «Αβέρωφ» και στην τριήρη «Ολυμπιάς» στον όρμο του Παλαιού Φαλήρου. Επίσης, στον Πειραιά ο Κάρολος θα επισκεφθεί το σκάφος «Valiant», που δραστηριοποιείται σε αποστολές έρευνας διάσωσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας του Κάρολου, Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, είχε διατελέσει ανώτατος αξιωματικός του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού. Το Μουσείο της Ακρόπολης, που αποτελεί τον πιο συνηθισμένο σταθμό υψηλών ξένων επισκεπτών στην Αθήνα, δεν πρόκειται να αποτελέσει μέρος του προγράμματος για λόγους που έχουν να κάνουν, προφανώς, με το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Στις συσκέψεις που έχουν γίνει έως τώρα, ζήτημα επίσκεψης στον Ιερό Βράχο ή στο Μουσείο δεν τέθηκε από καμία πλευρά και κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί εκτός -πραγματικά... συγκλονιστικού απροόπτου.

Η βρετανική θέση επισήμως παραμένει η ίδια και η ελληνική πλευρά θα υποχρεωθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να θέσει ζήτημα επιστροφής των Γλυπτών.  

Ξεχωριστό πρόγραμμα

Ξεχωριστό πρόγραμμα θα υπάρχει για την Καμίλα και την Μπέτυ Μπαζιάνα, που την προσκάλεσε να επισκεφθούν μαζί το Μουσείο Μπενάκη, ενώ η δούκισσα της Κορνουάλης θα μεταβεί στη συνέχεια στη Μονή Καισαριανής, όπου θα δώσει το «παρών» σε εκδήλωση με παιδιά για την ανάδειξη της Αθήνας σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018. Το βράδυ της Πέμπτης οι πόρτες της βρετανικής πρεσβείας θα ανοίξουν για μια λαμπρή, όπως προβλέπεται, δεξίωση, που θα παραθέσει η πρέσβειρα Κέιτ Σμιθ προς τιμήν του ζεύγους, με προσκεκλημένους εκατοντάδες εκπροσώπους της δημόσιας και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Οι δύο γαλαζοαίματοι θα αναχωρήσουν το πρωί της Παρασκευής 11 Μαΐου για την Κρήτη, όπου θα ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Επίσης, θα επισκεφθούν έναν τοπικό φιλανθρωπικό οργανισμό, που βοηθά στην εύρεση κατοικίας για οικογένειες μεταναστών στην Κρήτη και στην προσαρμογή τους στη ζωή του νησιού.

Ηδη στη Μεγαλόνησο έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για ένα μεγάλο γλέντι με παραδοσιακά συγκροτήματα και τοπικές λιχουδιές, που θα απολαύσουν οι υψηλοί προσκεκλημένοι και η συνοδεία τους. Πάντως, με δεδομένο ότι ακόμα και για λόγους ασφαλείας τα προγράμματα σε ανάλογες επισκέψεις αλλάζουν μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν αποκλείεται να προστεθούν κάποια ακόμα σημεία από τα οποία θα περάσουν ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης. Οι συνεννοήσεις γίνονται έως τώρα σε εξαιρετικά αρμονικό κλίμα μεταξύ της εθιμοτυπίας του υπουργείου Εξωτερικών, του γενικού γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβη ε.τ. Γιώργου Γεννηματά, και της πρέσβειρας της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία μάλιστα μιλά άψογα ελληνικά και θεωρείται από τους πλέον φιλέλληνες ξένους διπλωμάτες..  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 21 Απριλίου 2018