Τo... πράσινο μήλο πού θα πέσει; Κάτω από την πράσινη μηλιά. Πιο ΠΑΣΟΚ και από το ΠΑΣΟΚ, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης μεγάλωσε με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και το ξαναβρίσκει ως Κίνημα Αλλαγής για να γίνει ο πρώτος και ο νεότερος γραμματέας στην ιστορία του. Αν στη Χαριλάου Τρικούπη αποφάσισαν να μηδενίσουν το κοντέρ, η γενιά των millennials του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να απέχει από κάθε μηδενιστική λογική και να μη γυρνά την πλάτη της στο κόμμα, παρά τα όσα έχουν συμβεί την τελευταία οκταετία.

Άλλωστε, ειδικά για την περίπτωση του νεαρού Μανώλη, η σχέση του με το ΠΑΣΟΚ έχει παρελθόν, παρόν και -καλώς εχόντων των πραγμάτων- μέλλον. Ενώ η επιλογή του στη θέση του γραμματέα του Κινήματος κάθε άλλο παρά θα πρέπει να θεωρηθεί ότι κινείται στη σφαίρα του τυχαίου, όπως τουλάχιστον δημιουργήθηκε ως εντύπωση στο άκουσμα του ονόματός του. Ο 27χρονος μεγάλωσε σε ένα σπίτι όπου οι πολιτικές συζητήσεις ήταν πολλές και η υποστήριξη στο κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν γνωστή και δεδομένη.

Ο πατέρας του Αναστάσης ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Σημίτη. Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ και στενός συνεργάτης αρκετών υπουργών Μεταφορών που ανέλαβαν επικεφαλής στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο. Σε αντίθεση με τον δίδυμο -και ολόιδιο- αδελφό του Αλέξανδρο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει στο Λονδίνο, όπου κάνει το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Imperial, ο Μανώλης ήταν πάντα πιο δραστήριος πολιτικά.

Ακολούθησε τα πολιτικά βήματα του πατέρα του από την αρχή των φοιτητικών του χρόνων (2008), οπότε και εντάχθηκε στην ΠΑΣΠ και αρχικά εξελέγη γραμματέας ΠΑΣΠ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ (2010-2013) και στη συνέχεια γραμματέας της ΠΑΣΠ στο ΕΜΠ (2011-2013). Θεωρείται ότι ανήκε στα στελέχη του ευρύτερου παπανδρεϊκού μπλοκ.  

ΚΑΛΗ ΧΗΜΕΙΑ

Η σχέση του κ. Χριστοδουλάκη με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Π. Χρηστίδη ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015 και συγκεκριμένα την περίοδο του δημοψηφίσματος. Τότε μία ομάδα νέων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τάχθηκαν υπέρ του «ναι» συναντήθηκαν προκειμένου να συνδιαμορφώσουν ένα σχέδιο κινήσεων και δράσεων για την υπεράσπιση της συγκεκριμένης θέσης στο δημοψήφισμα.

Λίγους μήνες αργότερα ο Μανώλης έγινε μέλος του τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και άρχισε να εντείνει τις κομματικές δραστηριότητές του με τη συμμετοχή του στο προοδευτικό φόρουμ Νέας Γενιάς και να κερδίζει τις εντυπώσεις της Φώφης Γεννηματά. Η καλή χημεία που υπήρχε με τον κ. Χρηστίδη αποτυπώθηκε με καθαρότητα στη συλλογή των υπογραφών που ήταν απαραίτητες για να επικυρώσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την υποψηφιότητά της στις εκλογές της κεντροαριστεράς.

Η κ. Γεννηματά κατάφερε τότε να συγκεντρώσει τον εντυπωσιακό αριθμό των 12.500 υπογραφών, στις οποίες περιλαμβάνονται οι συμβολικές 1.200 υπογραφές νέων προσώπων. Στις τελευταίες, εκτός από τον Χρηστίδη, και ο Χριστοδουλάκης συνέβαλε σημαντικά, με στελέχη του ΠΑΣΟΚ να σημειώνουν ότι «ο Μανώλης βοήθησε στην προεκλογική εκστρατεία της Γεννηματά».

Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τους δύο νέους υποστηρίζουν ότι υπάρχει μεταξύ τους μία καλή σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού, που υπερβαίνει τα κομματικά. Μοιράζονται τα ίδια στέκια - με κάποιες από τις παρέες τους να είναι κοινές αλλά και την ίδια αγάπη για τον Ολυμπιακό. Ενδεικτική ήταν η παρουσία τους στο ΣΕΦ την περασμένη Τετάρτη, ανήμερα των γενεθλίων του Παύλου Χρηστίδη, για τον αγώνα Ολυμπιακός - Ζαλγκίρις.  

Από την Κρήτη

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης έχει καταγωγή από την Κάλυμνο και τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Σήμερα ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής μένει με τους γονείς του στα βόρεια προάστια, ενώ εδώ και έναν χρόνο εργάζεται ως υπεύθυνος του Τομέα Έργων στην επιχείρηση του πατέρα του, την Datamed SA. Το 2016 ξεκίνησε τη διδακτορική διατριβή του στο ΕΜΠ με θέμα «Μοντέλο ψηφιοποίησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα».

Επιπλέον, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού από το LSE πάνω στις Πολιτικές Επιστήμες και την Πολιτική Οικονομία και απόφοιτος των εκπαιδευτηρίων Δούκα.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 21 Απριλίου 2018