Εντυπωσιασμένος από την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος και σε δύο από τις σημαντικότερες μονές του, τη Μονή Βατοπαιδίου και τη Μονή Σίμωνος Πέτρας, την περασμένη εβδομάδα, επέστρεψε στην Αθήνα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ. Ο Αμερικανός διπλωμάτης είδε για πρώτη φορά, από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, το Άγιον Όρος και έζησε από κοντά την καθημερινότητα των μοναχών και τη μοναστική παράδοση, η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή.

Αντιπροσωπευτική είναι, δε, η δήλωση που έκανε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, στην οποία έκανε λόγο για την πνευματικότητα και το μήνυμα της χριστιανικής Εκκλησίας, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν το θεμέλιο της ειρήνης στον κόσμο ένα μήνυμα που έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τις ισορροπίες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στο Αιγαίο.   

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο ίδιος δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για την αθωνική πολιτεία, τις μονές που επισκέφθηκε και τους μοναχούς που συνάντησε, κάτι που φάνηκε και από τις αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. «Το Όρος Άθως είναι ένα πραγματικά πνευματικό μέρος και ευχαριστώ θερμά τον ηγούμενο Εφραίμ που με μύησε στην πλούσια ιστορία του Βατοπαιδίου, στην πρώτη στάση μου εδώ.

Εντυπωσιάστηκα επίσης από την καινοτόμο έρευνα και τις ιδέες της μονής για τα βιολογικά φυτικά προϊόντα της», έγραψε ο Τζέφρι Πάιατ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Μονή Βατοπαιδίου, κατά την πρώτη ημέρα του στο «περιβόλι της Παναγίας», συνοδεύοντας την ανάρτησή του με φωτογραφίες από τις συναντήσεις που είχε και στιγμές από την παραμονή του στη μονή. Ο δεύτερος σταθμός του ήταν η Μονή Σίμωνος Πέτρας, η οποία τον άφησε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένο για τη θέα και την αρχιτεκτονική της.

Στο κτιριακό συγκρότημα της μονής μάλιστα ξεναγήθηκε από τον ηγούμενο, γέροντα Ελισσαίο.

«Καλό Πάσχα από τη Μονή Σιμωνόπετρας, με τη θέα που προκαλεί δέος και τη θαυμαστή κατασκευή. Αισθάνομαι ευγνώμων που είδα τα χειρόγραφα στη βιβλιοθήκη και τον ανακαινισμένο καθεδρικό ναό και συζητήσαμε κοινές αξίες, όπως η ανοχή και η καθολική συγχώρεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης ωστόσο δεν περιορίστηκε στις συναντήσεις του στις δύο μονές όπου διέμεινε, αλλά έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη στην έδρα της πολιτικής διοίκησης του Αγίου Όρους και της Ιεράς Επιστασίας στις Καρυές. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο πρωτεπιστάτης, γέροντας Χριστόφορος Ιβηρίτης, τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας και ο πολιτικός διοικητής Αρίστος Κασμίρογλου.

Εκτός από την ξενάγηση στον αρχαίο Ναό του Πρωτάτου και τα μοναδικά κειμήλια που του παρουσιάστηκαν, όπως η αποθησαυρισμένη εφέστια εικόνα του Αγίου Όρους «Άξιον Εστί» και οι συντηρημένες αγιογραφίες του Μανούλη Πανσέληνου, εκείνο που κέντρισε το ενδιαφέρον του ήταν ο τρόπος διοίκησης του Αγίου Ορους.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ συζήτησε και θέματα της Ορθοδοξίας παγκοσμίως, όπως και τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και των ΗΠΑ. Όπως ανέφερε και ο ίδιος με άλλη ανάρτησή του στο Twitter: «Είχα την τιμή να γνωρίσω τον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο στο Βατοπαίδι. Είχαμε μια σημαντική συζήτηση σχετικά με την Ορθοδοξία παγκοσμίως και τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο».  

ΚΑΛΕΣΜΑ

Ο Τζέφρι Πάιατ, πριν πάει στο Άγιον Όρος, λειτούργησε για ακόμα μία φορά ως ο καλύτερος ξένος πρεσβευτής της Ελλάδας στο εξωτερικό, σε έναν χώρο που αποτελεί διαχρονικά μία από τις καλύτερες διαφημίσεις για την Ελλάδα, το Ηρώδειο. Συγκεκριμένα, μπροστά σε τουλάχιστον 350 Αμερικανούς τουριστικούς πράκτορες, σε εκδήλωση που οργανώθηκε με αφορμή το διεθνές συνέδριο ASTA Athens Destination Expo 2018, ο Αμερικανός διπλωμάτης εκθείασε τις ομορφιές της Ελλάδας, συστήνοντας στους τουρίστες από τις ΗΠΑ να την επισκεφθούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Επεσήμανε ακόμη ότι οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης 2018, τονίζοντας ότι υπάρχει πλούσιο έδαφος για την ενίσχυση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και του επιχειρηματικού πνεύματος.