Είναι αναμφίβολα ο γάμος της χρονιάς για ολόκληρη την «κοινότητα» των γαλαζοαίματων ανά την υφήλιο, αλλά και του διεθνούς τζετ σετ, ενώ για τη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί ίσως το κορυφαίο γεγονός της δεκαετίας.

Ο λόγος για τον γάμο του πρίγκιπα Χένρι της Ουαλίας, του μικρού γιου τού Κάρολου και της αείμνηστης λαίδης Νταϊάνα, γνωστού στο ευρύ κοινό ως Χάρι, που απασχόλησε κατά το παρελθόν ουκ ολίγες φορές τα σκανδαλοθηρικά έντυπα με την άστατη ζωή του. Ο πρίγκιπας Χάρι πήρε πριν από λίγους μήνες την ευχή της βασίλισσας Ελισάβετ και παντρεύεται στις 19 Μαΐου στον Πύργο του Ουίνδσορ, δυτικά του Λονδίνου, την Αμερικανίδα ηθοποιό, μπλόγκερ αλλά και πρέσβειρα του ΟΗΕ για γυναικεία θέματα, Μέγκαν Μαρκλ. Ο γάμος αυτός ετοιμάζεται από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα και πάντα όπως ορίζει το πρωτόκολλο των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ. Από εκείνη την ημέρα όλοι στο «νησί» ασχολούνται με τις ετοιμασίες του, όπως επίσης με τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτές, καθώς το παλάτι επέλεξε τους καλύτερους από όλο τον κόσμο γι’ αυτήν τη σημαντική βραδιά.

Η έκπληξη, ωστόσο, ήταν ότι ανάμεσα στους καλύτερους που επελέγησαν από τη βρετανική βασιλική οικογένεια βρίσκεται και ένας Έλληνας. Ο λόγος για τον καταξιωμένο σεφ Νίκο Κουλούσια, ο οποίος μεγάλωσε ως παιδί μεταναστών στη Στουτγάρδη και με τη δουλειά του αλλά και την αγάπη του για τη μαγειρική «αναρριχήθηκε» στην κορυφή της γαστρονομίας, με αποτέλεσμα σήμερα, σε ηλικία 37 ετών, να κληθεί από τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας για την ξεχωριστή βραδιά.

Ο κ. Κουλούσιας μίλησε στο «Secret» για τις πυρετώδεις προετοιμασίες, τα ελληνικά στοιχεία που θα έχει το μενού, αλλά και την αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κοζάνη. «Κάθε καλοκαίρι, από μικρή ηλικία, πήγαινα στην Κοζάνη», μας είπε και συνέχισε δηλώνοντας πως εκεί έμαθε τα μυστικά της μαγειρικής. «Όλοι στην οικογένεια πήγαιναν σε αγροτικές δουλειές και εγώ, ως ο πιο μικρός από όλους, καθόμουν δίπλα στη γιαγιά μου και τη βοηθούσα στη μαγειρική. Εκεί έμαθα τα πάντα για την κουζίνα και τα μυστικά της», ανέφερε. Την Κοζάνη, που βγάζει τον κρόκο, ο οποίος αποτελεί κατά τον ίδιο έναν γαστρονομικό θησαυρό, την «κουβαλάει» πάντα μαζί του.

Οπως εκμυστηρεύθηκε στο «Secret», ο κρόκος θα περιληφθεί και στο γαμήλιο μενού των Χάρι και Μέγκαν. «Σίγουρα θα υπάρχει ο κρόκος Κοζάνης», δήλωσε και πρόσθεσε πως «όλο το μενού θα μαγειρευτεί με λάδι από την Κρήτη». «Η βάση λοιπόν θα είναι ελληνική και μεσογειακή, ενώ με τον κρόκο Κοζάνης θα φτιάξουμε μία σάλτσα που θα χρησιμοποιήσουμε στο επιδόρπιο», εξήγησε στο «S», ενώ στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να μπουν κι άλλα ελληνικά προϊόντα, ο σεφ ήταν... αινιγματικός: «Δίνουμε μάχη για να μπουν κι άλλα προϊόντα από την Ελλάδα, ίσως τα καταφέρουμε», απάντησε.

ΟΙ ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ

Η κουβέντα, όπως ήταν φυσικό, στρεφόταν διαρκώς γύρω από τις ετοιμασίες, το μενού, αλλά και το τελετουργικό της βραδιάς. «Εκεί- νο το βράδυ θα είμαστε στην κουζίνα 24 μάγειρες για να ετοιμάσουμε φαγητό για περί- που 650 άτομα. Μπορεί για την Ελλάδα να φαίνονται λίγοι οι καλεσμένοι, όμως στο συγκεκριμένο εκκλησάκι δεν χωράνε πάνω από 800», μας εξήγησε και συνέχισε περιγράφοντας τη διαδικασία του γαμήλιου δείπνου: «Το πρώτο από τα έξι πιάτα που θα βγουν θα είναι ένα κρύο ορεκτικό, αφιερωμένο στη νύφη και τους καλεσμένους της που θα έρθουν από την Αμερική. Γι’ αυτό θα δημιουργήσουμε και θα σερβίρουμε τα λεγόμενα καναπεδάκια, τα οποία όμως θα είναι επιπέδου Michelin, φτιαγμένα με αγνά και φρέσκα υλικά, τα οποία θα έχουν γεύσεις από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ», ανέφερε σχετικά με τα ορεκτικά του βασιλικού μενού.

Η κουβέντα συνεχίστηκε και μας αποκάλυψε πως τόσο στο πιάτο που θα ακολουθήσει, αυτό που στα εστιατόρια αποκαλούν πρώτο, όσο όμως και στο κυρίως υπάρχει έντονο το στοιχείο του ρομαντισμού και της νοσταλγίας. «Για τα επόμενα πιάτα ψάξαμε και βρήκαμε γεύσεις που άρεσαν στους νεόνυμφους από τότε που ήταν παιδιά», μας είπε και συνέχισε, επισημαίνοντας πως «θέλουμε να έχουν γεύσεις γνώριμες από τα παιδικά τους χρόνια ή ακόμα και τα φοιτητικά, γι’ αυτό δοκιμάζουμε αυτή την περίοδο να παντρέψουμε και εμείς με τη σειρά μας γεύσεις που θα τους φέρουν μνήμες από την εποχή της αθωότητάς τους. Σίγουρα όμως θα έχουν επιρροές από τη μεσογειακή κουζίνα, τη γαλλική και την αμερικανική, ενώ τα κρέατα που θα χρησιμοποιηθούν θα προέρχονται από τη βασιλική φάρμα, την οποία διατηρεί ο πατέρας του γαμπρού, πρίγκιπας Κάρολος, και η οποία είναι φημισμένη για την ποιότητά της».

Όσο προχωρούσε η συζήτησή μας γύρω από το τελετουργικό και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στο γαμήλιο τραπέζι, τόσο «ερχόταν» και η Ελλάδα στο προσκήνιο. «Μετά το κυρίως πιάτο θα έρθει το επιδόρπιο, το οποίο θα έχει μία σάλτσα από Bloody Mary. Εδώ είναι και το σημείο που θα μπει ο κρόκος Κοζάνης», μας είπε ο σεφ γεμάτος χαρά και υπερηφάνεια και συνέχισε να μας μιλάει για το επόμενο πιάτο. «Μετά το επιδόρπιο, θα ακολουθήσει ένα πιάτο με τυριά, που και εκεί γίνεται μία μάχη αυτές τις ημέρες για να μπει κάποιο ελληνικό τυρί, όπως η φέτα ή ακόμα και η παραδοσιακή γραβιέρα. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε και να έχουμε και εδώ την παρουσία της χώρας μας», δήλωσε χαμογελώντας.

Για τελευταίο πιάτο, η ευρηματική ομάδα των 24 μαγείρων ετοιμάζει ένα cigar rezeption, ένα επιδόρπιο σε στυλ πούρου. Το πιάτο αυτό το εμπνεύστηκε, όπως μας είπε ο κ. Κουλούσιας, από την «ανάγκη του καλεσμένου που έχει φάει για να χαλαρώσει και να κάνει ένα τσιγάρο. Αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν την αυστηρότητα της Αγγλίας και των νόμων της γύρω από το κάπνισμα. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε ένα πιάτο που θυμίζει τσιγάρο, και θα είναι για όλους όσοι θέλουν να καπνίσουν και να αράξουν, όπως θα λέγαμε στην Ελλάδα». Όλα αυτά, όπως μας είπε ο σεφ, συναποφασίζονται με τον σομελιέ, που επιμελείται τα κρασιά και τις σαμπάνιες, αλλά και τους υπευθύνους των ανακτόρων, που τους έδωσαν στην αρχή κάποιες κεντρικές οδηγίες, στις οποίες βασίστηκαν για να διαμορφώσουν το μενού.

Όταν ρωτήσαμε τον Νίκο Κουλούσια αν έχει άγχος γι’ αυτήν τη βραδιά, εκείνος απάντησε χαμογελώντας πως «όχι» και μας αποκάλυψε ποιος είναι ο πιο δύσκολος κριτής που έχει αντιμετωπίσει: «Μαγειρεύω μανέστρα στην κόρη μου, που είναι τριών χρόνων και είναι ο πιο αυστηρός κριτής που έχω αντιμετωπίσει ποτέ μου. Δεν θα με αγχώσουν τα ανάκτορα».

Ο Νίκος Κουλούσιας είναι ένας άνθρωπος που σε κερδίζει με την ευγένεια και τον τρόπο που σου μιλάει. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησής μας η αγάπη του για τη μαγειρική ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλη. «Πήγα στα 15 στη σχολή μαγειρικής και παράλληλα έκανα μαθητεία σε αλυσίδα ξενοδοχείων, στην οποία δουλεύω ακόμα και σήμερα, 22 χρόνια μετά», μας είπε και συνέχισε δηλώνοντας πως «όλα αυτά τα χρόνια δεν ξέχασα ποτέ μου πως είμαι ένας μάγειρας, όπως ήταν η γιαγιά μου στην Κοζάνη».

Ως άνθρωπος ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των ελάχιστων που τιμούν τις ρίζες τους. «Πρέπει πάντα να κοιτάμε πίσω μας και να παίρνουμε κουράγιο για τη δύσκολη συνέχεια στη ζωή». Η προσήλωσή του στην οικογένεια και η πίστη του στον Θεό είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες στη ζωή του. Στόχος του μάλιστα είναι, όπως μας είπε, να μεταβεί το επόμενο διάστημα στο Αγιον Ορος. Ο Νίκος Κουλούσιας έχει μαγειρέψει για βασιλείς, θρησκευτικούς ηγέτες και ηγέτες κρατών όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όμως πάντα σκέφτεται να γυρίσει στην Ελλάδα και να δημιουργήσει σύντομα έναν χώρο εστίασης.