Κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι επισκέπτονται την ιστορική Μονή του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά, στην Πρίγκηπο απέναντι από την Κωνσταντινούπολη και προσεύχονται για ένα θαύμα. 

Έτσι και φέτος, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, έγινε το αδιαχώρητο στο ιστορικό μοναστήρι που δεσπόζει πάνω από τη θάλασσα, στο βορειοανατολικό άκρο της Προποντίδας.

Τούρκοι προσκυνητές, γυναίκες, άντρες και παιδιά ανεβαίνουν προς το μοναστήρι κρατώντας στα χέρια τους καρουλάκια. Ξετυλίγουν την κλωστή μέχρι να φτάσουν στην είσοδο της εκκλησίας. Δεν επιτρέπεται να μιλάνε όσο ανεβαίνουν. Μπορούν να μιλήσουν μόνο στην επιστροφή όταν θα έχουν αφήσει την ευχή τους στον Άγιο. Μόνο έτσι θα τους ακούσει ο Άγιος και θα πραγματοποιήσει την ευχή τους. Ο καθένας γράφει ό,τι θέλει σε ένα χαρτάκι και το αφήνει στον Άγιο.

Παλιά ανέβαιναν στο μοναστήρι οι Έλληνες και άλλοι ορθόδοξοι των Πριγκιποννήσων, της Πόλης και πριν τις ανταλλαγές κάτοικοι από τις απέναντι ακτές της Αρετσούς και της Βιθυνίας, για να προσευχηθούν και να «πουλήσουν» τα παιδιά τους στον Άγιο για προστασία. Τώρα όμως ανεβαίνουν κυρίως Μουσουλμάνοι που προσεύχονται μπροστά στις εικόνες των αγίων και ζητούν ευλογία.

Στην Τουρκία, η 23η Απριλίου αποτελεί επίσημη αργία, επειδή είναι η επέτειος από την ίδρυση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης τον πρώτο χρόνο του Μικρασιατικού Πολέμου και η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα παιδιά. Το δεύτερο πανηγύρι του Μοναστηριού γίνεται στις 24 Σεπτεμβρίου, εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης και της Άγιας Πρωτομάρτυρος Θέκλης.

Η παράδοση θέλει το μοναστήρι να χτίστηκε το 963 μ.Χ. και τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου να έχει δοθεί στο μοναστήρι από τη γυναικεία Μονή της Ειρήνης της Αθηναίας.Η εικόνα αυτή έμεινε χωρίς να υποστεί καμία φθορά μέχρι τη θαυματουργή εύρεσή της από κάποιο βοσκό. Σύμφωνα με το θρύλο, ο βοσκός είδε στον ύπνο του τον Άη Γιώργη να του προτείνει να ανέβει στο λόφο για να τον βρει. Του είπε να σκάψει εκεί όπου θα άκουγε κουδούνια να χτυπούν. Ο βοσκός έκανε αυτά που του είπε ο Άγιος και βρήκε την εικόνα στολισμένη με κουδούνια. Στη συνέχεια νίδρυσε τη μονή προς τιμή του Αγίου. Από τότε δίνονται στους χιλιάδες προσκυνητές κουδουνάκια ως ευλογία του Αγίου τα οποία κατά τους ίδιους «θαυματουργούν».

Απόσπασμα από παλαιότερη εκπομπή της ΕΤ3, με τίτλο: «Ιερά Μονοπάτια», πααρουσιάζει την κοσμοσυρροή του λαού στον Άγιο Γεώργιο τον Κουδουνά την ημέρα της γιορτής του.

Η εικόνα μιλάει από μόνη της και είναι συγκλονιστική και συγκινητική: