Της Σάσας Σταμάτη-Παραπολιτικά

Φωτό: Άγγελος Λίγκας

Συναντήσαμε τη Μαρίνα Πατούλη με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας στη πλατεία της Λυκόβρυσης, όπου διοργάνωσε το Ράλλυ Αμαζών, σε συνεργασία με τη ΦΙΛΠΑ και μας αποκάλυψε τα μελλοντικά σχέδιά της, το σεξιστικό bullying που δέχεται, αλλά και αν άλλαζε το στυλ της, για να κάνει καριέρα στην πολιτική. -Μητέρα, σύζυγος, καθηγήτρια φιλόλογος γυμνασίου,  Πρόεδρος της Unecso βορείων προαστίων, ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Θα κατέβεις τελικά και υποψήφια Δήμαρχος στον Δήμο Λυκόβρησης- Πεύκης;  

«Πράγματι είναι πολλαπλοί οι ρόλοι και πολλές φορές και αλληλοσυγκρουούμενοι. Όμως θεωρώ ότι μια γυναίκα θα πρέπει να είναι δυναμική, μάχιμη, δραστήρια, για μπορεί να εκπληρώσει όλους αυτούς τους ρόλους. Η μητέρα είναι ένας αδιαπραγμάτευτος ρόλος και για μένα. Είμαι καθηγήτρια φιλόλογος και εργάζομαι στη δημόσια εκπαίδευση περίπου 20 χρόνια. Η αγάπη μου για τα παιδιά είναι ανεξάντλητη και μπορώ να τη διοχετεύσω μέσα από το εκπαιδευτικό λειτούργημα. Από την άλλη πλευρά, μπήκα στη διαδικασία της ενασχόλησης με τα κοινά γιατί αγαπώ τον τόπο που διαμένω. Από τα παιδικά μου χρόνια διατηρούσαμε εξοχικό στην Πεύκη, ώσπου το 1991, με τον  άνδρα μου, φτιάξαμε το σπίτι μας και κατοικούμε εδώ, όπου παίζαμε ως παιδιά στα δάση. Ο σύζυγός μου μού μετέδωσε το μικρόβιο της πολιτικής και της αγάπης για τα κοινά. Όμως πραγματικά είναι μοναδικά τα συναισθήματα της εσωτερικής πληρότητας και της δημιουργικότητας που νοιώθεις όταν μπορείς να προσφέρεις σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και όταν μπορείς να βάλεις ένα λιθαράκι για τον τόπο σου.  Αφουγκράζομαι την καθημερινότητα στο τόπο που ζω και εργάζομαι και θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μου, ότι έχω μια ευθύνη ως ενεργός πολίτης και ως Πευκιώτισσα, να συμβάλω στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των συμπολιτών μου».

 Η δημοσιογράφος Σάσα Σταμάτη με την Μαρίνα Πατούλη

-Άρα κατεβαίνεις;

 «Θεωρώ, μέσα από τα μηνύματα που εισπράττω, από τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί και την πίστη των ανθρώπων στο πρόσωπό μου, ότι έχω χρέος, -και αυτό θα αξιολογηθεί βέβαια από την ίδια την κοινωνία-, να συμμετέχω ενεργά στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Για μένα έχει περισσότερη σημασία η βούληση να βοηθήσεις και όχι η θέση από την οποία θα το κάνεις...»

-Ποιο είναι το όραμά σου για τον Δήμο;

 «Θέλω να δω τον Δήμο μας σύγχρονο, λειτουργικό, εξωστρεφή, ανοιχτό στις νέες ιδέες και στους νέους ανθρώπους. Πιστεύω ότι υπάρχουν αστείρευτες δυνάμεις στην τοπική κοινωνία, που οφείλουμε να τις βγάλουμε από το περιθώριο στο οποίο τις έχει θέσει το σημερινό «απαρχαιωμένο» σύστημα διοίκησης και να τις αναδείξουμε σε πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Πιστεύω ότι και στην αυτοδιοίκηση ο μόνος αγώνας που θεωρείται χαμένος είναι αυτός που ποτέ δεν δόθηκε...»  

-Πού υψώνεις τείχη;  

«Στη μοιρολατρία που προσπαθεί να μας πείσει ότι τα πράγματα έτσι είναι και δεν αλλάζουν».  

-Είσαι έτοιμη να μπεις σ’ έναν ανδροκρατούμενο χώρο  

«Πράγματι ο χώρος είναι ανδροκρατούμενος, όμως η γυναίκα έχει αποδείξει ότι μπορεί να εισχωρήσει σ’ όλους τους τομείς του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού γίγνεσθαι. Εξάλλου, βλέπουμε σπουδαίες γυναικείες προσωπικότητες που έχουν διαπρέψει στον χώρο της πολιτικής. Μια σημαντική επιτυχία για τον ρόλο της γυναίκας στην Αυτοδιοίκηση ήταν η καθιέρωση της ποσόστωσης το 2000. Πάντοτε εμείς οι γυναίκες είχαμε αρνητικό ισοζύγιο, όμως πρέπει να διεκδικήσουμε αυτούς τους ρόλους, γιατί θεωρώ ότι πάνω απ’ όλα η γυναίκα μπορεί να κάνει αυτό που λέμε: «νοικοκύρεμα».  Όπως μια γυναίκα νοικοκυρεύει το σπίτι της, έτσι μπορεί να νοικοκυρέψει και έναν δήμο».  

-Σου έχουν κάνει bullying ακόμα και τώρα που είσαι δημοτική σύμβουλος;  

«Μου έχουν κάνει απεριόριστο bullying, ίσως γιατί διαπίστωσαν ότι τελικώς έκανα ουσιαστικό έργο στον χώρο του πολιτισμού, του αθλητισμού και του περιβάλλοντος, για το οποίο δεν θα σας πω εγώ, αλλά «μίλησε» από μόνο του και μάλιστα το επικρότησαν και το επιβράβευσαν οι ίδιοι οι πολίτες. Δέχτηκα τεράστιο bullying για λόγους μικροπολιτικής, ακόμα και από τον σημερινό δήμαρχο και το περιβάλλον του…. Εγώ δεν έχω εχθρότητες και αντιπάθειες με κανέναν. Όμως, ως γυναίκα, το να γίνομαι δέκτης σεξιστικού bullying, σεξιστικών σχολίων, για ένα έργο που αφορά παιδιά, αφορά κοινωνική προσφορά και να σε κρίνουν αν φοράς 15ποντα ή 20ποντα, αν έχεις ξανθό μαλλί ή μαύρο, νομίζω ότι αυτό θίγει την αξιοπρέπεια κάθε γυναίκας»  

-Ο Γιώργος θα κατέβει υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών. Πιστεύεις ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα;  

«Ο Γιώργος έχει αποδείξει, μέσα στην πορεία όλων αυτών των ετών, πως ό,τι έχει θέσει ως στόχο το επιτυγχάνει. Πόσο μάλλον όταν έχει αναλάβει και θεσμικές θέσεις, τις οποίες ο ίδιος τις έχει αναδείξει. Πιστεύω απόλυτα σ’ αυτόν. Έχει προσφέρει τεράστιο έργο, κοινωνικό έργο, μέσα από την ιατρική, ως Πρόεδρος του Ι.Σ.Α., αλλά και την Αυτοδιοίκηση. Χρειάζονται άνθρωποι που ξεκίνησαν από το μηδέν, με μόρφωση, με μεράκι, με δυναμική, με τεχνογνωσία, με αγάπη για τον συνάνθρωπο, με κοινωνική προσφορά. Ανθρώπους που δεν υποτάσσονται και δεν συμβιβάζονται».  

-Τι απαντάς σ όσους σας κατηγορούν για χλιδή στην καθημερινότητά σας;  

«Είμαστε άνθρωποι αυτοδημιούργητοι, από μεσοαστικές οικογένειες. Όταν ξεκινήσαμε μαζί είχαμε τη στήριξη των οικογενειών μας. Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να εργάζονται, αλλά εμείς εργαζόμαστε από τα 22 μας χρόνια, που τελειώσαμε τις σχολές μας. Είμαστε μάχιμοι, έχουμε εργασία, επάγγελμα και κρινόμαστε καθημερινά από την κοινωνία. Στο «πόθεν έσχες» φαίνονται όλα. Τα οικονομικά μας στοιχεία είναι «ανοιχτά» και όποιος θέλει μπορεί να διερευνήσει τι έχουμε, πώς ζούμε και ποιοι είμαστε».  -Θα άλλαζες το στυλ σου για να κάνεις καριέρα στην πολιτική;  «Θεωρώ ότι δεν θα έμπαινα ποτέ στη διαδικασία να κάνω εκπτώσεις για πράγματα τα οποία είναι άνευ ουσίας, όπως είναι η εξωτερική εμφάνιση. Δεν μπορούμε να είμαστε αρεστοί σε όλους. Αυτά που είναι αδιαπραγμάτευτα είναι οι αρχές και οι αξίες μου».