Συναντήσαμε τη βουλευτή Κατερίνα Μάρκου στο barrestaurant «Τα παπάκια» στον Χολαργό λίγο καιρό μετά την προσχώρησή της στη Νέα Δημοκρατία και μας μίλησε για όλους και για όλα. Η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης αποκάλυψε γιατί αποφάσισε να ενταχθεί στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, πώς κρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν θα έπαιζε μπάσκετ με τον... Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ποιος είναι ο αγαπημένος της τραγουδιστής.  

Πώς αποφασίσατε να πάτε στη ΝΔ;

Αυτή τη στιγμή, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μεγάλη δημοκρατική, ευρωπαϊκή παράταξη της χώρας, που μπορεί να εκφράσει τους κανονικούς ανθρώπους. Αυτούς που θέλουν δουλειές κι όχι ελεημοσύνη, που θέλουν προκοπή και ευκαιρίες για τα παιδιά τους, που θέλουν να δουν την πατρίδα μας ξανά δυνατή να πηγαίνει μπροστά. Είναι η μόνη υπεύθυνη επιλογή για το μέλλον.  

Σε ποια περιφέρεια θα πολιτευτείτε;  

Ο στόχος είναι η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και η συντριπτική ήττα του λαϊκισμού, όπως τον εκφράζει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ. ΕΛ. Σε αυτόν τον στόχο θέλω να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις, όπου και με όποιον τρόπο μού ζητηθεί από τον πρόεδρο.    

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας σήμερα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Οι εντυπώσεις μου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν πολύ θετικές ακόμη και πριν από την ένταξή μου στη Νέα Δημοκρατία. Είχα παρακολουθήσει τις τοποθετήσεις και την πορεία του και τον θεωρούσα έναν δυναμικό, ειλικρινή και αξιοκράτη πολιτικό, με αγάπη για την πατρίδα. Είναι, άλλωστε, και ένας από τους λόγους που με ώθησαν να σκεφτώ τη συστράτευση με τη ΝΔ. Τώρα που είχα και την ευκαιρία να τον γνωρίσω από πιο κοντά, διαπιστώνω ότι, πέρα από όλα αυτά, είναι και ένας άνθρωπος ευγενής, ζεστός, ευθύς και με πραγματικά θετική ενέργεια.    

Βλέπετε άλλους από το Ποτάμι να συμπορεύονται με τη ΝΔ;  

Ειλικρινά, δεν θα ήθελα να σχολιάσω κάτι πάνω σε αυτό, ούτε να εκθέσω κάποιον συνάδελφο.      

Παίζετε και μπάσκετ με την ομάδα της Βουλής. Ποιος είναι ο καλύτερος; Θα παίζατε έναν αγώνα με τον Αλέξη Τσίπρα;

Θα ήταν μεγάλο «φάουλ» εκ μέρους μου να ξεχωρίσω κάποιον από τους συμπαίκτες μου. Είναι όλοι εξαιρετικοί. Ευχαρίστως θα έπαιζα με τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν ξέρω αν εκείνος θα ήθελε να παίξει μαζί μου λόγω ύψους αστειεύομαι, φυσικά. Θα έπαιζα μπάσκετ και με τον πρωθυπουργό και με κάθε πολιτικό αντίπαλο. Ο αθλητισμός είναι η πιο ευγενής μορφή ανταγωνισμού. Ενώνει, δεν χωρίζει. Στο γήπεδο μετράνε μόνο η ικανότητα, η φυσική κατάσταση και η αντοχή, πράγματα στα οποία, βέβαια, δεν μπορείς να υποκριθείς.    

 Πού θα κάνετε Πάσχα; Κρατάτε ως οικογένεια τα ήθη και τα έθιμα;

Το Πάσχα για μένα είναι οικογενειακή γιορτή. Μπορώ να σου πω ότι την προτιμώ από τα Χριστούγεννα, γιατί νιώθω ακριβώς αυτή τη σύνδεση με την πλούσια ελληνική παράδοση. Πάσχα σημαίνει χωριό, στολισμός του Επιταφίου, Ανάσταση στο προαύλιο της εκκλησίας, μεγάλα οικογενειακά τραπέζια την Κυριακή. Επίσης, είναι από τις λίγες φορές που δεν ασχολούμαι με το μαγείρεμα, γιατί τα αναλαμβάνει όλα η μητέρα μου. Εγώ κάνω τη... βοηθό.    

Στα προσωπικά σας διανύετε μια πολύ όμορφη περίοδο. Είστε ερωτευμένη; Τι θαυμάζετε στον σύντροφό σας;  

Είμαι πολύ καλά, νιώθω ότι έχω βρει την ισορροπία και την ηρεμία. Δεν θα μπορούσα να είμαι με έναν άνθρωπο που δεν σέβομαι και δεν θαυμάζω.    

Πώς νιώθει μια γυναίκα στη Βουλή όταν όλοι γύρω της ανταλλάσσουν ύβρεις και φωνάζουν;

Η αλήθεια είναι ότι μάλλον δεν θα συνηθίσω ποτέ την ένταση που επικρατεί στον πολιτικό λόγο. Είναι εύκολο να μπεις κι εσύ στη διαδικασία να φωνάξεις πιο δυνατά για να ακουστείς, αλλά προσπαθώ να το αποφεύγω. Με φωνές και ύβρεις δεν γίνεται διάλογος και αγανακτεί και ο κόσμος, δικαίως. Κακά τα ψέματα, η εικόνα αυτή που βλέπουμε πολλές φορές δεν είναι ευχάριστη για κανέναν, όχι μόνο για μια γυναίκα. Δεν μιλάω για μια αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους. Πριν από λίγες ημέρες, είδαμε βουλευτή της Χρυσής Αυγής να κινείται απειλητικά προς άλλους βουλευτές. Αυτά είναι φαινόμενα που τα βλέπαμε σε κάποια Κοινοβούλια υποβαθμισμένων θεσμικά χωρών. Θεωρώ πως είναι ντροπή.    

Σε ποιες εκδηλώσεις πηγαίνετε ως βουλευτής;

Προτιμώ τις εκδηλώσεις που δεν είναι «στημένες» και όπου μπορείς να μιλήσεις και να έρθεις σε επαφή με τον κανονικό κόσμο. Είτε αυτό είναι μια τοπική γιορτή είτε ένα τοπικό έθιμο είτε μια συνεστίαση σε ένα καφενείο είτε μια παρουσίαση βιβλίου.  

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας τραγουδιστής και ποιο το αγαπημένο σας τραγούδι και γιατί;

Ακούω κυρίως ελληνική μουσική και παλιούς και πιο σύγχρονους τραγουδιστές. Η Ελλάδα έχει βγάλει συγκλονιστικές φωνές, από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, την Τζένη Βάνου και τη Σωτηρία Μπέλλου μέχρι σήμερα την Ελεονώρα Ζουγανέλη και τον Γιάννη Χαρούλη. Η αδυναμία μου όμως είναι ο Γιάννης Πάριος και αγαπημένο τραγούδι το «Αχ αγάπη». Ισως γιατί το θυμάμαι ως μεγάλη επιτυχία από τα παιδικά μου χρόνια ακόμα και έχει αυτή την αίσθηση της νοσταλγίας.  

Ποιο όνειρό σας θα θέλατε να εκπληρώσετε;    

Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια και έχω επισκεφθεί πολλές χώρες. Πάντα ήθελα όμως να κάνω ένα μεγάλο ταξίδι με αυτοκίνητο στην Ευρώπη ή την Αμερική. Ο δρόμος, μουσική και καλή παρέα. Δυστυχώς, οι υποχρεώσεις δεν μου το έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα. Ελπίζω, όμως, κάποια ημέρα να τα καταφέρω.  

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το δυνατό όπλο του χαρακτήρα σας και ποια η μεγαλύτερή σας αδυναμία;  

Δεν ξέρω αν το θεωρούν όλοι καλό, αλλά θα έλεγα την επιμονή και το πείσμα. Και στη δουλειά μου και στην προσωπική μου ζωή, δεν αφήνω τις δυσκολίες και τις ατυχίες να με πτοούν. Θέλω να είμαι μαχήτρια. Κάτι που πολλοί εκλαμβάνουν ως αδυναμία, αλλά για μένα είναι ο τρόπος που μεγάλωσα, είναι η ευγένεια απέναντι σε ανθρώπους αγενείς.  

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Μ. Παρασκευή 2018