Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ο θάνατος της Ζωής Στρά- νη, η οποία έπασχε από τη νόσο Schekel και ήταν τρόφιµος στο Nοσοκοµείο Λοιµωδών «Η Αγία Βαρβάρα», γνωστό και ως «Νταχάου της ∆υτικής Αττικής», φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας τις συνθήκες που επικρατούν για τα άτοµα µε αυτισµό που νοσηλεύονται εκεί και για τις οποίες διετάχθη από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, κυρία ∆έσποινα Βερροίου, κατεπείγουσα προανακριτική εξέταση

Η άτυχη Ζωή Στράνη είχε µε μεταφερθεί στην «Αγία Βαρβάρα» όταν έκλεισε το Θεραπευτήριο Σκαραµαγκά, έπειτα από 35 χρόνια λειτουργίας, και έφυγαν από εκεί 27 άτομα που πάσχουν από αυτισµό, εγκεφαλοπάθειες, νοητική υστέρηση και άλλες χρόνιες κινητικές παθήσεις, τα οποία πήγαν σε δοµές, όπως το Παράρτηµα ΑΜΕΑ ∆υτικής Αθήνας και το αντίστοιχο παράρτηµα ΑΜΕΑ Μελισσίων, που, όπως λένε οι συγγενείς τους, δεν πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές. Όπως καταγγέλλουν συγγενείς των ατόµων µε αναπηρία στα «Π», η µεταφορά αυτή έγι- νε στις 18 Οκτωβρίου του 2017 εν αγνοία τους και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ενηµέρωση ή να έχει ζητηθεί η σύµφωνη γνώµη των γονέων και κηδεµόνων των παιδιών, ενώ, παράλληλα, τονίζουν πως την προηγούμενη ηµέρα, στις 17 του µήνα, είχαν επισκεφτεί το γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου, στη δικαιοδοσία της οποίας ανή- κει το Θεραπευτήριο Σκαραµαγκά, «η οποία τους εξαπάτησε», άδειασε τη συγκεκριμένη δοµή και μετακίνησε τους τροφίµους σε µέρη ακατάλληλα.

ΑΠΕΙΛΕΣ

Χαρακτηριστικό της κατάστασης αυτής είναι το γεγονός πως οι ελάχιστοι γονείς που βρέθηκαν εκείνη την ηµέρα της µμεταφοράς, στο πλαίσιο της καθιερωμένης επίσκεψης που έκαναν, προσπάθησαν να την εµποδίσουν και ήρθαν αντιμέτωποι µε τις Αρχές, που τους αποµόνωσαν και τους προει- δοποίησαν για αυτόφωρο. Από εκείνη την ηµέρα και έπειτα, όλα άλλαξαν προς το χειρότερο για τους τροφίµους και τις οικογένειές τους, ειδικά µετά την είδηση του θανά- του της Ζωής Στράνη, ο οποίος, όπως καταγγέλλει η οικογένειά της, συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστα αίτια, αλλά και τη δημοσίευση φωτογραφικού υλικού στον ηλεκτρονικό Τύπο. Σε αυτό απεικονίζονταν τα παιδιά αυτά να είναι δεµένα µε ιµάντες σε χέρια και πόδια. Τα παραπάνω ανάγκασαν την αδελφή της Ζωής Στράνη αλλά και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων των παιδιών του Θεραπευτηρίου Σκαραµαγκά «Οικογένεια» να καταγγείλουν τα περιστατικά στο Πρωτοδικείο Αθηνών και να ζητήσουν κατεπείγουσα προανακριτική εξέταση.

«ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΦΩΣ»

Ο δικηγόρος Παναγιώτης Μπαλακτάρης, που ανέλαβε το αίτηµα για παραγγελία της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, το οποίο και εγκρίθηκε, σε επικοινωνία που υπήρξε µε τα «Π» επεσήµανε πως η «απότοµη και χωρίς την ενηµέρωση των γονέων και κηδεμόνων των 27 παιδιών του Θεραπευτηρίου Σκαραµαγκά μεταφορά αυτών σε άλλες δοµές, όπως το Παράτονα ΑΜΕΑ ∆υτικής Αθήνας και το αντίστοιχο των Μελισσίων επέφερε τραγωδία» και συνέχισε τονίζοντας πως «αφενός οι δοµές υποδοχής των παιδιών είναι προορισμένες για άλλους φιλοξενουμένους, αφετέρου αποκαλύφθηκε ότι η πολιτεία ήταν απροετοίμαστη. Αυτό είχε ως συνέπειες τη µμεταχείριση των παιδιών µε βαρβαρότητα και το χειρότερο τον θάνατο της Ζωής... Το δέσιµο µε ιµάντες στα κρεβάτια και οι άκρως επικίνδυνες συνθήκες περίθαλψης, κατά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ∆ηµοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕ∆ΗΝ), «µας έχουν φέρει ενώπιον ενός σύγχρονου κρατικού “Κωσταλέξι”». Ενώ για την πορεία της προανακριτικής εξέτασης τόνισε πως «η διαταχθείσα κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση θα ρίξει φως στις συνθήκες περίθαλψης και θα διερευνήσει τις συνθήκες θανάτου της Ζωής». «Η υπόθεση θα φτάσει µέχρι τέλους και εµείς από τη µεριά µας θα κάνουµε τα πάντα ώστε οι ευθύνες να αναζητηθούν, οπουδήποτε και αν αυτές υπάρχουν, και οι υπαίτιοι να κληθούν και να τις αναλάβουν», κατέληξε.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 10 Μαρτίου