Μια από τις βασικές αρχές της εγκληµατολογίας που έχει εφαρµογή στην καθηµερινότητα είναι ότι «ο δολοφόνος επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήµατος». Η επιβεβαίωσή της αυτήν τη φορά έρχεται από τον χώρο της πολιτικής, και συγκεκριµένα από τον πρόσφατα παραιτηθέντα υπουργό Οικονοµίας και Ανάπτυξης ∆ηµήτρη Παπαδηµητρίου, αλλά και τη σύντροφό του, πρώην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Η «επιστροφή» έγκειται στα σίγουρα ταξίδια που θα πραγµατοποιήσουν τόσο τον Απρίλιο όσο και το προσεχές καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη, και τα δύο για επιστηµονικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου Levy, του οποίου αµφότεροι είναι καθηγητές.

Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», το ζεύγος Παπαδηµητρίου Αντωνοπούλου, µετά τη λήξη της κυβερνητικής του θητείας, θα περιµένει ένα µικρό χρονικό διάστηµα για να εξετάσει τα επόµενα βήµατά του. Με την πολιτική να βρίσκεται εκτός των πλάνων τους µετά την εµπλοκή τους µε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την επιστροφή τους στις ΗΠΑ και στα ακαδηµαϊκά τους καθήκοντα να συγκεντρώνουν προς το παρόν τις περισσότερες πιθανότητες, ∆. Παπαδηµητρίου και Ρ. Αντωνοπούλου µέχρι το Πάσχα αναµένεται να παραµείνουν στην Ελλάδα για να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Το «έγκληµα» συνδέεται άµεσα µε την τοποθεσία, αφού το Ινστιτούτο Levy αποτέλεσε ένα σηµείο αναφοράς για τα τρία χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ., όχι µόνο για τα πρόσωπα, αλλά και για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν.

Στην εντυπωσιακή έπαυλη «Blithewood», µε θέα τον ποταµό Χάντσον, όπου εδρεύει το Levy, εκπονήθηκαν σχέδια τα οποία στιγµάτισαν την περασµένη τριετία, πτυχές των οποίων ενδέχεται να µένουν ακόµα άγνωστες, αλλά και όσες έγιναν γνωστές προκαλούν ακόµα συζητήσεις και έντονες αντιπαραθέσεις. Ιθύνων νους, ο πρώην υπουργός Οικονοµίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου, ∆ηµήτρης Παπαδηµητρίου, ο οποίος είχε σκεφτεί και είχε παρουσιάσει το, περίφηµο πλέον, σχέδιο για διπλό νόµισµα και το αφήγηµα της κυβέρνησης για το «κούρεµα» του δηµόσιου χρέους. Τη σφραγίδα του Levy είχε και το πρόγραµµα για την καταπολέµηση της ανεργίας µέσω επιδοτούµενων θέσεων εργασίας, που είχε παρουσιάσει η κ. Αντωνοπούλου.

Μία εβδοµάδα µετά το Πάσχα, και συγκεκριµένα στις 17 Απριλίου, θα λάβει χώρα στο αµερικανικό ινστιτούτο το ετήσιο σεµινάριο προς τιµήν του Αµερικανού οικονοµολόγου Hyman Minsky. Το εν λόγω σεµινάριο αποτελεί από το 2011 µέχρι και πριν από λίγα χρόνια τον χώρο εκκόλαψης των προτάσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω και αποτέλεσαν βασικούς άξονες για την οικονοµική πολιτική της κυβέρνησης.

Το φετινό σεµινάριο, ωστόσο, θα είναι διαφορετικό, καθώς, εκτός από το ζεύγος Παπαδηµητρίου Αντωνοπούλου, θα δώσουν το «παρών» και άλλα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στη διακυβέρνηση της χώρας και απασχόλησαν την επικαιρότητα. Ενας από αυτούς είναι και ο Τζέιµς Γκαλµπρέιθ. Πρόκειται για τον στενό συνεργάτη του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος αφίχθη στην Ελλάδα µε αποκλειστική αποστολή να ηγηθεί της µυστικής οµάδας που συγκροτήθηκε για να κάνει πράξη το σχέδιο διπλού νοµίσµατος, το οποίο είχε εµπνευστεί ο ∆. Παπαδηµητρίου. Ο Αµερικανός καθηγητής εγκατέλειψε την Ελλάδα όταν αποχώρησε από την Οδό Νίκης ο πρώην υπουργός. Ακόµα ένα πρόσωπο µε άµεση σχέση µε την Ελλάδα που θα βρίσκεται στο Ινστιτούτο είναι ο διευθυντής Ερευνών του Levy και στενός συνεργάτης του ∆ηµ. Παπαδηµητρίου, Γιαν Κρέγκελ. Ο τελευταίος έγινε γνωστός µετά την αποκάλυψη των «Π» για ανάληψη της προεδρίας της Επιστηµονικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Συµβουλίου της κυβέρνησης, µε πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία του κράτους, µε µέλη που συγκαταλέγονται στους ευρωσκεπτικιστές. Ο κ. Κρέγκελ είναι ο µοναδικός εκπρόσωπος του Levy στην κυβέρνηση, καθώς, έστω και τυπικά, η επιστηµονική επιτροπή υπάρχει ακόµα, παρόλο που συνεδρίασε µόλις µία φορά µέσα σε έναν χρόνο και µετά την αποχώρησή του βρίσκεται στον αέρα.

Οι αφορµές για να επιστρέψει το ζεύγος Παπαδηµητρίου Αντωνοπούλου στις ΗΠΑ πληθαίνουν ακόµα περισσότερο, αν συνυπολογιστεί το θερινό σεµινάριο που πραγµατοποιείται κάθε χρόνο στο Levy, από το οποίο απουσίασαν και οι δύο το 2017, λόγω των υποχρεώσεών τους. Σίγουρα φέτος θα έχουν να πουν πολλά για την εµπειρία τους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τις προτάσεις τους αλλά και τον τρόπο που αποµακρύνθηκαν.