Ο λόγος της αύξησης της τιμής είναι η επιβολή ΕΦΚΑ κατά 26,95% στις αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης, η οποία ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2018. Η επιβολή αυτού του νέου μέτρου φορολόγησης στους ανθρώπους που φορώντας το κόκκινο γιλέκο τους δουλεύουν πάνω σε κάτι δημιουργικό και κοπιάζουν για την επανένταξη τους στην ελληνική κοινωνία βρίσκει τη ΣΧΕΔΙΑ στο σημείο που επιλέγει το κόστος αυτό να το επωμιστούν οι αγοραστές του περιοδικού, προκειμένου να διαφυλαχτεί το καθαρό κέρδος που έχει ο άστεγος που διαλέγει να εργαστεί και πουλήσει το περιοδικό.

Όπως εξηγούν οι άνθρωποι που αποτελούν την ψυχή της «Διογένης ΜΚΟ» της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που εκδίδει την ΣΧΕΔΙΑ η αύξηση της τιμής από τα 3 ευρώ στα 4 ευρώ θα επιτρέψει στον διανομέα να διατηρήσει το καθαρό έσοδο του 1,5 ευρώ ανά τεύχος, να πληρωθεί ο ΕΦΚΑ (26,95%), ο φόρος (20%) και το χαρτόσημο (3,6%), και να παραμείνει το περιοδικό ένας βιώσιμος οργανισμός. Σε ανακοίνωση τους μάλιστα εξηγούν όλα εκείνα τα στοιχεία που δείχνουν που πηγαίνουν αυτά τα λεφτά τονίζοντας μάλιστα πως «από τα 4,00 ευρώ, το 1,50 ευρώ αποτελεί απευθείας έσοδο για τον διανομέα, 0,64 ευρώ είναι ο φόρος-χαρτόσημο (23,6%) και τα 0,56 ευρώ είναι ο ΕΦΚΑ (26,95%)».

Συνολικά, δηλαδή και με απλούς αριθμούς αυτό που προκύπτει από την αύξηση της τιμής του περιοδικού είναι πως από τα 4,00 ευρώ τα 2,70 ευρώ πηγαίνουν στον διανομέα. Είκοσι τέσσερα (24) λεπτά είναι ο ΦΠΑ (6%) και το υπόλοιπο 1,06 ευρώ που απομένει θα αξιοποιείται για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του οργανισμού όπως είναι η εκτύπωση του περιοδικού και κάποιες άλλες δράσεις που γίνονται με σκοπό την ανάπτυξη νέων κοινωνικών προγραμμάτων.

Αυτή η αύξηση της τιμής όπως ήταν φυσικό προκάλεσε αναστάτωση σε πολλούς από τους άστεγους που πουλάνε το περιοδικό. Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε πως κατά το μήνα Φεβρουάριο μειώθηκαν αισθητά οι πωλητές της ΣΧΕΔΙΑΣ κάτι που παρατηρήθηκε και σχολιάστηκε αρνητικά από το αγοραστικό κοινό που από την αρχή αγκάλιασε και στήριξε αυτή την προσπάθεια. Ο αναβρασμός αυτός που επικράτησε ανάγκασε τη ΣΧΕΔΙΑ να σημειώσει σε ανακοίνωση της πως «στους κόλπους της «σχεδίας» επικρατεί μια ανασφάλεια, μια σύγχυση, μια πίκρα σε ορισμένους. Κάποιοι έχουν αποχωρήσει, απογοητευμένοι. Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να υποστηρίξουμε τους πιο φτωχούς από τους φτωχούς συνανθρώπους μας να υποστηρίξουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους».

Τα «Π» επικοινώνησαν με τον Χρήστος Αλεφάντης τον διευθυντή σύνταξης δηλαδή του περιοδικού ο οποίος στάθηκε στη θετική πλευρά αυτής της εξέλιξης, καθώς όπως μας δήλωσε χαρακτηριστικά «οι άνθρωποι της σχεδίας και όλοι αυτοί που είναι σε αυτή την κατάσταση, άνθρωποι άστεγοι και άποροι, που πασχίζουν για την επανένταξη τους στην ελληνική κοινωνία θα έχουν πλέον ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφαλιστικό χρόνο» και συνέχισε επισημαίνοντας πως «συνεργαζόμαστε με ανθρώπους άνω των 60 ετών που τους λείπουν λίγα ένσημα για να βγουν στη σύνταξη και τώρα τους παρουσιάζεται η δυνατότητα να εργαστούν και να αποκτήσουν σύνταξη με ότι σημαίνει αυτό για τη ζωή τους».

Ο κύριος Αλεφάντης μας εξήγησε πως το γεγονός της ανασφάλιστης εργασίας ήταν το πρώτο από μία σειρά ζητήματων που αφορούν τους άπορους συμπολίτες μας τα οποία είχαν τεθεί με τη μορφή επιστολής σε όλα τα αρμόδια υπουργεία και πως τουλάχιστον αυτό φαίνεται να λύνεται με το κόστος όμως να μετακυλύετε στον αγοραστή.