Όταν ο Σατόσι Νακαμότο δημιούργησε το Bitcoin, είχε στόχο να φέρει επανάσταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο ένας άνθρωπος το πήγε ακόμη παραπέρα: Ίδρυσε το πρώτο κράτος βασισμένο στην τεχνολογία του Blockchain.

Ως κωμικοτραγικός αντιμετωπίστηκε ο πρώην οικονομολόγος και νυν πολιτικός Vit Jedlicka, όταν «έστησε» τη σημαία του σε ένα αδιάφορο κομμάτι γης στις όχθες του Δούναβη ανακηρύσσοντας την ίδρυση της Δημοκρατίας της Liberland. Ωστόσο σχεδόν δύο χρονιά μετά και έπειτα από ατελείωτες διπλωματικές μάχες, το όραμα του για έναν ελευθεριακό σοσιαλιστικό παράδεισο αρχίζει να υλοποιείται .

Ήδη πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν υποβάλλει αίτηση προκειμένου να λάβουν την υποκοότητα της «χώρας», η οποία απολαμβάνει πλέον τη στήριξη από πληθώρα πολιτικών κινημάτων ανά τον κόσμο, ενώ διαθέτει ακόμη και τη δική της «εθνική» μπύρα. Προς το παρόν η Liberland δεν είναι παρά μια αμμουδιά επτά χιλιομέτρων που εκτείνεται στις όχθες του Δούναβη μεταξύ Κροατίας και Σερβίας, δέκα χιλιόμετρα νότια από τα σύνορα της Ουγγαρίας, με τα «εδάφη» της να εξαρτώνται από ποια… μεριά της αμμουδιάς βρίσκεστε.

Από γεωγραφικής άποψης υπάρχει προς το παρόν πρόβλημα, ωστόσο και χάρις τις σύγχρονες τεχνολογίες, όλη η γραφειοκρατία της Liberland τακτοποιείται πανεύκολα. Όλες οι «επίσημες» δουλειές πραγματοποιούνται μέσω e-mail, ενώ οι πάνω από 100 εκπρόσωποι της Liberland σε διάφορα έθνη του κόσμου βρίσκονται σε επικοινωνία μέσω Skype.

Το πρωτοποριακό νομικό σύστημα της Liberland θα βασίζεται στην επαναστατική τεχνολογία του Blockchain, το οποίο εξασφαλίζει πως ο κάθε πολίτης θα υπογράφει ψηφιακά συμβόλαια που θα αναγνωρίζονται και φυλάσσονται από υπολογιστές, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το ψηφιακό «τεφτέρι» του Bitcoin που κρατά τα «βιβλία» για το κάθε νόμισμα. Μάλιστα πρόκειται να λανσάρει και το δικό της κρυπτονόμισμα, το Merit, στις 13 Απριλίου, ημερομηνία που συμπίπτει με την 3η επέτειο ίδρυσης του «ψευδοκράτους».

Όλοι όσοι πληρώνουν φόρους στη χώρα θα λαμβάνουν Merit (το οποίο παρεπιπτόντως σημαίνει «μερίδιο» στα αγγλικά», παρέχοντας ουσιαστικά στους δωρητές όντως ένα αληθινό μερίδιο της χώρας.

Όμως η Liberland δέχεται φυσικά και Bitcoin, Bitcoin Cash, καθώς και Ethereum προκειμένου να διεκπεραιώσει όλες τις χρηματοπιστωτικές της συναλλαγές και δωρεές, οι οποίες μετρώνται ήδη σε δισεκατομμύρια, ενώ ο προϋπολογισμός του κράτους κατανέμεται μέσω δεκάδων ακόμη κρυπτονομισμάτων.

Το μόττο της Liberland είναι «ζήσε, και άσε τους άλλους να ζήσουν», με τον ιδρυτή της να τονίζει πως δε χρειάζεται να ανησυχεί για τα αποθέματα ψηφιακού πλούτου της χώρας του, καθώς αυτή δεν υπόκειται σε χρέος ή υψηλές δαπάνες. Ο ίδιος εμφανίζεται πεπεισμένος πως η ανατρεπτική τεχνολογία του Blockchain μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση τόσο στην οικονομία όσο και στην πολιτική, και δηλώνει πως η Liberland προσφέρεται ειδικά για τους «νέους και περιπετειώδεις».

«Για πολλά χρόνια εργαζόμουν προκειμένου να περιορίσω τη φορολογία και τις ρυθμίσεις στην Τσεχία, μέχρι που συνειδητοποίησα πως θα ήταν ευκολότερο να ξεκινήσω κάτι από το μηδέν παρά να διορθώσω ένα προβληματικό κράτος. Η χώρα υπέστη σοβαρή ζημιά μετά από 40 χρόνια κομμουνιστικού καθεστώτος, και δυστυχώς, πολλά ίδια πρόσωπα είναι και πάλι στην εξουσία», εκμυστηρεύεται ο Vik.

«Ευελπιστούμε πως η ίδια η γη θα γίνει σύντομα προσβάσιμη. Διαθέτουμε επίσης τοπική κοινότητα και υποδομές στις όχθες του ποταμού από τη μεριά της Σερβίας, όπου οι επισκέπτες είναι καλοδεχούμενοι», δηλώνει ο Vik, και καταλήγει: «Η Liberland στοχεύει στο να γίνει ένα βασικό εναλλακτικό μοντέλο ζωής. Οι άνθρωποι μπορούν να το αγαπήσουν, να το μισήσουν ή να το αγνοήσουν. Εμάς δε μας ενδιαφέρει, κάνουμε το δικό μας κομμάτι».