Του Δημήτρη Σταυρίδη  

Η Novartis προχώρησε µέσα σε τρία χρόνια σε 3.200 ελέγχους για… διαφθορά κι απέλυσε ή οδήγησε σε παραίτηση 1.300 στελέχη της επειδή υποτίθεται ότι εφάρµοζαν παράνοµες πρακτικές. Κι έτσι, αν υπήρχε κεντρικός έλεγχος στις παράνοµες µεθόδους της -όπως συµβαίνει τώρα µε το FBI-, θα µπορούσε να επικαλεστεί… ατοµικές πρωτοβουλίες των υπαλλήλων της, ενώ υποτίθεται ότι η ίδια ήταν «αυστηρή», «τιµωρός των διεφθαρµένων» και απολύτως… αθώα.

Κι αυτή η παραπλανητική πρακτική της είναι τώρα στο µικροσκόπιο του FBI, αλλά και των δικαστικών Αρχών, που προσπαθούν να ανακαλύψουν κρίσιµα στοιχεία από το «σύστηµα κατά της διαφθοράς» της ίδιας της Novartis σε ένα εσωτερικό υλικό, που µετατρέπεται σε «όπλο» των ερευνητών της υπόθεσης.

Αυτό γιατί, εκτός των άλλων, στην ίδια τράπεζα δεδοµένων για την «αυτοκάθαρση» της εταιρείας υπάρχουν στοιχεία και για τη δράση του διευθυντικού στελέχους της Κωνσταντίνου Φρουζή, που φέρεται να είχε καταγγείλει η γραµµατέας του, η οποία δεν είχε απευθυνθεί σε δικαστές ή αστυνοµικούς, αλλά προσπάθησε να τον «χτυπήσει» µέσα από αυτό το εσωτερικό σύστηµα ελέγχου.  

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

 H φαρµακοβιοµηχανία Novartis, που την τελευταία τετραετία βρίσκεται στο µικροσκόπιο της Aµερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του FBI αλλά και των Ελλήνων δικαστών για χρηµατισµούς πολιτικών, κρατικών υπαλλήλων και ιατρών, είχε ενεργοποιήσει για προφανείς λόγους από το 2005 (αρχικά σε µικρή κλίµακα, µετά πιο εκτεταµένα) ένα σύστηµα κατά των «παράνοµων ενεργειών» από υπαλλήλους, προµηθευτές και άλλους για λόγους υποτιθέµενης αυτοπροστασίας, καθότι οι µεθοδικές παράνοµες ενέργειες συµπληρώνονταν από ένα ειδικό σχέδιο για «αποτίναξη των ευθυνών».

Το εκπληκτικό όµως είναι το σχετικό κείµενο της Novartis που απευθυνόταν προς υπαλλήλους κι όχι µόνο και ανέφερε ότι «ο Κώδικας Συµπεριφοράς µάς επιβάλλει ότι δεν δωροδοκούµε κανέναν. Η δωροδοκία δεν είναι ανεκτή. Πριν δώσετε δώρο ή παρέχετε φιλοξενία ή ψυχαγωγία σε οποιονδήποτε, σκεφτείτε τη φήµη της Novartis και τον εαυτό σας.

Τα δώρα είναι οφέλη οποιουδήποτε είδους, που δίνονται σε κάποιον ως ένδειξη εκτίµησης ή φιλίας, χωρίς προσδοκία να λάβουν οτιδήποτε σε αντάλλαγµα. Επιχορηγήσεις και δωρεές µπορεί να υπάρχουν µόνο αν η Novartis δεν επιζητά αντάλλαγµα».

Το εντυπωσιακό είναι ότι στο ίδιο κείµενο η εταιρεία, όσον αφορά τα δώρα, επέτρεπε µόνο τα «ευγενείας» (δώρα τα Χριστούγεννα ή σε κοινωνικές υποχρεώσεις). Όµως και τα στοιχεία της ίδιας της Novartis είναι ενδεικτικά…

Εµφανίζεται από το 2013 κάθε χρόνο να εκπαιδεύει περίπου 110.000 υπαλλήλους της σε όλο τον κόσµο (123.000 είναι συνολικά τα στελέχη της) σε θέµατα κατά της διαφθοράς. Επιπλέον, παρουσιάζεται να έχει ενεργοποιήσει σύστηµα «αναφορών» για παράνοµες ενέργειες, οι οποίες ωστόσο έµεναν στα όρια της πολυεθνικής.

Από τότε κάθε χρονιά καταγράφει περίπου 1.250 έως 1.550 «δηλώσεις» στελεχών της όπως και άλλων προσώπων για παράνοµες ενέργειες που αφορούν τη Novartis και από τις οποίες επαληθεύεται από τον περαιτέρω έλεγχο ποσοστό 65% έως 85%.  

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Γι' αυτό η φαρµακοβιοµηχανία στις σχετικές αναλύσεις γράφει ότι απέλυε ετησίως από 350 έως 620 υπαλλήλους της, στους οποίους απέδιδε έκνοµες ή παράτυπες ενέργειες µε τον κεντρικό µηχανισµό της να διαχωρίζει τη θέση του. Σύµφωνα µε τα ίδια εσωτερικά στατιστικά της, ετησίως η εταιρεία ανακάλυπτε από 35 έως 50 υποθέσεις απάτης και περίπου 30 περιπτώσεις παράτυπων πρακτικών (εκεί πιθανόν συγκαταλέγονται και οι περιπτώσεις χρηµατισµών).

Ακόµη, η ίδια η Novartis περιγράφει περίπου 350 έως 650 ύποπτες επιλογές προµηθευτών της, µε την εταιρεία να σπεύδει να δηλώνει ότι στις καθιερωµένες, κανονικές επιθεωρήσεις της το ποσοστό ύποπτων ευρηµάτων ήταν της τάξης του 1%-2%. Ακόµη, στο ίδιο εσωτερικό κείµενο η πολυεθνική ανέφερε ότι χρηµατοδοτούσε νοµίµως κόµµατα και πολιτικούς σε ΗΠΑ, Ελβετία και Αυστραλία.

Όµως σε αυτή τη διαδικασία «εσωτερικών εκκαθαρίσεων» της Novartis φέρεται να κρύβεται και η περίπτωση των καταθέσεων της «υπό προστασία» µάρτυρος, που µίλησε για «χρηµατισµούς πολιτικών από τον Κωνσταντίνο Φρουζή, προκειµένου να ευνοήσουν τα σχέδια της πολυεθνικής φαρµακοβιοµηχανίας στην Ελλάδα».

Σύµφωνα µε πληροφορίες, όλες αυτές οι αναφορές για επισκέψεις και… τροχήλατες βαλίτσες προέρχονται από µια συνεργάτιδα του κ. Φρουζή, η οποία είχε κάνει τις ίδιες καταγγελίες πριν από τρία χρόνια στο προαναφερόµενο εσωτερικό σύστηµα ελέγχου της εταιρείας. Και αυτό γιατί φέρεται ότι ήταν δυσαρεστηµένη από τη συµπεριφορά του. Εκείνος από την πλευρά του της αποδίδει ότι του υφάρπαξε χρήµατα από τους λογαριασµούς του, όπου την είχε κάνει συνδικαιούχο (ύστερα από τον θάνατο της συζύγου του).  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018