Αποκαλυπτική είναι μία σύγκριση της χρονολογικής εξέλιξης του Σκοπιανού με τις παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά και την κορύφωση της αντιπαράθεσης του με τον Αλέξη Τσίπρα, με τις καταθέσεις της μάρτυρα «Αικατερίνης Κελέση» για τις σχέσεις του με τη Novartis, οι οποίες παρουσιάζουν χρονικά άλματα.

Συγκεκριμένα στις 17 Ιανουαρίου ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο πρώην πρωθυπουργός συσκέπτεται στο γραφείο του με τους εκπροσώπους των Παμμακεδονικών Ενώσεων ανά την υφήλιο οι οποίοι εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στο πρόσωπο του για «τις σταθερές θέσεις του και την πάγια στήριξη του» στον αγώνα για τα εθνικά θέματα.

Στις 21 Ιανουαρίου πραγματοποιείται το πρώτο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη όπου αποδεικνύεται ότι ο Σαμαράς έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην επιτυχή διεξαγωγή του. Κι ενώ στο Μαξίμου δεν περίμεναν παραπάνω από 20-30 χιλιάδες διαδηλωτές τελικώς αθροίστηκαν περισσότεροι από 250.000. «Προς το παρόν όλα καλά …» δήλωνε αινιγματικά στις 22 Ιανουαρίου προσερχόμενος σε εκδήλωση μνήμης για τον Ι. Κεφαλογιάννη.

Ανησυχώντας για το… ξαφνικό πέταγμα του, οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες προσπάθησαν να τον «κοντύνουν» προβάλλοντας βίντεο με δηλώσεις του από το 2009. Εκείνος ανταπάντησε μέσω συνεργατών του στις 25 Ιανουαρίου: «Οι αθλιότητες του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται. Όπως ξέρει όλος ο κόσμος ο Αντώνης Σαμαράς δεν δέχτηκε ποτέ ονομασία με το όνομα της Μακεδονίας! Ούτε από το απόσπασμα της συνέντευξής του που παρουσίασαν προκύπτει κάτι τέτοιο».

Ήδη η μία προστατευόμενη μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Κελέση» είχε καταθέσει στις 11 Δεκεμβρίου 2017, πριν αρχίσουν οι επιθέσεις στον Αντώνη Σαμαρά από το Μαξίμου: «Το ποσό που δόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στα πλαίσια του σχεδίου Harvard, αποσκοπούσε να εξασφαλίσει την εύνοια του πρωθυπουργού υπέρ των εμπορικών σκοπών της Νοβάρτις… Διαρκής πολιτική της εταιρείας ήταν η επιδίωξη απόκτησης επιρροής δια καταβολής δώρων στους εκάστοτε συμμετέχοντες στα κέντρα λήψης αποφάσεων στον χώρο της Υγείας».

Η 28η Ιανουαρίου

Στις 28 Ιανουαρίου ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς αφού τον εγκαλεί σε συνέντευξη του για «όψιμο και καιροσκοπικό πατριωτισμό» αναφέρει ότι υπάρχει έγγραφο -Κανονισμός (ΕΟΚ) 3567/91 του συμβουλίου της 2ας Δεκεμβρίου 1991- με τον όρο «Μακεδονία» για την πΓΔΜ χωρίς συνθετικά γεωγραφικά ή χρονικά που φέρει και την υπογραφή του κ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς λοιπόν είχε δεχθεί το σκέτο «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ».

Ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετείται αμέσως: «Οι απατεώνες του ΣΥΡΙΖΑ σκόπιμα μπερδεύουν την ενιαία Γιουγκοσλαβία με τα Σκόπια. Ποτέ η Ελλάδα δεν αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Ούτε οι ίδιοι οι Σκοπιανοί δεν το επικαλέστηκαν αυτό ποτέ! Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν εκείνος που πρότεινε, επέμεινε και πλήρωσε την άρνησή του να τους δώσουμε τη λέξη Μακεδονία. Ας μας πουν εκείνοι πόσες φορές οι οργανώσεις και τα στελέχη τους δήλωναν και διαδήλωναν κατά της Ελλάδος για το Σκοπιανό. Και κυρίως με τι ανταλλάγματα».

Κι ενώ αυτά συνέβαιναν στο προσκήνιο , η μάρτυρας «Κελέση» πήγε ξανά στην Εισαγγελία Διαφθοράς καταθέτοντας συμπληρωματικά και πιο λεπτομερώς τα εξής:

«Μια εβδομάδα περίπου πριν τη συνάντηση, ο Φρουζής είχε συναντηθεί με τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτριο Πτωχό, με τον οποίον είχε αναπτύξει επαφή. Ακολούθως, μέσω της γραμματέως του γραφείου του Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, κλείστηκε το ραντεβού, μεσημεριανές ώρες (14:00-15:00). Ζητήθηκε από τον Φρουζή να φέρει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σε δεύτερη επικοινωνία, ο Φρουζής, ζήτησε να του επιτραπεί η είσοδος με αυτοκίνητο (αν θυμάμαι καλά μάρκας ΒΜW, χρώματος μαύρου) και για το λόγο αυτό έδωσε και τον αριθμό της πινακίδας του. Φεύγοντας ο Φρουζής από τα γραφεία της Νοβάρτις στη Μεταμόρφωση Αττικής, έχοντας τοποθετήσει τη βαλίτσα με τα χρήματα που σας έχω περιγράψει, στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου, και ενώ μεσολάβησε χρονικό διάστημα περίπου μιας ώρας, ενημέρωσε την γραμματεία του γραφείου του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι επίκειται άμεσα άφιξή του εκεί, ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στο χώρο στάθμευσης του Μεγάρου».

Δηλαδή θυμήθηκε τόσα κι άλλα τόσα που δεν είχε πει πρωτύτερα. 


Στο Σύνταγμα

Κι ακόμη περισσότερα έφερε στο μυαλό της στις 4 Φεβρουαρίου όταν είδε τον Σαμαρά να στέκεται στα σκαλιά της Μεγάλης Βρετάνιας και να συμμετέχει στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία.

Τότε ξαναπήγε στην εισαγγελία -ημέρα Κυριακή μάλιστα- και κατέθεσε : «...ο κ.Φρούζης είχε συνάντηση την 26/9/2013 με τον Δημήτρη Πτωχό, στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο γραφείο του τελευταίου (πρώην πρωθυπουργού), καθώς επίσης και την 18/10/2013 είχε δεύτερη συνάντηση με τον Δημήτρη Πτωχό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Την 21/10/2014 ο Φρούζης είχε συνάντηση με τον Παπασταύρου, επίσης στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά... Την 3/4/2014 είχε συνάντηση στον 1ο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου και την 14/4/2014 στην Λ.Αθηνών 110, 5ος όροφος με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, επίσης στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, είχε μάλιστα και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου που είναι lazarch@primeminister.gr...»