Το «άβατο» των Εξαρχείων όχι µόνο επιτρέπει την ασυδοσία των αναρχικών, αλλά και προκαλεί εκτόξευση της εγκληµατικότητας µέχρι και 40 φορές σε σχέση µε άλλες περιοχές της Αθήνας, δηµιουργώντας ένα «παγκόσµιο» ρεκόρ. Αυτό είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για τον «χάρτη» της εγκληµατικότητας στην Αθήνα για το 2017 που αποκαλύπτουν τα «Παραπολιτικά».

Σύµφωνα µε τα στοιχεία αυτά, οι περισσότερες κλοπές και διαρρήξεις σηµειώνονται στα Πετράλωνα, στην Ακρόπολη και στο Σύνταγµα, όπου όµως υπάρχουν εκατοντάδες κρούσµατα κλοπών στους τοπικούς σταθµούς του µετρό και του ΗΣΑΠ, αλλά και ασφαλώς στο κέντρο της Αθήνας.

Επιπλέον, οι περισσότερες κλοπές οχηµάτων καταγράφονται στην Καλλιθέα και την Κυψέλη και οι πιο πολλές ληστείες στην περιοχή γύρω από την Aκρόπολη, στον Αγιο Παντελεήµονα και στα Πατήσια.

Τα στοιχεία, λοιπόν, για την κατανοµή των αδικηµάτων στην Αθήνα αποκαλύπτουν την παταγώδη αποτυχία της ΕΛΑΣ στα «γκετοποιηµένα» Εξάρχεια, όπου αποφεύγουν να πηγαίνουν αστυνοµικοί ακόµη και για µία τροχαία παράβαση, ενώ όταν καλείται η Πυροσβεστική για να σβήσει φωτιές ζητείται «κάλυψη» από δυνάµεις των ΜΑΤ.  

 

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ

Με βάση, λοιπόν, τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ, κάθε µήνα στα Εξάρχεια των περίπου 30.000 κατοίκων σηµειώνονται περίπου 105 κλοπές και διαρρήξεις, όταν στην Κυψέλη των 600.000 κατοίκων σηµειώνονται περίπου 45 και στους Αµπελόκηπους, µε πενταπλάσιο πληθυσµό (όπου υπάρχουν και πολλοί σταθµοί των µέσων µαζικής µεταφοράς), κατά µέσο όρο 55-57.

∆ηλαδή, µε τις σχετικές αναγωγές, τα Εξάρχεια έχουν µέχρι και 4.000% µεγαλύτερη εγκληµατικότητα από ό,τι άλλες περιοχές της Αθήνας. Και αναφέρεται, µάλιστα, συµπληρωµατικά ότι το ποσοστό εξιχνιάσεων τέτοιου είδους αδικηµάτων στα Εξάρχεια είναι από τα χαµηλότερα στην Αθήνα, της τάξης του 5%.

Οπως έλεγε σκωπτικά αξιωµατικός της ΕΛΑΣ, «µπορεί να υπάρχουν κλοπές και διαρρήξεις που ίσως εξιχνιάζει η επονοµαζόµενη "Πολιτοφυλακή των Εξαρχείων", που επιχειρεί να υποκαταστήσει την άφαντη αστυνοµία». Στο κέντρο της Αθήνας, λοιπόν, και στα πέριξ σηµειώνονται κάθε µήνα περίπου 1.500 κλοπές και διαρρήξεις. Επιπλέον, πρέπει να συνεκτιµηθεί ότι και αυτοί οι αριθµοί είναι παραπλανητικοί!

Και αυτό γιατί δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις κλοπών πορτοφολιών, τσαντών και κινητών δηλώνονται µε προτροπή πολλές φορές των ίδιων των αστυνοµικών ως «απώλειες» αντικειµένων, για να µη συναντήσουν καθυστερήσεις για γραφειοκρατικούς λόγους, αν υποβάλουν µήνυση για κλοπή - µε βασικό ενδιαφέρον των θυµάτων να αναπληρώσουν γρήγορα µε αντίστοιχα πιστοποιητικά που θα τους χορηγήσουν οι αστυνοµικοί αστυνοµικές ταυτότητες, ταξιδιωτικά έγγραφα κ.λπ.

Καθότι και αστυνοµικοί και πολίτες γνωρίζουν ότι η πιθανότητα να βρεθούν τα κλοπιµαία είναι ελάχιστες. Όσον αφορά τις κλοπές οχηµάτων, που είναι επίσης κύριο πεδίο δραστηριότητας πολλών συµµοριών, οι περισσότερες σηµειώνονται σε Καλλιθέα, Κυψέλη, Πετράλωνα, Πατήσια και Νέα Σµύρνη, µε 40 έως 50 τέτοια κρούσµατα. Αντιστοίχως, στην τελευταία σειρά αυτής της λίστας είναι η Ακρόπολη, το Σύνταγµα, η ∆άφνη, η Καισαριανή και ο Αγιος ∆ηµήτριος, µε 10-15 αρπαγές αυτοκινήτων και µοτοσυκλετών.

Το µεγαλύτερο ποσοστό εξιχνιάσεων, της τάξης του 50% έως 65%, καταγράφεται σε Αµπελόκηπους και Οµόνοια. Οι περισσότερες ληστείες του δρόµου ή σε σπίτια σηµειώνονται κατά σειρά σε Ακρόπολη, Άγιο Παντελεήµονα, Πατήσια και Παλαιό Φάληρο, µε περίπου 10 έως 15 τέτοιου είδους συµβάντα κάθε µήνα. Στη ∆άφνη, τον Βύρωνα και την Καισαριανή έχουµε τα λιγότερα κρούσµατα. Όµως, αυτός ο αριθµός µεταβάλλεται διαρκώς.

Στις αρπαγές τσαντών, στην Αθήνα καταγράφονται επισήµως κάθε µήνα περίπου 35 τέτοιου επιθέσεις, που συνοδεύονται συχνά από τραυµατισµούς πολιτών, µε τις περισσότερες στα Πετράλωνα και τους Αµπελοκήπους και το ποσοστό εξιχνιάσεων µόλις στο 4%.

∆ηλαδή, κατά µέσο όρο µόνο µία αρπαγή τσάντας εξιχνιάζεται κάθε ηµέρα… Τέλος, στις υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών καταγράφονται κάθε µήνα στην Αθήνα περίπου 136, οι περισσότερες στην Οµόνοια και την Ακρόπολη (περίπου από 30-35) και ακολουθεί ο Άγιος Παντελεήµονας και η Κυψέλη, µε 15 έως 20 τέτοιου είδους περιστατικά.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018