«Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει», είναι µία από τις πλέον διάσηµες φράσεις στη Βόρεια Ελλάδα για τα δύο «πόδια» της που κάθε χρόνο γίνονται προορισµός για όσους θέλουν να απολαύσουν τις παραλίες της περιοχής και τα καθαρά νερά. Με τη συγκεκριµένη φράση φαίνεται να συµφωνεί και ο πρωθυπουργός της ΠΓ∆Μ Ζόραν Ζάεφ, καθώς πολλά καλοκαίρια από το 2012 και µετά τα περνάει σε ένα πολυτελές τριώροφο οίκηµα, το οποίο βρίσκεται στην παραλία των Νέων Μουδανιών, στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής.

Το τριώροφο, που έχει χτιστεί σε κτήµα 300 τ.µ., µπορεί να είναι ιδιοκτησίας της οικογένειας Ζάεφ και συγκεκριµένα των δύο πρώτων εξαδέλφων του Σκοπιανού πρωθυπουργού Trajche και Boban, αλλά ο ίδιος το νιώθει κυριολεκτικά σαν το σπίτι του, καθώς περνάει αρκετά καλοκαίρια του εκεί µαζί µε την οικογένειά του.

Το συγκεκριµένο σπίτι µάλιστα στάθηκε αφορµή για να του ασκηθεί έντονη κριτική στα πρώτα του βήµατα στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας του. Οι λόγοι ήταν δύο: από τη µία, η περίοδος που έγινε η αγορά του και, από την άλλη, το ύψος του τιµήµατος της αγοραπωλησίας.

Τις ίδιες ηµέρες που έγινε η αγορά του σπιτιού, στα Σκόπια γίνονταν µεγάλες φασαρίες εντός και εκτός της Βουλής, µε διαδηλωτές να συγκρούονται µε τις αστυνοµικές δυνάµεις και µέλη του κόµµατος του Ζόραν Ζάεφ να πιάνονται στα χέρια µε βουλευτές του κυβερνώντος κόµµατος του Ν. Γκρούεφσκι.

Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης της γειτονικής χώρας «εγκαλούσαν» τον αρχηγό του κεντροαριστερού κόµµατος για το ότι τις ίδιες ηµέρες που η οικογένειά του διαπραγµατευόταν την αγορά του σπιτιού εκείνος προσέφερε πολιτική κάλυψη σε όσους προκάλεσαν επεισόδια εντός και εκτός Βουλής.

Η διαπραγµάτευση της τιµής του πολυτελούς σπιτιού στην παραλία των Νέων Μουδανιών είναι το δεύτερο ζήτηµα που έθιξαν τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

 

ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ

 Σύµφωνα µε ρεπορτάζ που είχαν γίνει σε µέσα ενηµέρωσης των Σκοπίων, η τιµή κυµάνθηκε κοντά στις 100.000 ευρώ, ποσό που κρίθηκε εξαιρετικά χαµηλό, οριακά υποτριπλάσιο, για την τοποθεσία και το µέγεθος του σπιτιού και του κτήµατος. Το συγκεκριµένο ζήτηµα µάλιστα παραµένει ακόµα και σήµερα ανεξερεύνητο, µε ΜΜΕ της ΠΓ∆Μ να αναζητούν και να δηµοσιεύουν τα συµβόλαια της αγοραπωλησίας.

Η πίεση προς την πλευρά του Ζόραν Ζάεφ αυξήθηκε όταν ο ίδιος βρισκόταν στην αξιωµατική αντιπολίτευση. Τηλεοπτικά δίκτυα και εφηµερίδες της γειτονικής χώρας τον έβαλαν στο επίκεντρο της κριτικής για την επιχειρηµατική δραστηριότητα της οικογένειάς του και την αγορά του εν λόγω σπιτιού στη Χαλκιδική.

Μάλιστα, ρωτήθηκε ευθέως κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων, µε την απάντηση να είναι πάντα η ίδια: «∆εν θα ήθελα να σχολιάσω την κυριότητα των πρώτων εξαδέλφων µου. Για την περιουσία των συγγενών και των φίλων µου να ρωτήσετε εκείνους».

Το θέµα µάλιστα ξεπέρασε τα όρια της Βαλκανικής, αφού απασχόλησε και διεθνή δίκτυα λόγω του τιµήµατος της αγοραπωλησίας. Ο σηµερινός πρωθυπουργός της ΠΓ∆Μ µάλιστα είχε απαντήσει και στο διεθνές δίκτυο Al Jazeera, υποστηρίζοντας ότι όλα όσα έχει στην ιδιοκτησία του βρίσκονται στα όρια της γειτονικής χώρας, µε τον αντιπολιτευόµενο Τύπο να τον εγκαλεί, χρησιµοποιώντας ως επιχείρηµα το σπίτι στα Νέα Μουδανιά.  

ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το ανοιχτό ζήτηµα της ονοµασίας της γειτονικής χώρας φαίνεται ότι δεν στέκεται εµπόδιο για πολλούς υπουργούς της κυβέρνησης των Σκοπίων να περνούν τα σύνορα των δύο χωρών για να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Το περασµένο καλοκαίρι µάλιστα η Ελλάδα αποδείχθηκε hot προορισµός για τους Σκοπιανούς πολιτικούς.

Παρόλο που ο Ζόραν Ζάεφ δεν πέρασε τις διακοπές του στα Νέα Μουδανιά, τις θάλασσες του Αιγαίου επέλεξαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπούγιαρ Οσµάνι και η υπουργός Άµυνας Ραντµίλα Σεκερίνσκα, ο υπουργός Οικονοµικών Ντράγκαν Τεβντόβσκι, ο αρµόδιος για τις Επικοινωνίες, τη ∆ιαφάνεια και Λογοδοσία Ρόµπερτ Ποπόφσκι, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιµιτρόφ, και ο υπουργός της Κοινωνίας της Πληροφορίας και ∆ιοίκησης Νταµίγι Μάντσεβσκι.

Ο κατάλογος δεν τελειώνει, όµως, καθώς στην Ελλάδα έκαναν επίσης διακοπές ο υπουργός ∆ιασποράς Έντµοντ Αντέµι, και ο υπουργός Πολιτισµού Ρόµπερτ Αλαγκιόζοφσκι.