Αν και το ζήτηµα του εκλογικού συστήµατος για την ανάδειξη των επόµενων εκπροσώπων της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραµένει ανοιχτό, δεδοµένου ότι η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση του σταυρού προτίµησης προς τους υποψηφίους, δηλαδή την επιστροφή στην «αρχηγική λίστα», εντούτοις η υπόθεση των ευρωεκλογών πυροδοτεί εσωτερικές διεργασίες σε όλους τους πολιτικούς φορείς.

Και αυτό διότι από τους 21 εν ενεργεία Ελληνες ευρωβουλευτές ελάχιστοι θα έχουν την ευκαιρία να ξαναδούν το Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες από το 2019 και µετά, αφού, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα θα αντικατασταθούν µε νέα πρόσωπα και, ως εκ τούτου, θα κληθούν να συνεχίσουν την πολιτική τους σταδιοδροµία εντός των τειχών και µε πρώτη δοκιµασία τις εθνικές εκλογές, εφόσον ισχύει η δέσµευση της κυβέρνησης για εξάντληση της τετραετίας.

Με εξαίρεση τις ηγεσίες της Χ.Α και του ΚΚΕ, που ακόµη δεν έχουν προετοιµάσει τους ευρωβουλευτές τους για το ταξίδι της µόνιµης επιστροφής τους στην Ελλάδα, τα υπόλοιπα κόµµατα, µε τον έναν ή µε τον άλλον τρόπο, έχουν ξεκινήσει τις σχετικές συζητήσεις µε τους ενδιαφεροµένους.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο λόγος για τον οποίον ο πρωθυπουργός µελετά την επαναφορά της λίστας στις ευρωεκλογές, αντί του σταυρού προτίµησης, είναι ότι αυτήν τη φορά ο Α. Τσίπρας θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης, επιλέγοντας αφοσιωµένους στον ίδιο και στο κόµµα ευρωβουλευτές, ώστε να µην επαναληφθούν τα κρούσµατα ανεξαρτητοποιήσεων που εκδηλώθηκαν στην ευρωοµάδα του 2014.

Ξεκίνησαν µε «αυτονόµηση» της Σοφίας Σακοράφα και του Ν. Χουντή και εσχάτως ολοκληρώθηκαν µε τον Κ. Χρυσόγονο. Και οι τρεις εκ των προαναφερθέντων θα αναζητήσουν την τύχη τους στη Β’ Αθηνών, ενδεχοµένως µε διαφορετικά κόµµατα. Η Σοφία Σακοράφα βρίσκεται πλησιέστερα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Ν. Χουντής στη ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη, ενώ ο Κ. Χρυσόγονος αναζητά επαφή µε το Κίνηµα Αλλαγής. Στον «αέρα» βρίσκεται το πολιτικό µέλλον και του προερχόµενου από τους ΑΝ.ΕΛ. ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Ν. Μαριά.  

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ

 Οι άλλοι τρεις ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ∆. Παπαδηµούλης, Σ. Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα, επίσης αναµένεται να πάρουν τον δρόµο της επιστροφής. Ο ∆. Παπαδηµούλης πολιτεύεται σταθερά στη Β’ Αθηνών, ενώ ο Σ. Κούλογλου ενδεχοµένως να µη δοκιµάσει ξανά την τύχη του στην πολιτική και να γυρίσει στη δηµοσιογραφία. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα µπορεί να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών.

Στη Νέα ∆ηµοκρατία η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος, Μαρία Σπυράκη, αναµένεται να είναι υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο Γ. Κύρτσος έχει ξεκινήσει και διερευνά τον τόπο καταγωγής του, δηλαδή τον νοµό Φθιώτιδας, ενώ ο Μ. Κεφαλογιάννης, εφόσον δεν ανανεωθεί η θητεία του, θα είναι ξανά υποψήφιος στον νοµό Ηρακλείου. Από την άλλη πλευρά, η Ελίζα Βόζεµπεργκ και ο Θ. Ζαγοράκης θα ήθελαν να ανανεώσουν τη θητεία τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, το θέµα των υποψήφιων ευρωβουλευτών αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στις εκλογές του 2014 τα τρία κόµµατα του χώρου, δηλαδή ΠΑΣΟΚ, Ποτάµι και ∆ΗΜΑΡ, κατήλθαν µε ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Στις επόµενες ευρωεκλογές τον πρώτο λόγο θα τον έχει η επικεφαλής του νέου φορέα, Φώφη Γεννηµατά, η οποία, σε συνεννόηση προφανώς µε τους Σ. Θεοδωράκη και Θ. Θεοχαρόπουλο, θα δώσει το στίγµα των επιλογών του Κινήµατος Αλλαγής.

Η ∆ΗΜΑΡ το 2014 δεν είχε εκλέξει ευρωβουλευτή και, έτσι, λοιπόν «φύλλο πορείας» για την Ελλάδα θα πάρουν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ, µε τον πρώτο να επιθυµεί την κάθοδό του στην Α’ ή τη Β’ Αθηνών και τη δεύτερη να επιστρέφει ξανά στην Α’ Θεσσαλονίκης. Οι ευρωβουλευτές του Ποταµιού, Μ. Κύρκος και Γ. Γραµµατικάκης, έχουν ήδη προεξοφλήσει την µη ανανέωση της θητείας τους. Ο πρώτος ακόµη δεν έχει καταλήξει σε κάποια εκλογική περιφέρεια, ενώ ο δεύτερος θα επιστρέψει στα πανεπιστηµιακά του καθήκοντα.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017