Το κόμμα που πραγματοποίησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα συνέδριο με τη συμμετοχή συνέδρων αιρετών από τα μέλη, καθορίζει τη σύγχρονη πολιτική σκηνή καθώς για πρώτη φορά στην κομματική διαδικασία θα υπάρχει διευρυμένη συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι με την εμπειρία, τη γνώση και τις αναφορές τους θα συμβάλουν στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας για την Ελλάδα.

Το 11ο Συνέδριο αποτελεί τη συνέχεια του 10ου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το 2016 με τον πρόεδρο του κόμματος, Κυρ. Μητσοτάκη, να λέει με νόημα «νοικοκυρεύουμε πρώτα το σπίτι μας για να νοικοκυρέψουμε στη συνέχεια την Ελλάδα».

Η Κεντροδεξιά παράταξη έχοντας εφαρμόσει ένα πρόγραμμα στο εσωτερικό της για την εξυγίανση των οικονομικών της, το οποίο έχει αποτέλεσμα, περνάει στο επόμενο στάδιο, επιχειρώντας να σπάσει τα στερεότυπα. Με κεντρικό σύνθημα «Αξίζουμε καλύτερα», στόχος είναι η διαμόρφωση μίας σύγχρονης ιδεολογικής ταυτότητας, στα πλαίσια της παραδοσιακής τοποθέτησης του κόμματος, με την ενεργή παρουσία των πολλών και το σπάσιμο των αγκυλώσεων του παρελθόντος έτσι ώστε να καταρτιστεί ένα εφαρμόσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Τα «Π» παρουσιάζουν την ιστορία των συνεδρίων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας μέχρι και σήμερα, εστιάζοντας στις ιδεολογικές ζυμώσεις που πραγματοποιούνται διαχρονικά στους κόλπους της κεντροδεξιάς παράταξης αλλά και στις οργανωτικές καινοτομίες που σηματοδοτούν την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό ενός κομματικού οργανισμού.


1ο

Το Α’ Συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική από τις 5 έως τις 7 Μαϊου του 1979 καθόρισε ουσιαστικά τον χαρακτήρα και τις θεμελιώδεις αρχές της Νέας Δημοκρατίας μέχρι και σήμερα και είναι το πρώτο συνέδριο κόμματος στην Ελλάδα του οποίου οι σύνεδροι ήταν αιρετοί από τα μέλη. Επιλέγεται ως έμβλημα ο πυρσός και ως ιδεολογία ο «ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός» όπως τον εισηγείται ο ιδρυτής του κόμματος Κων/νος Καραμανλή, αναγνωρίζοντας την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους, χάριν της κοινωνικής δικαιοσύνης.


2ο

Μεταξύ 14 και 16 Φεβρουαρίου του 1986 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το β’ συνέδριο μέσα σε κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογικές του 1981 και του 1985. Ο Κων/νος Μητσοτάκης εκτός από τις ήττες καλείται να διαχειριστεί και την αποχώρηση του Κ. Στεφανόπουλου. Ο τότε πρόεδρος του κόμματος μετακινεί ιδεολογικά τη ΝΔ προς το «φιλελεύθερο Κέντρο» αλλά αξιοποιεί τους «καραμανλικούς» στα όργανα του κόμματος όπως τον Μ. Εβερτ, ως επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής. Αποτέλεσμα ήταν ο θρίαμβος της ΝΔ στις δημοτικές εκλογές του ίδιου χρόνου σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.


3ο

Σε έντονο κλίμα στις 22, 23 και 24 Απριλίου του 1994 πραγματοποιείται το Γ’ Συνέδριο της ΝΔ στη Χαλκιδική. Έχει προηγηθεί η ήττα του 1993 και η δημιουργία της Πολιτικής Άνοιξης από τον Αντ. Σαμαρά. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου συγκρούονται οι δύο ιδεολογικές πτέρυγες του κόμματος. Από τη μία η «φιλελεύθερη» και από την άλλη εκείνη της «λαϊκής δεξιάς» με τη δεύτερη να βγαίνει νικήτρια και «καραμανλικά» στελέχη να κυριαρχούν στα όργανα. Ο Κων/νος Μητσοτάκης αμφισβήτησε την αντιπολιτευτική τακτική του Μ. Έβερτ και το σύνθημα της «Ειρηνικής Επανάστασης» του συνεδρίου.


4ο

Το Δ’ Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στις 21, 21, 23 Μαρτίου 1997 στην Αθήνα είναι το τελευταίο συνέδριο στην ιστορία του κόμματος που εξέλεξε αρχηγό. Ο Κώστας Καραμανλής εξελέγη πρόεδρος στον β΄ γύρο της εκλογής από το συνέδριο με ποσοστό 69,15% έναντι 30,85% του Γιώργου Σουφλιά με τον απερχόμενο πρόεδρο Μ. Έβερτ να έρχεται τρίτος και τον Β. Πολύδωρα τέταρτος. Τρία χρόνια μετά μάλιστα, τον Απρίλιο του 2000, πραγματοποιήθηκε και το τελευταίο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων πριν το σημερινό, με έκτακτο χαρακτήρα, για να επιβεβαιωθεί το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος.


5ο

Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Μαρτίου, έως τη 1 Απριλίου 2001 αποτελεί μία από τις κομβικότερες συνεδριακές διαδικασίες στην ιστορία του κόμματος. Η ΝΔ προερχόταν από την οδυνηρή ήττα των εκλογών του 2000 και η συσπείρωση ήταν μονόδρομος. Ο Γ. Σουφλιάς έχει επιστρέψει στο κόμμα μετά τη διαγραφή του, αναλαμβάνοντας τη θέση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κα Προγράμματος. Παράλληλα θεσμοθετείται η θέση του γραμματέα της ΚΕ, στην οποία εκλέγεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, χωρίς να σημειώνονται εντάσεις ανάμεσα σε «καραμανλικούς» και «μητσοτακικούς» στις εκλογές των οργάνων.


6ο

Το τελευταίο ιδεολογικό συνέδριο πραγματοποιείται κυριολεκτικά σε πανηγυρικό κλίμα από 23 έως 25 Ιουλίου 2004. Η Νέα Δημοκρατία έχει επιστρέψει στην εξουσία μετά από 11 χρόνια και γιορτάζονται τα 30 χρόνια από τη Μεταπολίτευση και τα 30 χρόνια πολιτικής παρουσίας της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κ. Καραμανλής διακηρύσσει τη στροφή του κόμματος προς το «πολιτικό κέντρο» αλλάζοντας τον ιδεολογικό χάρτη του πολιτικού σκηνικού της εποχής. Ανάμεσα στα πανηγύρια επιστρέφει και ο Αντ. Σαμαράς στη ΝΔ μετά την εκλογή του στις ευρωεκλογές του ίδιου έτους.


7ο

Δύο μήνες πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007, στις 7 Ιουλίου ξξεκινάει το 7ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Κώστας Καραμανλής, απόλυτος κυρίαρχος στο κόμμα και στην κοινωνία, με τις δύο ομιλίες του στην αρχή και το τέλος του συνεδρίου, κάνει απολογισμό του κυβερνητικού έργου και βάζει τις κατευθύνσεις για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Στις εκλογές που θα γίνουν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές θα αποδειχθεί ο υψηλός βαθμός συσπείρωσης και ετοιμότητας του κομματικού μηχανισμού.


8ο

Στις 25-27 Ιουνίου 2010 διεξάγεται το 8ο Συνέδριο με τον Αντ. Σαμαρά, πρώτο πρόεδρο που εκλέγεται από τη βάση του κόμματος. Το στήσιμο αλλάζει και ο τότε πρόεδρος μιλάει, έχοντας γύρω του νέους του κόμματος με σύνθημα «Μπροστά για την Ελλάδα της ελπίδας». Ο «κοινωνικός φιλελευθερισμός» έρχεται στο προσκήνιο, με τις αλλαγές να είναι ελάχιστες στην εμφατική επιστροφή των «σαμαρικών» στον κομματικό μηχανισμό. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με απόφαση του Αντ. Σαμαρά είχαν αποκλειστεί από τη λίστα των συνέδρων οι Ρουσόπουλος και Βουλγαράκης λόγω της –ανοιχτής τότε- υπόθεσης του Βατοπαιδίου.

 


9ο

Οι διαδικασίες του συνεδρίου πραγματοποιούνται με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και τον Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου από τις 28 έως 30 Ιουνίου 2013 στο γήπεδο του τάε κβο ντο. Δύο πράγματα μένουν στην ιστορία. Από τη μία η αδιαθεσία του Αντ. Σαμαρά κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του και το σύνθημα-προσκλητήριο «Νέα Ελλάδα» που κυριαρχεί στα μηνύματα των ομιλητών. Τελικά στο κάλεσμα για «Νέα Ελλάδα» δεν υπήρξε ανταπόκριση και σε εσωκομματικό επίπεδο οι «σαμαρικοί» κυριαρχούν των «καραμανλικών» και των «μητσοτακικών».

 


10ο

Το πρώτο συνέδριο της εποχής Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία, πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 22 μέχρι τις 24 Απριλίου με τα οικονομικά του κόμματος και ευρύτερες οργανωτικές καινοτομίες να βρίσκονται στο επίκεντρο των διεργασιών. Στο συνέδριο με σύνθημα «Οξυγόνο για την Ελλάδα μας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει τη διαφορά θεσπίζοντας πενταετή θητεία για τη θέση του προέδρου, πρόγραμμα εξορθολογισμού των δαπανών καθώς και πρόγραμμα βιωσιμότητας που προβλέπει απεξάρτηση από την κρατική επιδότηση και στήριξη από την ιδιωτική χρηματοδότηση, με διαφάνεια και λογοδοσία.