Τουλάχιστον δέκα µεγάλες δίκες µε κατηγορούµενους ηθοποιούς, τραγουδιστές, τηλεοπτικά πρόσωπα, επιχειρηµατίες και κοσµικούς για «µικροδιακίνηση» ναρκωτικών -και κυρίως κοκαΐνης- έχουν πραγµατοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, χωρίς να αναφερθεί οτιδήποτε στα ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η ΕΛΑΣ και οι δικαστικές Αρχές βρίσκονται σε πολύ έντονη κινητικότητα για τη συνεχή ανακάλυψη φορτίων κοκαΐνης, ηρωίνης και χασίς που φθάνουν µε ολοένα και µεγαλύτερη συχνότητα στη χώρα µας.

Και αυτό ύστερα από την εισαγωγή περίπου 400 κιλών κοκαΐνης από τη Νότιο Αµερική από κύκλωµα Σέρβων, που την πωλούσαν στα νότια προάστια, αλλά και την προωθούσαν στη Γερµανία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο και αλλού. Ακόµα, σοκ προκαλούν στην ΕΛΑΣ και στο Λιµενικό οι υποθέσεις διακίνησης πολλών τόνων χασίς που µεταφέρονταν µε υπερταχύπλοα σκάφη από κύκλωµα περίπου δέκα ατόµων στις οποίες οργανωτικό ρόλο είχε ένας 63χρονος ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Μύκονο, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν από 30 χρόνια για εµπόριο κλεµµένων αυτοκινήτων στην Αθήνα.

Η ανησυχία κορυφώθηκε έπειτα από τον εντοπισµό ρυµουλκού στην Κρήτη που µετέφερε 6,5 τόνους χασίς! Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε πριν από µερικές ηµέρες, µε το «κύκλωµα του Κολωνακίου» και τη διακίνηση µεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από µπαρ της οδού ∆εινοκράτους µε επώνυµους πελάτες, είναι µόνο ένα µικρό δείγµα...

Είναι χαρακτηριστική η προηγούµενη υπόθεση του Κολωνακίου, που είχε αποκαλυφθεί τον Φεβρουάριο του 2016 και εθεωρείτο ότι είχε σχέση µε ένα µεγάλο κύκλωµα πώλησης ναρκωτικών που είχε αποκαλυφθεί το προηγούµενο καλοκαίρι (το 2015) στη Μύκονο. Η δικογραφία αφορούσε την εµπλοκή 11 ατόµων, έξι Ελλήνων και πέντε Αλβανών, οι οποίοι, µε βάση το κλαµπ του Κολωνακίου, πωλούσαν κοκαΐνη αλλά και χασίς.

Στη δικογραφία της υπόθεσης αποτυπώνονταν περίπου 280 συνοµιλίες αγοραπωλησίας ναρκωτικών. Συνήθως οι δικαστές δεν στέλνουν κατηγορούµενους τους πελάτες των κυκλωµάτων. Και αυτό γιατί πολλές φορές κρύβονται πίσω από «ασιατικά» τηλέφωνα, αλλά και γιατί είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι προχωρούσαν και οι ίδιοι σε µικροεµπόριο ναρκωτικών. Επίσης, διότι η έρευνα θα γίνει χαώδης και οι ποινικές διώξεις των βασικών µελών θα καθυστερήσουν. Η έκπληξη, λοιπόν, ήρθε όταν οι αρµόδιοι δικαστικοί λειτουργοί όχι µόνο δεν... αδιαφόρησαν για τους πελάτες του κυκλώµατος, αλλά επιχείρησαν να βρουν ποιοι κρύβονται πίσω από «ασιατικά» τηλέφωνα, µε αποτέλεσµα να οδηγήσουν στο εδώλιο συνολικά 16 άτοµα, ανάµεσα στους οποίους γνωστούς Αθηναίους.  

ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ... ΜΠΑΝΑΝΕΣ

Κάτι παρόµοιο είχε συµβεί τον Οκτώβριο του 2013 σε υπόθεση εισαγωγής 146 κιλών κοκαΐνης από το Εκουαδόρ, µε τη συµµετοχή 57 ατόµων από την Ελλάδα, την Αλβανία και χώρες του πρώην ανατολικού µπλοκ. Τα ναρκωτικά εντοπίστηκαν σε κοντέινερ µε... µπανάνες στις 23 Οκτωβρίου 2013, στο λιµάνι της Θεσσαλονίκης. Τα χρήµατα του κυκλώµατος ξεπλένονταν µέσω κερδισµένων δελτίων του στοιχήµατος.

Στην πορεία, όµως, προέκυψαν στοιχεία για άλλα 58 άτοµα, πελάτες του κυκλώµατος. Ανάµεσά τους ένας πιλότος αεροπλάνου, ένας αστυνοµικός, ένας ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, ένας σκηνοθέτης, µια γυµνάστρια, ένας υπεύθυνος νυχτερινού κέντρου, µια σχεδιάστρια µόδας κ.ά.

Στη δίκη -µε περίπου 110 κατηγορουµένους- που έγινε πριν δύο χρόνια, οι πελάτες του κυκλώµατος µίλησαν για «περιστασιακή χρήση» ή ισχυρίστηκαν ότι «τα αγόραζαν για φίλους τους», ενώ κάποιοι υποστήριξαν ότι είχαν το... ακαταλόγιστο.

Οι δικαστές... έντροµοι άρχισαν να ρωτούν για την αγορά ναρκωτικών από τον πιλότο του επιβατικού αεροσκάφους, ο οποίος έσπευσε να τους... καθησυχάσει, λέγοντας ότι, όταν έπαιρνε ναρκωτικά, δεν πιλοτάριζε και, όταν ακουγόταν να αγοράζει την κοκαΐνη, ήταν άνεργος. Σε κάποιες άλλες υποθέσεις, όπως εκείνη τηλεπαρουσιαστή που ακουγόταν σε τηλεφωνική συνοµιλία να παραγγέλνει «2,5 εισιτήρια», υποστηρίχθηκε ότι αυτή δεν αφορούσε αγορά ναρκωτικών, αλλά προσπάθεια απόκτησης εισιτηρίων ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Χωρίς να µπορεί να εξηγήσει το µισό κοµµάτι εισιτηρίου που είχε ζητήσει.

Όµως, και αυτός, όπως και οι περισσότεροι επώνυµοι, αθωώθηκε µε επίκληση της προσωπικής χρήσης ή της... άγνοιας. Οι αστυνοµικοί θεωρούν σοβαρότατη την υπόθεση των Σέρβων εισαγωγέων κοκαΐνης, που θεωρούνται µέλη της σερβικής συµµορίας «Χεµούν», η οποία είχε επαφές και µε παραστρατιωτικούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία και έχει σκοτώσει επιχειρηµατίες και πολιτικούς.

Επιπλέον, µε αφορµή τον εντοπισµό της διακίνησης δεκάδων τόνων χασίς µε τα ταχύπλοα και το ρυµουλκό στην Κρήτη, οι αστυνοµικοί πιστεύουν ότι οι Έλληνες διακινητές αναλαµβάνουν όλο και µεγαλύτερο ρόλο στο διεθνές εµπόριο ναρκωτικών. 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017